Szabadjára engedte a versenyzőket az FIA a pályahatárokkal

Az utóbbi hónapok nagydíjhétvégéinek szinte állandó eleme lett, hogy tucatjával törölnek köridőket. Az FIA most kivételesen lazított a szigorán.

Motor Racing - Formula One World Championship - Bahrain Grand Prix - Practice Day - Sakhir, Bahrain Charles Leclerc (Fotó: XPB)
„Szabaduljunk meg a ki*** pályahatároktól, Michael” – üzente Danyiil Kvjat nem túl békés hangnemben a pénteki második bahreini szabadedzésen, miután mérnöke közölte, törölték az éppen aktuális köridejét a 4-es kanyar levágása miatt. Az orosz a „Michael” névvel Michael Masit, az FIA versenyigazgatóját szólította meg, akit az utóbbi versenyeken már nem először, és nem is egyedüli versenyzőként kért arra, hogy ne legyen annyira szőrszálhasogató a pályaelhagyások témakörében.

Nos, Masi szombatra olyan döntést hozott, amilyet korábban nem: egy az egyben kihúzta a hétvége iránymutatásából a 4-es kanyar határainak betartására vonatkozó passzust!

Pénteken összesen 33 kört töröltek a pályáról való letérés okán, ami Portimaóhoz vagy Szocsihoz viszonyítva egészen alacsony szám. A legtöbb körét Lewis Hamilton veszítette el, összesen ötöt. Rajta kívül Sebastian Vettel, Alexander Albon, Pierre Gasly, Romain Grosjean és Nicholas Latifi is négy törölt idővel zárt.

Az FIA belement a drasztikus lazításba. „A pálya határait nem fogjuk figyelni a négyes kanyarban a köridők felállítása szempontjából, mivel a pálya határait a műfű és a kavicságy jelenti azon a szakaszon” – állt a szombati tájékoztatásukban.

Mindez azt jelenti, hogy kivételes módon a bahreini pálya teljes területén szabad a száguldás, az FIA sehol sem figyeli a pályahatárokat. Egy problémával kevesebb a kvalifikáción!