×

Frusztrálja Russellt, hogy nem ellenfele Leclerc-nek és Verstappennek

George Russell elismerte, némiképp frusztrálja, hogy nem kapja meg ugyanazokat a lehetőségeket tehetségének bizonyítására, mint Charles Leclerc vagy Max Verstappen.

Motor Racing - Formula One World Championship - Bahrain Grand Prix - Preparation Day - Sakhir, Bahrain George Russell (Fotó: XPB)
Fernando Alonso a fiatalok legjobbjának nevezte, Lewis Hamilton a jövő bajnokának tartja, ám hiába a többszörös bajnokok dicsérete, a hozzá illő eredmények nem jönnek. George Russellnek két év alatt még pont sem termett a Forma–1-ben. Mindenki tudja róla, hogy ez nem rajta, hanem főként a gyenge Williamsen múlt, ugyanakkor a brit elismeri, kissé bosszantja, hogy miközben pályatársai közül Max Verstappen vagy Charles Leclerc már az első éveiben győzelmekig jutott, neki esélye sincs hasonló „berobbanásra”.

„Versenyzőként nyilván szeretnéd megmutatni, mit tudsz, azonos feltételekkel. Ha mondjuk a Tour de Frane-al poéldálóznánk, ha van egy fickó, akinek szuper kerékpárja van, vagy akár elektromos hajtása, lehet bármennyire is jó kerékpáros a másik, úgysem fog tudni versenyre kelni vele. Ez egyértelműen frusztráló egy kicsit, de végső soron ez is az F1 része. Mindig voltak gyors és lassú autók” – elmélkedett a helyzetén.

Az elmúlt versenyhétvégéken Russelltől több hibát is láthattunk. Imolában a vasárnapi balesete a pontszerzés esélyétől fosztotta meg. Isztambult ezzel szemben a rendkívüli körülmények és a rendhagyó végeredmény (Lewis Hamilton mögött, persze…) ellenére nem érezte elszalasztott esélynek. „A gumik fölmelegítésén múlt. Ha sikerült, szárnyaltál, mint szombaton Lance (Stroll), vagy Max az egész hétvégén. Lehet ezt egy elszalasztott esélynek nevezni, de annyira lutri volt! Ilyenkor mit tehetnél? Ez itt egy normálisabb hétvége lesz. Most próbálunk a Haas és az Alfa Romeo elé kerülni, amihez szerintem megvan a tempónk, és mindent megteszünk, felszedegetjük a morzsákat, ami talán pont is lehet. De közben realisták vagyunk, ismerjük az autónk sebességét, tudjuk, hogy önerőből nem fog sikerülni.”

Pont tehát egyelőre nem áll a neve mellett, Russell hírnevét így továbbra is az időmérős teljesítményei, a kvalifikációs házon belüli veretlensége és egy-egy villanása erősíti csupán, miközben fiatal kollégái közül már többen pole-okat, dobogós helyezéseket szereztek. A williamses abban bízik, hogy hosszú távon lesz esélye a fölzárkózásra, és utólag majd elmondhatja, a mostani mezőny végi gyengélkedés az előnyére vált versenyzőként.

George Russell (Fotó: XPB)„Sajnos 2021 szerintem nagyjából ugyanilyen lesz. Remélem – mindenki reméli –, hogy 2022-vel, amikor jön az új gazdasági és technikai szabályozás, a mezőny sűrűbbé válik. Remélem, hogy ezzel ténylegesen a versenyző kerül a vezetői ülésbe, és rajta áll majd a jó hétvége. Mindenki ezt várja” – tekintett a jövőbe, hozzátéve, a Williams az új tulajdonosokkal reményei szerint emelkedő pályára áll a következő szezonokban. „Az új tulajdonosokkal több lesz a pénzünk, így összpontosíthatunk a jövőre, 2022-re és az azutáni időszakra, miközben a 2021-es autót is fejleszthetjük. Izgalmas lesz, és bízom benne, hogy megvetjük a lábunkat az Alfa Romeo és a Haas előtt, valamint fölzárkózhatunk a középmezőnyre.”

Hogy milyenek lesznek a kilátásai két év múlva, az talán már nem csak a Williams helyzetén fog múlni. Russell jelenleg a Mercedes első számú fiataljának számít, és a csillagosok hosszú távon számítanak a szolgálataira. Hogy Lewis Hamilton utódjaként vagy csapattársaként, az a címvédő új szerződésétől is függ majd. Russell mindenesetre Bahreinben már jelezte, ő örömmel átvenné már a stafétát. Amikor a brit Sky Sports arra kérte, intézzen egy kérdést a világbajnoknak, nem sokat gondolkodott: „Mikor vonulsz vissza?” – érdeklődött udvariasan, majd nevetve pontosított: „Mikor adod át nekünk a kulcsot?”