Verstappen kirúgná azt, aki megtagadná a folytatást egy baleset után

Nem pártolná Max Verstappen, hogy a versenyzők szabadon dönthessenek arról egy nagy baleset után, akarják-e folytatni a versenyt.

Motor Racing - Formula One World Championship - Bahrain Grand Prix - Race Day - Sakhir, Bahrain Max Verstappen (Fotó: XPB)
Bő egy órán át várakoztak a Forma–1 versenyzői a boxutcában Romain Grosjean sokkoló balesete után, mire a pályát helyreállító FIA megadta a jelzést a Bahreini Nagydíj újraindítására. Ez idő alatt a helyszínen folyamatosan a baleset felvételeit ismételgették a kivetítőkön és a csapatok monitorain – ennek kapcsán többen, így Daniel Ricciardo és Sebastian Vettel is kritizálta a rendezőket, mondván, a nagy nyomás alatt álló versenyzők érzéseivel játszanak a show-műsorért.

A folytatás senkinek sem eshetett jól egy ilyen helyzetben, hiszen bár próbálták kizárni a történteket, teljes mértékben nem lehetett. Ennek kapcsán a futamot követő sajtótájékoztatón fölmerült, nem kéne-e választási lehetőséget adni a versenyzőknek, hogy szabadon eldönthessék, ilyen helyzetben akarják-e egyáltalán a verseny folytatását.

 
Fölháborodtak a versenyzők a Grosjean-baleset ismételgetésén

Max Verstappen sajátos véleményt formált a kérdésben. „Nem értem, miért ne versenyeznél. Ha csapatfőnök lennék, én kirúgnám azt, aki ezt tenné. Ha a fickó nem versenyezne, én csapatfőnökként megmondanám neki: »Akkor soha többé nem ülsz vissza az autóba!«”

A jobbján helyet foglaló Lewis Hamilton ennek kapcsán nevetve megjegyezte: „Remélem, sosem leszel a csapatfőnököm! Sajnálni fogok mindenkit, aki valaha is a versenyződ lesz!” Verstappen szintén nevetve hozzáfűzte: „Amúgy is remélem, hogy sosem lesz belőlem csapatfőnök.”

Max Verstappen és Lewis Hamilton (Fotó: XPB)Ha nem is fogalmazott ennyire szigorúan, alapvetően Hamilton is egyetértett a Red Bull-ossal. „Nem hinném, hogy így kéne lennie. Nem mi szabályozzuk a biztonságot. Mi azért vagyunk itt, hogy elvégezzük a munkánkat, és az FIA-ra hagyatkozunk a biztonság kérdésében. Alapvetően megbízunk bennük, szóval nem, nem gondolnám, hogy szükség lenne erre.”

Verstappen megjegyzése mindenesetre nem mindenkinél vette jól ki magát. A Forma–2-es versenyző, Jack Aitken a Twitteren fölháborodottan reagált a futam második helyezettjének szavaira. A brit a múlt évben Spában azt mondta az Anthoine Hubert halálához vezető baleset után, hogy egy versenyzőtől sem várhatja el senki, hogy egyből visszaüljön az autójába egy ilyen helyzetben.

„Nem kívánom senkinek az élményt, ami ráébresztené őt (ti. Verstappent) arra, mekkorát téved. Csak annyit mondanék, hogy mind emberek vagyunk, és ez a jelenet megrázó volt, különösen úgy, hogy nem tudtuk azonnal, milyen állapotban van Romain. Versenyezni vagyunk itt, igen. De nem bármilyen körülmények között. Az, hogy kiderült, jól van, mindenképpen sokkal könnyebbé tette a helyzetüket” – fogalmazott a 25 éves versenyző.