×

Akár esőt is láthat az F1 mezőnybe Bahreinben

Milyen idő lehetne egy sivatagi pályán? Nos, a novemberre tolt Bahreini Nagydíjon nem annyira nyilvánvaló a válasz, mint megszokhattuk.

Motor Racing - Formula One World Championship - Bahrain Grand Prix - Preparation Day - Sakhir, Bahrain Bahrein (Fotó: XPB)
Nyolc hónapos csúszással érkezik a Forma–1 mezőnye Bahreinbe, mint eredetileg tervezte. A futamot a világjárvány miatt halasztották áprilisról novemberre, és a megszokottól eltérő időpont némiképp a megszokott körülményeket is megváltoztathatja. Sivatagi pályákról okkal feltételezhetjük, hogy stabil időjárást kínálnak a nagydíjhétvégéhez. Lehet, hogy ezúttal is így lesz, ám az előrejelzések alapján várható némi változatosság.

A legfurcsábbnak ható jóslat, hogy akár csapadékra is lehet kilátás az F1 előtt álló három napban. Az előrejelzések szerint szombaton komolyabb esély mutatkozik az esőre a délelőtti órákban, és záporok előfordulhatnak az időmérő előtt is. Vizes pályával nagydíjhétvégén még nemigen volt dolga a versenyzőknek Bahreinben, az esőzés azonban nem lenne teljes újdonság. Tavaly például a szahíri teszt egyik napjának nagy részét azért töltötték semmittevéssel a résztvevők, mert nem volt a vizes pályára alkalmas esőgumijuk – nem számítottak rá, hogy kellhet.

Hogy lesz-e szükség rájuk ezen a hétvégén, az egyelőre még kérdéses, az viszont már most borítékolható, hogy a novemberi időpont némiképp módosít a megszokott viszonyokon. A délutáni, még napsütésben megrendezett első és harmadik szabadedzésnek hagyományosan nem sok haszna van a villanyfényes kvalifikáció és futam szempontjából, ám idén a novemberi időpont miatt korábban megy le a nap, ráadásul felhősnek is jósolják az eget, így a pálya hőmérséklete talán nem lesz annyival melegebb az esti órákhoz képest, mint lenni szokott. Ez a gumik és autók viselkedésének változása szempontjából fontos lehet.

Emellett a megszokott áprilisi forróság is elmaradhat ezúttal. A három nap során az előrejelzések szerint 30 Celsius-fok alatt maradhat a hőmérséklet. A péntek száraznak és felhősnek ígérkezik, a szombatot némi esőzés zavarhatja meg, és vasárnap reggel is lehet számítani csapadékra, de a versenyt valószínűleg száraz pályán rendezik meg. A várt széllökések is megnehezíthetik a versenyzők dolgát, és némi homokot is vihetnek a pályára.