×

Fölháborodtak a versenyzők a Grosjean-baleset ismételgetésén

Sebastian Vettel és Daniel Ricciardo is nehezményezte, hogy a verseny piros zászlós megszakítása után folyamatosan Romain Grosjean balesetét ismételték a helyszínen és a közvetítésben.

Motor Racing - Formula One World Championship - Bahrain Grand Prix - Race Day - Sakhir, Bahrain Sebastian Vettel és Daniel Ricciardo (Fotó: XPB)
Ott ült a boxutcában, fél szemmel fölnézett, majd levette a tekintetét a kivetítőről. Sebastian Vettelt egyfelől furdalta a kíváncsiság, hogy pontosan mi is történt a rajt után óriási balesetet szenvedett Romain Grosjeannal, másfelől nem akarta, hogy a képsorok kizökkentsék a várható újraindítás előtt. Az összes versenyző hasonló dilemmával szembesült a Bahreini Nagydíj közel másfél órás kényszerszünetében, miközben a Haas versenyzőjéért aggódtak.

„Nem nagyon nézegettem a felvételeket, mert nem akartam” – ismerte el a Ferrari versenyzője a futam után.

Sebastian Vettel (Fotó: XPB)Volt csapattársa, Daniel Ricciardo eközben arról beszélt, szerinte tiszteletlenség volt a rendezők részéről, hogy a megszakítás idején folyamatosan a baleset képeit ismételték a helyszínen és a tévés közvetítés alatt is. „Szeretném kifejezni a Forma–1 felé, hogy felháborodtam és csalódtam” – nyilatkozta a holland Ziggo Sportnak az ausztrál. „Ahogyan újra meg újra Grosjean balesetét ismételgették, visszajátszás és visszajátszás – ez teljességgel tiszteletlen volt, nem voltak tekintettel a családjára és mindannyiunk családjára, akik nézték ezt.”

„Az újbóli versenyzésre készültünk egy órán belül, és valahányszor felnézték a kivetítőre, a tűzgolyót láttad, valamint a kettévágott autóját. Holnap megnézhetjük ezt, de nincs szükség arra, hogy ma lássuk. Szerintem ez csak műsor volt, és ők mindannyiunk érzéseivel játszottak, amit igazán undorítónak tartok. Remélem, hogy más versenyzők is beszélnek erről. Meglepődnék, ha nem éreznénk így mindannyian.”

Vettel ennyire nem fogalmazott keményen, ám szavaiból kiderült, egyetért a Renault versenyzőjével. „Gyanítom, az emberek szeretik látni az ilyesmit, máskülönben a rendező vagy akárki nem mutogatta volna újra és újra és újra. Az emberek szeretik a baleseteket, és talán elfeledkeznek arról, hogy mi ülünk a volán mögött. Mondhatjuk, ez része a show-nak. Én ezért is tűntem el inkább: próbáltam nem nézegetni túl sokat a képsorokat.”

Sebastian Vettel (Fotó: XPB)Valtteri Bottas is soknak érezte, amit a közvetítés rendezői megengedtek. „Amikor van egy baleset, és a versenyző rendben van, akkor szeretik megismételni azt. Értem a nézőket, hogy látni akarják, de kell lennie egy határnak. Történhetett volna másképp is a baleset, és talán ki sem tudták volna menteni az autóból. Szóval kell lennie egy határnak. Én néztem a kivetítőt, mert tudni akartam, hogy mi történt. Miután egyszer láttam, már próbáltam elkerülni, de mindenütt ismételték. Nem tudom, talán a nézőket, a szurkolókat kéne megkérdezni arról, hogy akarják-e látni hússzor az ismétlést, vagy sem” – vélekedett a mercedeses.

Toto Wolff, a csillagosok csapatfőnöke eközben úgy vélte, fontos volt, hogy az F1-es rendezők nyíltak voltak a történtek kapcsán. „Ha a FOM nem mutatja meg, akkor valaki úgyis levideózta volna a mobiljával. Egyenesnek kell lenni. Ezek a képek rémisztőek, de ha nem vagy nyílt szervezetként, akkor megkockáztatod, hogy valaki más mutatja meg, amit nem tartasz kontroll alatt” – érvelt.

Az ismétlések számát persze mindez aligha indokolta. A versenyzőknek így sem lehetett egyszerű visszaülni az autóba, és újra padlóig nyomni a gázt, és a villódzó képsorokkal aligha könnyítették meg a helyzetüket.