×

Verstappen kezdetben bírálta, most örül a glóriának

A glóriát ocsmánynak tartó, és a bevezetését korábban ellenző Max Verstappen Romain Grosjean tegnapi balesete kapcsán kijelentette, hálás, amiért a biztonsági eszköz fenn volt a francia autóján, úgy érzi ugyanis, ez mentette meg az életét.

XPB_1068402_HiRes Max Verstappen (Fotó: XPB)
Ijesztő képsoroknak lehettünk szemtanúi a Bahreini Nagydíj startja után, amikor a Danyiil Kvjattal ütköző Romain Grosjean autója a szalagkorlátnak csapódott, és szinte azonnal lángra lobbant. Szerencsére nem sokkal később láthattuk, hogy a francia saját lábán hagyja el a lángoló roncsokat. Később pedig kiderült, égési sérülésein kívül nem esett baja.

A baleset után többen megjegyezték, biztos, hogy a rutinos versenyző a 2018-ban bevezetett glóriának köszönheti életét, autója (vagyis a kettészakadt gép első fele) a szalagkorlátba fúródott a 200 km/h-nál is nagyobb sebességű ütközést követően.

Romain Grosjean autójának roncsa (Fotó: MTI/EPA)

Romain Grosjean autójának roncsa (Fotó: MTI/EPA)Így van ezzel Max Verstappen is, aki korábban ellenezte a glória bevezetését, amit számos riválisához hasonlóan ocsmánynak tartott. „Nagyon ijesztő volt, amikor megláttam a lángokat” – kezdte a holland. „De szerencsére ő maga ugrott ki az autóból, szerintem ez volt a legfontosabb” – utalt a megkönnyebbülés pillanataira.

„Ez is azt mutatja, mennyit javult a biztonság. Azt hiszem, a glória mentette meg az életét. Az elején, amikor föltették az autókra, eléggé kritikus voltam vele, rondának tűnt. De a biztonsággal kapcsolatban nem mondhatunk semmi rosszat, mert most egyértelmű, hogy ez mentette meg Romain életét. Hálás vagyok ezért” – emelte ki.

Hasonlóan gondolkodik Grosjean csapattársa, Kevin Magnussen is, aki Verstappenhez és egyébként magához Grosjeanhoz hasonlóan ellenezte a glória bevezetését, a tegnapi baleset után viszont hálás volt, hogy az eszköz már tartozéka egy modern F1-es autónak. „Nagyon-nagyon boldog voltam, amikor láttam, hogy Romain eljön onnan” – nyilatkozta a dán. „Hihetetlen volt. Hihetetlen volt látni, hogy túléli. Őszintén, csoda volt. Örülök, hogy bevezették a glóriát, és fenn volt az autón. Anélkül biztos nagyon más lett volna. Nagyon boldog vagyok, hogy Romain velünk van még.”

Kevin Magnussen (Fotó: XPB)