Musorujsag
Élő Eredmények

Már a szezonnyitón lemondott a bajnoki címről Verstappen

F1
Már az év első versenyén tisztában volt azzal Max Verstappen, hogy 2020-ban sem válik Forma–1-es világbajnokká. A bajnoki második hely hidegen hagyja.

Újabb szezon telt el anélkül, hogy Max Verstappen komoly tényező lett volna a bajnoki csatában. A Red Bull nagy reményekkel és magabiztosan vágott neki 2020-nak, a célja pedig az volt, hogy minden idők legfiatalabb világbajnokává tegye versenyzőjét, ám pillanatnyilag már az is nagy eredmény lenne tőlük, ha egynél több futamgyőzelemmel zárnák le a szezont.

Verstappen egész évben szkeptikusan nyilatkozgatott az esélyeikről, még akkor is, amikor a második silverstone-i versenyen aratott győzelmével valamelyest közelebb került Lewis Hamiltonhoz a tabellán. Megkérdezték, mikortól érezte úgy, hogy most sem lesz meg a vágyott év végi eredményük. „Az első versenyen. Már akkor egészen világos volt, mivel túlságosan le voltunk maradva” – mondta ki nyíltan.

Hogy a Red Bull és a Honda miért nem tudott megfelelni az elvárásoknak, arra nincs magyarázata. „Hogy miért? Nem tudom. Ha tudnánk, akkor változtattunk volna. Mindenki keményen dolgozik, ez nem is kérdés. De sok csapat dolgozik keményen. Van mit ledolgoznunk, de nehéz lenne konkrét okot megnevezni” – felelte. Később a csomagjuk hiányossága kapcsán hozzátette: „Alapvetően több tapadásra és több lóerőre van szükségünk. A tapadásból és a teljesítményből sosem elég.”

Arról is kérdezték, mit szólt volna év elején, ha valaki azt mondja neki, hogy 2019-cel ellentétben idén csak egy győzelem áll majd a neve mellett. „Nem igazán lehet jósolgatni, nincs értelme ezeken gondolkodni. Mindig úgy vagyok vele, hogy majd meglátjuk, nem igazán érdekel, hogy ki mit jósolgat.”

Verstappen Hamiltont nem tudta megközelíteni, a másik mercedeses, Valtteri Bottas legyőzésére viszont még van némi esélye. Jelenleg 27 pont van közöttük a finn javára. „Meglátjuk. Nem igazán számít, hogy második vagy harmadik leszek” – mondta közönnyel a második helyről, ami pályafutása eddigi legjobb eredményét jelentené. „Egyszerűen csak jó eredményt akarok. Ha ezzel harmadik leszek a bajnokságban, de jó versenyekkel zárom az évet, akkor elégedett leszek.”

Max Verstappen (Fotó: XPB)

Később még hozzátette: „Nem különösebben számít a helyezés. Csak az számít, amikor nyersz, nemde? Még azt sem tudom, hogy állok a bajnokság. Voltam egy rövid ideig második, de nem túl sokáig. Valtterinek több pontja volt az év elején, aztán nem szerzett pontot az első silverstone-i hétvégén a defektje miatt, és mivel én jó eredményt értem el Silverstone-ban, elé kerültem. De a kieséseim miatt hamar újra visszaestem a harmadik helyre.”

„Nem igazán jelent ez sokat számomra. Viszont ez nem jelenti azt, hogy meg sem fogom próbálni. Még így is szeretném szépen zárni az évet. Remélem, sok ponttal. Ez van. Amikor majd egyszer visszavonulok, nem fogok úgy visszatekinteni, hogy azt nézegetem, második vagy harmadik voltam-e ebben az évben.”

Verstappen a törökországi hétvégét jó formában indította, ám a versenye pocsékul alakult. Sergio Pérez mögött megpördült, majd a második kiállásánál az első szárnyát is elállították, és utána már nem sikerült felzárkóznia. „Valóban nem volt valami jó, de időnként megesik, nemde? Kár volt érte” – mondta Isztambulról. „Nagyon vártam, hogy Törökországba megyünk, és jó is volt ott lenni, de a pálya felülete katasztrófa volt, az nem volt kellemes. Hogy mit tanulhatunk belőle? Mindig van mit tanulni. De egyszerűen van, hogy a dolgok nem alakulnak jól. Megpördültem, elfékeztem a gumikat. Csak egy ív volt, ezért nem lehetett igazán előzni. A pálya nem száradt eléggé a slickek felrakásához. Bosszantó nap volt, nem ilyen eredményt akartunk, de ez van.”

Bahrein kapcsán Verstappen elmondta: „Próbálunk közel kerülni a Mercedeshez. Ez most egy végre egy normál hétvége lesz, normál körülmények között. Újra versenyképesek akarunk lenni.”

További tartalmak