Musorujsag
Élő Eredmények

Bottas szerint nem volt gond a „vegyes gumikkal”

Bottas szerint nem volt gond a „vegyes gumikkal”

Motorsport
Nehéz versenyen van túl a Mercedes finn pilótája, Valtteri Bottas, aki háromszor is kiállt a boxba a vasárnapi futamon. Ezek közül az egyik alkalmával csak három gumit cseréltek le autóján! Beszámolója szerint nem volt gond a használtabb abronccsal a futam végén.

Nem fordult a pontverseny második helyén álló Bottas szerencsére a számára katasztrofális Török Nagydíj óta, melyek csak tizennegyedikként ért célba. A finn Bahreinben már a rajtnál fontos pozíciókat veszített, majd egy defekt miatt a mezőny végére csúszott, ahonnan „csak” a nyolcadik helyig tudott előre jönni a futam során.

Defektet a második rajt után kapott, a csere pedig még tovább szűkítette a Mercedes lehetőségeit, miután a csapat a felhasználható szettek tekintetében egyébként is hátrányban volt, hiszen a közepesből és a lágyból is csak egy-egy friss állt versenyzőik rendelkezésére.

„A hármas és a négyes kanyar között szedhettem össze a defektet” – jegyezte meg a történtek kapcsán. „Minden tisztának tűnt, nem láttam a törmelékeket, szóval meglepett a dolog” – tette hozzá a finn, aki a kiállás során keményeket kapott a lágyszett helyet, amivel az időmérő második szakaszában ment, és amivel az első kört teljesítette.

Valtteri Bottas Kevin Magnussent előzi (Fotó: XPB)

A kemények azonban nem váltották be a hozzájuk fűzött reményeket. „A kiállásnál arra törekedtünk, hogy csak azzal az egy cserével teljesíteni tudjuk a futamot. Elméletileg ez megoldható lett volna. De azzal a rengeteg harccal, és előzéssel, amit meg kellett oldanom, láttuk, hogy nem fog működni, vagy legalábbis nagyon sok időt veszítek majd. Nehéz volt megtalálni a legjobb megoldást, de végül két kiállás mellett döntöttünk” – magyarázta.

Bottas a 25. körben kapott ismét közepeseket, majd a 38.-ban ismét kiállt, ekkor azonban csak három kerekét cserélték le. A kiállás során az időmérőn és az első körben használt szett került vissza autójára, kivéve a defektes jobb elsőt. Ezen a keréken az előz etapban futó gumi maradt. A Mercedes a „gumihiány” miatt döntött így.

A megoldás kicsit sem megszokott, így ugyanis Bottasnak három egyforma élettartamú és egy öregebb gumival kellett befejeznie a versenyt. Elmondása szerint azonban ez nem volt különösebben zavaró. „Valójában a futam végén csak három gumit cseréltünk. De a régebb óta használt közepes sem volt olyan öreg, néhány kör volt benne. Az etap első 10 köre teljesen rendben volt, de volt egy kis túlmelegedés” – jegyezte meg.

A finn egyébként a futam legvégén újabb defektet kapott, a biztonsági autó alatt azonban már teljesíthette a távot, nem volt szükség újabb kiállásra. „A végén volt még egy defekt, hátul, azt hiszem a jobb gumin. Megint nem láttam semmilyen törmeléket. Nyilvánvalóan sok volt a pályán, de ezek egy részét nem igazán lehet látni. Szóval, ez ismét egy peches futam volt számomra” – fogalmazott.

Valtteri Bottas (Fotó: XPB)
Borítókép: Valtteri Bottas (Fotó: XPB)

További tartalmak