×

Egy évig egyáltalán nem versenyez Pérez, ha kikosarazza a Red Bull

Tulajdonképpen megerősítette Sergio Pérez, hogy a Red Bull jelenti az utolsó esélyét 2021-re. Ha kosarat kap, semmilyen sorozatban nem fog versenyezni jövőre.

Sergio Pérez (Fotó: Racing Point) Sergio Pérez (Fotó: Racing Point)
Aki arra számított, hogy a Forma–2-esek szezonzáró két bahreini hétvégéje előtt bejelentik a Haas jövő évi új versenyzőfelállását, egyelőre hoppon maradt. Az amerikai csapat továbbra sem tisztázta, kikkel képzeli el a jövőt. A Mick Schumacher és Nyikita Mazepin érkezéséről szóló találgatások hitelességére viszont egyre több a „közvetett bizonyíték” – a szahíri csütörtöki F1-es sajtónap is hozott egy újabbat. Azt a Racing Point versenyzője, a Sebastian Vettel érkezése miatt távozni kényszerülő Sergio Pérez szolgáltatta.

A mexikóit a továbbra is tisztázatlan jövőjéről kérdezték, és azzal, hogy megerősítette, már csak egy opciója maradt, lényegében elismerte, hogy a Haasnál már nincs sansza. Pérez korábban elismerte, hogy a Red Bull döntését várja, és mivel a csapat még nem határozott Alexander Albon sorsáról vagy az esetleges utódjáról, nem nehéz kikövetkeztetni, hogy most az osztrák istállóra célzott.  „Egyetlen lehetőségem van” – ismerte el Pérez. „Már sok éve vagyok itt, és szeretném folytatni. A pályafutásom csúcsán járok. De fontos, hogy legyen okom is, egy terv, egy jó projekt. Ha nem lesz jó projekt, ami motiváltan tart, és amiért száz százalékot nyújthatok, akkor inkább nem is kell.”

Aktív tárgyalások elmondása szerint jelenleg nem zajlanak. „Csak várom a döntést, hogy hogyan határoznak. Nem rajtam múlik. Én úgy megyek neki ennek az utolsó három hétvégének, ahogyan szoktam: csak a munkámra figyelek, teljesítek, és a többi nem rajtam múlik.”

Arról is kérdezték, miért őt kéne választania a Red Bullnak Alexander Albon és Nico Hülkenberg helyett. „Rossz embert kérdeznek erről” – mondta nevetve. „Mondhatnék itt sok jót magamról, és a pole pozícióba is állíthatnám magam, de nem nekem kell ítélkeznem magamról.”

Sergio Pérez (Fotó: XPB)Az Isztambulban karrierje 9. F1-es dobogóját szerző versenyző két hete arról beszélt, ha nem lesz ülése, egy évet távol tölt a kategóriától, és megpróbál visszatérni 2022-ben. Most pontosított tervein, és azt mondta, ha nemet mond az egyetlen opciója, akkor egyáltalán nem fog versenyezni 2021-ben, más sorozatokban sem, sőt el fog gondolkodni azon, hogy valami teljesen másba kezd.

„Az A-tervem, hogy folytatom, a B-tervem, hogy egy évig abbahagyom. Kiveszek egy évet, és meggondolom, mit akarok tenni, megnézem, valóban hiányzik-e, visszatérek-e, vagy valami más fog érdekelni a motorsporton kívül. Lesz egy évem gondolkodni azon, hogy mit akarok csinálni valójában. El tudom képzelni az életet autósport nélkül is. Sok dolog érdekel a versenyzésen kívül. Még fiatal vagyok, később elképzelhetőnek tartom, hogy a versenyzéstől független üzletekben vállaljak szerepet. Nem a harmincas éveimben, de ha most jön, akkor ezt is számításba fogom venni. Ott a családom, szeretném látni felnőni a gyerekeimet.”

„Ha nem kapok helyet az F1-ben jövőre, akkor nem fogok semmi mást sem csinálni. Egy évem lesz átgondolni, hiányzik-e. A legtöbb versenyző a visszavonulása után hat hónappal megőrül, bármit elfogad, ami elérhető. Látnom kell. Én sosem tapasztaltam még meg hasonlót, az egész életem erről szólt. Meglátom azt is, milyen az élet a sportágon kívül, mennyire tetszik nekem, és hogy hiányzik-e majd a versenyzés, vagy inkább folytatni akarom azt az életet” – mondta terveiről és személetmódjáról.