Musorujsag
Élő Eredmények

Leclerc megtanulta a leckét, elmondta, mit csinálna másképp

Leclerc megtanulta a leckét, elmondta, mit csinálna másképp

F1
Kicsúszott az utolsó kanyarkombinációban, és ezzel elbukta a dobogóját – Charles Leclerc utólag már látja, mit kellett volna másképpen csinálnia Isztambulban.

Gyakorlatilag az övé volt már a második hely, amikor a pálya csúszósabb ívén túl rövidet fékezett, és visszaengedte maga elé Sergio Pérezt. Hibájával ráadásul két pozícióval fizetett. Charles Leclerc nehezen emésztette a Török Nagydíj elszalasztott dobogóját, ám két hét távlatából már tudja, mit kellett volna másképpen csinálnia.

„Visszatekintve két dolog volt. Az egyik, hogy túlzottan optimista voltam, és elmértem a féktávot. Nem sokkal, de épp elég volt ahhoz, hogy ne tudjam bevenni a kanyart. A másik, hogy az autó nagyon koszos volt, és nem láttam semmit a visszapillantóban, így nem tudtam, hol van a másik autó mögöttem. A végeredmény ugyanaz: több ráhagyással kellett volna csinálnom. És már eleve Sergio előtt voltam a fékezési pontnál, ha minden igaz. Ennyi. Megtörtént, tanulni fogok belőle, és remélem, hogy nem fog megtörténni újra” – mondta a legutóbbi csalódásáról.

Bahreinben a javítás lesz a célja – duplán is, hiszen nemcsak a törökországi futama rossz emlék számára, bizonyos szinten a szahíri visszatérés is. Egy évvel ezelőtt ezen a pályán szerezte meg az első pole pozícióját az eddigi hétből, és a versenyen is sokáig vezetett, egészen addig, amíg a motorjával gondok nem adódtak. Első győzelméből így csak az első dobogója lett. „Fájdalmas volt, az biztos. Az első pole-om szép emlék, de utána a technikai probléma megfosztott a győzelem lehetőségétől. Nagyon versenyképesek voltunk, és a Ferrari a múltban is az volt itt, szóval remélem, hogy jók leszünk most is.”

Charles Leclerc és Sebastian Vettel (Fotó: XPB)

Elmondása szerint az akkori verseny így is meghatározó volt számára, egyfajta lélektani fordulópontot jelentett. „Sokat segített. Elhitette velem, hogy a legjobb helyezésekért is képes vagyok harcolni. Az volt az első alkalom, hogy a győzelemért harcoltam. Nagy pillanat volt. Ausztráliában kicsit szenvedtem, ahogy mindig, és ezek után nem számítottam erre Bahreinben. De a problémáig nagyon jól ment. Mentálisan biztosan jó helyzetbe kerültem a futam után.”

A pole-ról és a győzelemről idén valószínűleg hiába álmodozna Leclerc Bahreinben, a jó eredményben ugyanakkor reménykedhet. A Ferrari korábbi önmagához képest az utóbbi nagydíjakon javult kicsit, és a legutóbb 3-4. helyükkel életben tartották az esélyüket arra, hogy megszerezzék a konstruktőri negyedik helyet a Renault, a McLaren és a Racing Point előtt. A hátrányuk nem csekély, 24 pont, de föl még nem adták.

„Ez a célunk, de nagyon nehéz lesz” – ismerte el Leclerc. „Három tökéletes hétvégére lesz szükségünk hozzá. Magunkra kell összpontosítanunk, és meglátjuk, hogy meg tudjuk-e csinálni. Úgy vélem, nemcsak azon fog múlni, hogy mennyire jó munkát végzünk, hanem azon is, hogy a többiek mennyire lesznek kiegyensúlyozottak a következő hétvégéken.”

Borítókép: Charles Leclerc (Fotó: XPB)

További tartalmak