Musorujsag
Élő Eredmények

Nagy esély volt idén a Haas megszűnésére – Steiner

Nagy esély volt idén a Haas megszűnésére – Steiner

Crash, Racefans, Motorsport Week
Nem bánja a Haas csapatfőnöke, hogy a végéhez közelít az idei szezon, és a gyenge eredményeik után már annak is örül, hogy egyáltalán részt tudtak venni benne.

Voltak szezonok, amikor ők számítottak az év egyik meglepetéscsapatának, a Haas számára 2020 viszont másról szólt. Nem elég, hogy a Ferrari partnereként ők is nyögték a maranellóiak téli motorügyének negatív következményét, és egész évben a mezőny leggyengébb hajtóegységével kellett versenyezniük, ők voltak az egyetlen olyan istálló, amely gyakorlatilag semmilyen fejlesztési munkát nem végzett a 17 futamos „koronaszezon” idején.

A világjárvány teljesen a feje tetejére állította az F1-es idényt. Fél évbe kellett belesűríteni a 17 futamosra soványodott programot, a márciustól júliusig tartó kényszerszünet pedig komoly megszorító intézkedéseket vont maga után.

Az évzáró triplahétvége előtt Günther Steiner, a Haas csapatfőnöke nem tagadta, nem bánja, hogy vége lesz a bajnokságnak, ugyanakkor hálás, hogy egyáltalán a szereplői lehettek, mivel komoly esély volt arra, hogy bezárják a boltot. „Hogy mit csináltunk jól idén? Túléltünk, ez az, amit jól csináltunk” – felelte, amikor a halovány szezonjuk pozitívumairól kérdezték. „Szerintem maradnék is ennyiben. Nagy esély volt arra, hogy nem is leszünk itt többé, de mindenki összetartott, és maradtunk. Összességében ez az év talán nem volt jó számunkra a pályán, de a Haas és az F1 jövője szempontjából jó volt. Amennyire azt gondolnánk, hogy nincs szükségük ránk, szerintem az F1-nek nagyon is szüksége van olyan emberekre és csapatokra, mint a Haas.”

Az amerikaiak két top 10-es helyezést, mindössze 3 pontot jegyeztek az eddigi 14 versenyen, és ezzel csak a Williamst előzik meg a konstruktőri versenyben. Év végén Romain Grosjeantól és Kevin Magnussentől is megválnak, és a várakozás szerint Mick Schumacherrel és Nyikita Mazepinnel vágnak neki 2021-nek. Előbb a Ferrarival segíthet szorosabbra fűzni a viszonyukat, és személye vonzó lehet az új támogatók szemében, utóbbi komoly összeggel járulhat hozzá a csapat költségvetéséhez. E kiegészítésre most nagy szüksége is van a Haasnak, mivel az F1-es bevételek az öttel kevesebb futam és a nézők hiánya miatt jelentősen csökken, s így a csapatoknak járó pénzek összege is alacsonyabb lesz.

Günther Steiner (Fotó: XPB)

Steiner szerint már az nagy eredmény, hogy megvalósult egy ilyen szezon. „Elképesztő, hogy megcsinálták. Ausztrália után úgy tűnt, ez a dolog (ti. a járvány) elég hamar lefut, de nem így történt. Csak folytatódott, minden nap egy új napja volt a rossz híreknek. Azzal, hogy előállt tizenhét versennyel, nagyszerű munkát végzett a FOM, de ugyanez elmondható a csapatokra is, mind a tízre. Nehéz elmagyarázni ezt, de Ausztrália után nem voltunk tudatában annak, mi vár ránk. Azt gondoltuk, elég hamar vége lehet, és nem volt.”

„Mindent jól csináltak szerintem. Érdekes szezonunk volt sportszempontból, minden jó volt, kivéve, hogy nem voltak nézőink, és nem lesz bevételünk. De életben tartottuk a sportágat. Nem állítom, hogy ez egy jó év volt, de nem volt rossz év, mert lehetett volna rosszabb is. Nagyszerű munkát végzett a FOM, hogy ennyi verseny megvalósult.”

Az olasz innen nézve azt is relatívnak véli, hogy most az idei negyedik tripla hétvége vár rájuk. „Nem ideális a triplázás, végső soron nem akarjuk ezt, főleg nem ilyen kevés idővel karácsony előtt. Jó, hogy vége lesz, de az is jó, hogy idén egyáltalán volt mit csinálnunk…” – összegzett.

Borítókép: Romain Grosjean (Fotó: XPB))

További tartalmak