Musorujsag
Élő Eredmények

Bottast védi Hamilton: Nem könnyű a csapattársamnak lenni

Bottast védi Hamilton: Nem könnyű a csapattársamnak lenni

F1
Miközben Valtteri Bottas megtévesztőnek érzi a hatalmas bajnoki ponthátrányát, Lewis Hamilton több tiszteletet kért neki, valamint hogy gondoljanak arra is, kivel szemben maradt alul…

Ismét tét nélküliek az év utolsó F1-es versenyei – ez 2017 óta már csak így megy, hála Lewis Hamiltonnak. Amióta Nico Rosberg távozott és Valtteri Bottas érkezett a Mercedeshez, még olyan házon belüli bajnoki párharcnak sem lehettünk a szemtanúi, mint amilyet a némettel vívott a címvédő. Bottast 110 pont választja el jelenleg a csapattársától – ez a különbség nagyobb, mint amekkora a finn előnye a tabellán 6. Daniel Ricciardóval szemben…

Az egyoldalúság Bottas szerint azonban megtévesztő, a gyakorlatban ennél úgy érzi, sokkal közelebb van kollégájához. „A szezon még nem ért véget, van hátra három verseny, szóval még lehet pozitív a zárás. Tény, hogy a bajnokságot elvesztettem, de nyomom tovább. Ha a mostani évet nézem, így is sok pozitívuma volt, sok területen javultam. Ez még nem elég a bajnoki győzelemhez, de megyek tovább. Volt pár peches versenyem, amelyeken pontokat veszítettem, de volt pár olyan is, amelyeken Lewis egyszerűen jobb volt nálam. Végső soron ez jelentette a különbséget.”

„Sokszor egészen kicsi különbségek voltak, akár az időmérőn, akár a verseny alakulását tekintve, például az általam és az általa választott taktika szempontjából. Ebben a sportágban a pontkülönbség tűnhet egészen nagynak, de végső soron csak kis különbségeken múlik. Nem tudtam folyamatosan olyan csúcsszinten teljesíteni, mint Lewis az év során. Ez nem sok, és motivációt jelent, hogy a jövőben is menjek tovább.”

Merthogy Bottas továbbra sem adja föl sziszifuszinak tűnő küzdelmét, 2021-ben újra nekifut a bajnoki címnek. „Úgy érzem, minden évben egyre jobb leszek. Ez motivációt és reményt ad nekem. Tovább fogok fejlődni a jövőben, és főleg jövőre” – ígérte.

Valtteri Bottas (Fotó: XPB)

Az utóbbi időben maga Hamilton is igyekezett jobb színben feltüntetni Bottast, mint a bajnoki pontállás. A fölényét ő sem érzi akkorának, amekkorának a tabella mutatja, a finn legyőzését pedig nehéz feladatnak tartja. „Valtteri valóban évről évre egyre erősebb lesz. A média 2.0-át emlegetett és hasonlók. Minden évben látható, hogy mindig szintet lép. Idén a pontkülönbség valóban nagy, de ha az időmérőket nézzük, sokszor a legkisebb különbséget mérték közöttünk. Az időmérőkön már lefaragta a hátrányát, ami kihívás volt. Már tavaly is, de idén még inkább.”

Mindezt az átlagos differencia is alátámasztja. Az olló viszont rendszerint szétnyílt idén a két versenyző között vasárnapra. „A versenytempó és a kiegyensúlyozottságom jelentette idén a döntő különbséget” – vélekedett Hamilton. „Ha viszont a versenyhétvégéket nézzük, nagyon szorosak voltak. De mivel ott van a hétpontos különbség a helyezések között (ti. a Mercedes által kibérelt első és a második helyek között), természetes, hogy egy idő után nő a hátránya. Emellett idén voltak megbízhatósági problémái is, ami még nagyobbá tette a különbséget.”

A hétszeres bajnok emellett arra is emlékeztetett mindenkit, hogy nem akárki Bottas ellenfele… „Amikor azt mondom, hogy az embereknek meg kéne adniuk a tiszteletet Valtterinek, azt is figyelembe kell venniük, hogy ki ellen versenyez. Nem könnyű az én csapattársamnak lenni. De ő hétvégéről hétvégére ugyanazzal a mentalitással jön, sosem panaszkodik, hogy valami rossz az autón, csak jobb munkát akar végezni. Ez közös bennünk. Minden hétvégére friss fejjel érkezünk, és mentálisan ő az egyik legerősebb versenyző.”

Borítókép: Valtteri Bottas és Lewis Hamilton (Fotó: XPB)

További tartalmak