Musorujsag
Élő Eredmények

Albont meglepte a tapadáshiány, az anyagi kár jelentős…

Albont meglepte a tapadáshiány, az anyagi kár jelentős…

Sky Sports
Sem a kanyarból, sem a hibájából nem tudott rendesen kijönni Alexander Albon, így egy látványos bukással zárta a bahreini második szabadedzést. Az anyagi kár jelentős.

Valahogy nem akar ez összejönni Alexander Albonnak. Miközben továbbra is erősen kérdéses, megtartja-e őt a Red Bull 2021-re, valahányszor úgy érzi, egyenesbe fog jönni, becsúszik valami hiba. Bahreinben már a pénteki második tréningen jött. A gyakorlás felénél az utolsó kanyarból kigyorsítva kicsit szélesre futott, s a bukótér és a pálya közötti tapadáskülönbség megingatta autóját, amely megforogva a jobboldalával a falnak csapódott. Ő nem folytathatta, az edzést piros zászlóval félbeszakították egy időre, a Red Bull pedig készülhet a túlórára.

Albon szerencsére sértetlenül megúszta a bukást. „Rendben vagyok. Volt már pár, szóval hozzá vagyok szokva. Rendben volt” – nyilatkozta a leintés után. „Előfordul. Rendesen ki kellett volna jönnöm belőle. Egy kicsit meglepett a kevés tapadás. Eléggé bonyolult volt, furcsa szögben ütköztem, szóval nem volt jó móka. De minden rendben.”

Úgy érzi, a vesztét az okozta, hogy miután nem tudott megfelelően ráfordulni a kanyarra, nem engedte el teljesen a dolgot, és nem menekült egyből a bukótérbe. „Kitáncoltam belőle, csak nem eléggé. Amikor az egyik kereked a műfüvön van, a másik meg a tapadó részen, akkor jönnek ezek a megbicsaklások. Előfordul.”

Chrisian Horner csapatfőnök szerint költséges baleset volt a mostani. „Nehéz ezt pénzben számszerűsíteni, de jelentős a kár, mivel ahogy kijött az autó a falból, három, de talán mind a négy kerekénél sérült, az első és a hátsó szárnyai is, az orrkúpja. Jelentős a kár.”

A kocsi vázát az első információk alapján nem kell cserélni. „Frusztráló ez. A legfontosabb, hogy Alex jól van. Sok felszíni sérülés keletkezett, a pilótafülke rendben van, a motor a jelek szerint rendben, és ez nem a versenyen használt váltó volt. De a fiúknak lesz dolguk este.”

Alexander Albon balesete (Fotó: Formula1/Twitter) Alexander Albon balesete (Fotó: Formula1/Twitter)

A mostani újabb hiba aligha tesz jót az így is hatalmas nyomás alatt versenyző Albon önbizalmának. Pedig most pont magabiztosságra lenne szüksége ahhoz, hogy hozza a Red Bull által várt teljesítményt. „Próbáljuk kiverni ezt a fejéből, mivel Isztambulban és eddig ezen a hétvégén is javult az autó viselkedése, a visszajelzései pedig nagyon egybecsengtek Maxéval. Kár, hogy jött ez a baleset” – mondta Horner. „A közepes gumin nem sikerült az első mért köre, ezzel eleve lépéshátrányba került. Ez most nem segített, de holnap egy új nap jön.”

Amikor nyilatkozott, a csapatfőnök még nem beszélt versenyzőjével, de előrebocsátotta, hogy fog. „Előbb le kell higgadnia. Már visszatért az orvosi központból. Majd beszélek vele hamarosan.”

Albon a napjával a balesetéig egyébként elégedett volt. Délelőtt 7. lett, 8 ezreddel elmaradva Max Verstappentől, a délutáni ideje pedig a 10. pozícióra volt elég. „Addig rendben volt. Az első edzésen egyből jó volt az autó. A másodikon kipróbáltam pár dolgot, ami nem feltétlenül működött. De inkább a vezetésen múlt, hiszen a pálya felgumizódik, és a prototípus gumin nem volt valami kellemes a vezetés. Próbáltam gyorsulni utána” – magyarázta.

Borítókép: Alexander Albon balesete (Fotó: Formula1/Twitter)

További tartalmak