Alonso részt vehet az év végi teszten

A Nemzetközi Automobil Szövetség (FIA) engedélyezte Fernando Alonso részvételét a szezonzárót követő tesztnapon, ami a döntéssel más olyan versenyzők számára is lehetőséget teremhet, akik nem indultak futamokon 2020-ban.

Fernando Alonso (Fotó: Renault) Fernando Alonso (Fotó: Renault)
Az év végi teszten a Forma–1-es csapatok eredetileg a 18 colos abroncsokat próbálgatták volna „öszvérautókkal”, a koronavírus világjárvány azonban ezt a programot is átírta. Mivel az új gumik csak 2022-ben debütálnak, tesztjeiket is eltolták (ezekre jövőre kerülhet sor), a szezonzáró utáni gyakorlás pedig „profilt váltott”: az új kiírás fiatal versenyzők tesztjeként tartja számon.

Ennek célja, hogy lehetőséget biztosítson fiatal pilótáknak, akik így aktuális F1-es autókkal is szerezhetnek tapasztalatokat. A teszt egynapos lesz, a szezon utolsó versenyét követő kedden rendezik a csapatok pedig maximum két autót indíthatnak rajta.

Ami a résztvevőket illeti, a szabályoknak megfelelően olyanok indulhatnak, akik rendelkeznek A típusú szuperlicenccel, és ha az FIA nem ad külön engedélyt, akkor pályafutásuk során kettőnél kevesebb F1-es rajttal kell rendelkezniük. Mivel a kritériumoknak megfelelő versenyző nem volt elérhető számukra, a McLaren és a Racing Point már a teszt kihagyása mellett döntött.

Fernando Alonso (Fotó: Renault)

Fernando Alonso (Fotó: Renault)Nem úgy a Renault! Ők Fernando Alonso indítását kérvényezték, aki tizenhét éves F1-es rutinnal a háta mögött mindennek számít, csak fiatal, tapasztalatnak versenyzőnek nem. Csapata viszont szeretné pályára küldeni, hiszen két éve nem vett részt F1-es futamon.

Ezzel több riválist is felbosszantottak. Ők úgy érvelnek, a Renault és Alonso potenciálisan versenyelőnyre tehet szert, ha az aktuális autóval megy, és sokkal jobban hozzáárulhat a téli fejlesztésekhez is. Az FIA azonban engedélyt adott a spanyolnak! Ezt a versenyigazgató, Michael Masi jelentette ki, miután Bahreinben tárgyalt a sportigazgatókkal.

Az ausztrál szakember kijelentette, a tesztet megnyitják olyan versenyzők számára is, akik 2020-ban nem vettek részt F1-es versenyen. Ezt arra a korábbi megjegyzésre  alapozzák, mely szerint az FIA külön engedélyével a fiatalok mellett más is indulhat.

Alonso mellett tehát többen lehetőséget kaphatnak. A Red Bull például várhatóan autóba ülteti majd Sébastien Buemit, az Alfa Romeo pedig Robert Kubicát. A Williams lehetőséget biztosíthat Jack Aitkennek is, aki ezen a hétvégén debütál majd az F1-ben, és ha szükség lesz rá, részt vesz az évadzárón is, kettőnél több rajtja viszont így sem lesz, tehát ő egyébként sem esne ki a rostán.