×

Akár 10 bajnoki címet is kinéz Hamiltonból Ross Brawn

Eltérő személyiségük ellenére sok hasonlóságot lát Lewis Hamilton és Michael Schumacher között a mindkettejükkel dolgozó Ross Brawn, aki egyelőre nem látja, ki állítja meg a Mercedest.

Motor Racing - Formula One World Championship - Canadian Grand Prix - Race Day - Montreal, Canada Lewis Hamilton és Ross Brawn (Fotó: XPB)
Michael Schumacherrel egész pályafutása alatt együtt dolgozott, Lewis Hamiltonnak csak az átmeneti 2013-as szezonban volt a főnöke Ross Brawn, mégis elmondhatja, mindkét hétszeres világbajnok sikereiben kulcsfontosságú szerepet vállalt valamilyen formában. Hogy a német legenda esetében hogyan, azt aligha szükséges ecsetelni; Hamiltonnál inkább közvetett volt ez a segítség. Egyfelől a versenyző bevallása szerint Brawn volt az, aki az ambiciózus terveik ismertetésével végleg meggyőzte őt 2012-ben arról, hogy érdemes a Mercedeshez szerződnie, másfelől az F1 jelenlegi sportigazgatója volt az a személy, aki felhúzta a Mercedes jelenlegi sikercsapatának alapjait, előbb a Honda, aztán a BrawnGP-ből átalakuló gyári Mercedes-csapat vezetőjeként.

A Gazzetta dello Sportnak adott interjúban ilyen múlttal Brawn nem kerülhette a két hétszeres bajnok összevetését. „Mindenekelőtt: két igazán kivételes versenyzőről beszélünk, akik egy teljes generáció számára viszonyítási pontot jelentenek. Amit Lewis Törökországban elért, az, ahogyan nehéz helyzetből nyerte meg a versenyt, Michael bizonyos, hasonló körülmények között elért eredményeit juttatta az eszembe” – méltatta a címvédőt az esős isztambuli sikere kapcsán.

Brawn a másik divatos témára is kitért: a kiemelkedő autó kérdésére. „Többen talán rámutatnak, hogy ők a legjobb autóval rendelkeztek, de ez a két dolog gyakran együtt jár. A nagyon jó autókat azért bízzák rájuk, mert ők is nagyon jók” – utalt arra, hogy Hamilton és Schumacher sem véletlenül ülhetett domináns versenygépekben.

A két bajnok szerinte nagyon eltérő személyiség, és ez a hozzáállásukban és a pályán kívül is megfigyelhető volt. „Michael nagyon családcentrikus volt, a pályától távol nagyon csöndes. Lewis intenzív közösségi életet él, zenél, divatozik és hasonlók. Ennek ellenére mindketten tudatosan viszonyultak a világ problémáihoz. Lewis ambícióit jól ismerjük, de Michaelnek is voltak, másfajták, talán jobban elrejtve a nyilvánosság szeme elől. Sok tekintetben nagyon mások, de a hihetetlen tehetség közös vonásuk. Egy-két bajnoki címet nyerhetsz, de hetet csak akkor, ha egészen hihetetlen vagy” – vélekedett.

Ross Brawn sörös jókedvében tett egy próbát, Michael Schumacher visszatérése lett belőle... (Fotó: XPB)Hamiltonnak jó esélye van arra, hogy a rekord beállítása után meg is döntse azt, és nyolcszoros bajnokká váljon, akár már 2021-ben. Brawnt megkérdezték, el tudja-e képzelni, hogy egészen tíz címig is eljusson a mercedeses. „Lehetséges. Egy kivételes csapat tagja, és még van előtte három-négy év a csúcson. Pillanatnyilag nehéz lenne megmondani, ki tudná megállítani” – felelte.

A 2022-es szabályváltozások azért sok rivális számára a reményt jelentik a Mercedes-hegemónia megtörésére. Brawn korábbi másik csapata, a Ferrari is ekkortól várja az újbóli felemelkedését. „Szerintem 2022 egy nagyszerű lehetőség nekik az új autóval, az új filozófiával. Kétségem sincs afelől, hogy keményen fognak dolgozni a jövő évi autón is Maranellóban, de a prioritást 2022-nek kell élvezni náluk. Nem szalaszthatják el ezt az esélyt” – állapította meg a nehéz szezont teljesítő vörösökről.

A szakembert emlékeztették, különleges helyzetben van, hiszen mind a Ferrari, mind a Mercedes sikercsapatának létrejöttéből kivette a részét. Brawn szerényen a két csapatnál kötött barátságokat emelte ki a legnagyobb pozitívumként. „Voltam olyan szerencsés a pályafutásom során, hogy megkaptam a lehetőségeket, és én próbáltam élni velük. Sok jó barátom lett az F1-ben. Örülök, hogy most újra együtt dolgozhatok Stefano Domenicalival (az F1 új elnöke 2021-től, a szerk.). A Ferraritól eltérő időszakban távoztunk, de remek maradt a kapcsolatunk. És a Mercedesnél is van sok barátom. Egy nap boldog lennék, ha velük is ugyanezt csinálhatnám. Túl sok emberrel nem történik meg az ilyesmi.”