Koronavírusos a Red Bull sportigazgatója

Újabb csapat vezető személyisége kapta el a koronavírust – ezúttal a Red Bull-istálló az érintett.

Motor Racing - Formula One World Championship - Belgian Grand Prix - Practice Day - Spa Francorchamps, Belgium Jonathan Wheatleyt (balra) kénytelen lesz nélkülözni a Red Bull Bahreinben (Fotó: XPB)
Ahogy nő Európában a koronavírus-fertőzöttek száma, úgy éri utol a járvány egyre gyakrabban a Forma–1-es csapatokat, a meghatározó szereplőket is. Két hete a Williams jelentette be, hogy megbízott csapatfőnökük, Simon Roberts a Törökországba utazás előtt pozitív tesztet produkált, ami miatt ki is kellett hagynia a nagydíjhétvégét, most a Red Bull egyik kulcsfigurája kényszerül ugyanezen ok miatt távol maradni a hétvégi Bahreini Nagydíjtól.

Az F1 és a csapat közös közleményben erősítette meg, hogy pozitív lett a vírustesztje Jonathan Wheatleynek, a Red Bull sportigazgatójának. A szakember a futamokat megelőző szokásos ellenőrző tesztelésen akadt fenn a rostán, még az Egyesült Királyságban, vagyis el sem indult Szahírba. „A COVID-19-es protokollnak és az egészségügyi hatóság iránymutatásának megfelelően az előírt teljes 10 napot elkülönítve fogja tölteni, így nem vesz részt a Bahreini Nagydíjon. Az Aston Martin Red Bull Racing csapatának több dolgozóját nem érinti a mostani helyzet” – közölték.

Wheatley két futam alatt már a második kulcsfigura, akinek koronavírus miatt kell kihagynia egy hétvégét, Isztambult követően emellett a Pirelli sportigazgatójáról, Mario Isoláról is kiderült, hogy koronavírusos. Az olasz a pozitív teszteredménye előtt három nappal még az FIA sajtótájékoztatójának résztvevője volt.

Várhatóan mind ő, mind williamses Roberts visszatérhet a paddockba a mostani hétvégén.

Jonathan Wheatley (Fotó: XPB)Az F1-es csapatok számára egyre nagyobb problémát jelent a dolgozók fertőzöttsége. Az F1 hivatalos tesztjei ugyan nem mutatnak drámai növekedést az esetszámban (múlt pénteken 4 pozitív tesztről adtak hírt a megelőző 7 napból), tudható, hogy a gyakorlatban egyre több alkalmazott kapja el a vírust. Az elmúlt hetekben a Mercedesről, a Renault-ról és a Williamsről is kiderült, hogy pozitív esetek miatt helyettesíteniük kellett pár emberüket a versenycsapatban, és a Red Bullnál sem Wheatleyé az első pozitív eset.

Törökország után Helmut Marko, a Red Bull tanácsadója az Auto Motor und Sportnak elárulta, náluk is dőltek ki emberek. Az osztrák erre vezette vissza, hogy legutóbb a gyors kerékcseréiről híres gárdájuknak nem ment igazán jól a szervizelés (Max Verstappen első szárnyát véletlenül rosszul állították be a  második kiállásakor). A szakember azt mondta, ez annak volt köszönhető, hogy olyan szerelőket kellett alkalmazniuk, akik nincsenek összeszokva a kerékcserét végző alapemberekkel.