Musorujsag
Élő Eredmények

„Undorító ismétlés” – az F1 reagált Ricciardóék kritikájára

„Undorító ismétlés” – az F1 reagált Ricciardóék kritikájára

Motorsport
Tiszteletlennek és undorítónak tartotta Daniel Ricciardo, hogy az F1-es közvetítés rendezői folyamatosan ismételgették Romain Grosjean horrorbalesetét. A sorozat reagált a kritikákra.

Először csak annyi látszott, hogy Romain Grosjean a háttérben nagy tempóval kivágódik a pályáról, majd hirtelen tűzgolyó robban a szalagkorlátnál. A Forma–1 hivatalos közvetítői a Bahreini Nagydíj rajtja után történt ijesztő balesetet ezek után sokáig nem ismételték, így rövid ideig még az is bizonytalan volt, pontosan mely autó sodródott ki, és mi történhetett valójában. Aztán jöttek a képek arról, hogy Grosjean kimenekült a lángokból, és beült az orvosi autóba, majd kiderült, hogy nem esett komoly baja. Ezek után minden létező kameraállásból megmutatták a balesetet – az élő tévéközvetítésben és a helyszíni kivetítőkön egyaránt.

A versenyzők közül többeknek nem tetszett, hogy a pálya helyreállításának közel másfél órája alatt az F1 újra és újra ismételgette a sokkoló képeket. Daniel Ricciardo egyenesen undorítónak és tiszteletlennek nevezte ezt, felhívva a figyelmet, hogy nemcsak Grosjean családjára nem voltak tekintettel, de az újraindítást váró többi versenyző érzéseire, valamint az őket odahaza féltő családtagokra sem. Sebastian Vettel eközben úgy vélte, az egész csak a show-ról szólt, a rendezőket nem érdekelte, hogy ők mit gondolnak abban a pillanatban.

Miután Ricciardo megszólította az F1-et, nem maradhatott el a reakció. A sorozat szóvivője hangsúlyozta, ők a közvetítésekben meghatározott protokollt követnek a baleseteknél, és csak azért kerülhetett képernyőre Grosjean esete, mert nem volt súlyos következménye. „Mindenekelőtt: az F1 nem a szórakoztatásról szól. Vannak bizonyos procedúrák és protokollok, mielőtt eldöntjük, hogy adásba kerül-e egy ismétlés. Egy baleset után minden fedélzeti kamerás, helikopteres és más felvételt vágunk. Közvetlen kapcsolatban állunk a versenyirányítással és a közvetítő központtal. Mindaddig nem mutatunk meg egy felvételt, amíg nem derül ki, hogy a versenyző rendben van.”

„Ebben az esetben az F1 azt mutatta, hogy Romain a mentőkkel van, a sisakját levették, és segítséggel sétál. A balesetről egészen addig nem mutatunk felvételt, amíg jóvá nem hagyják és meg nem erősítik a versenyirányítás, illetve az FIA részéről, hogy az illetők (a versenyző, a sportbírók, az orvosok, stb.) jól vannak. Az ismétlés csak ezután kezdődött.”

„Fontos annak kontextusa, amit a néző lát és hall a kommentárból, hogy Romain biztonságáról beszélnek, a glóriáról, az FIA biztonsági fejlesztéseiről, valamint a friss hírekről az orvosi központból. Folyamatos a párbeszéd az F1, az FIA/versenyirányítás között, és fontos, hogy a nézők, valamint az érintettek és a családjuk képet kaphassanak a helyzetről” – indokolt a szóvivő.

A Haas-csapat tagjai nézik Romain Grosjean balesetének ismétlését (Fotó: XPB)

A versenyzőkkel ellentétben a csapatfőnökök egyébként helyesnek ítélték a közvetítést irányító FOM eljárását. Toto Wolff, a Mercedes vezetője kiemelte: „Ha a FOM nem mutatja meg, akkor valaki úgyis levideózta volna a mobiljával. Egyenesnek kell lenni. Ezek a képek rémisztőek, de ha nem vagy nyílt szervezetként, akkor megkockáztatod, hogy valaki más mutatja meg, amit nem tartasz kontroll alatt.”

Grosjean csapatfőnöke, Günther Steiner eközben rámutatott, az ismétlés volt a legjobb módja az arról való informálódásnak, hogy versenyzőjüknek nem esett komoly baja. „Kétféle vélemény van, de én úgy gondolom, ha szerencsés a végkimenetel, és nem történt semmi rossz, akkor nincs akadálya annak, hogy megmutassák és az emberek képet kapjanak. Igen, rossz volt, de mindenki rendben van. Így kellett eljárni. Híreket akartunk, amilyen gyorsan csak lehet, és mivel nehéz fölvenni a kapcsolatot a családdal, a barátokkal, az emberekkel, akik ismernek minket, az üzenetküldésének a leghatásosabb módja a televízió. Megmutatták, kiugrott az autóból. Ez valóban drámai volt, de jól végződött, és amíg jól végződik, rendben van.”

„Nyilvánvaló, hogy ha rossz történik, nem szabad megmutatni. Én nem vagyok szakértője a televíziós etikai szabályoknak, de véleményem szerint jó, hogy megmutatták. Rossz baleset volt, de szerencsésen ért véget. Hogy jól, azt nem mondanám, mivel az ilyesmi nem lehet jó. De rendben volt” – vélekedett a Haas vezetője.

Borítókép: Lewis Hamilton a Renault-garázs tévéjén nézte vissza a horrorbukást, Sebastian Vettel próbált nem tudomást venni róla (Fotó: XPB)

További tartalmak