Musorujsag
Élő Eredmények

Eldőlt: Russell váltja Hamiltont a Mercedesben!

Eldőlt: Russell váltja Hamiltont a Mercedesben!

Autosport, Racefans
Megállapodott a Mercedes és a Williams: George Russell a mezőny sereghajtójából a bajnokcsapathoz szegődik, hogy helyettesítse a koronavírusos Lewis Hamiltont!

Kedden jelentette be a Mercedes, hogy Lewis Hamilton elkapta a koronavírust, ezért nem állhat rajthoz a hétvégi Szahíri Nagydíjon. A történtek után a csapat bősz helyetteskeresésbe kezdett. Már kedd este híre ment, hogy az első számú választásukat nem a hivatalos tartalékversenyzőjük, Stoffel Vandoorne jelenti, hanem a Williamsnél versenyző saját nevelésű tehetségük, George Russell.

Szerda reggel aztán jött a megerősítés: a Williams bejelentette, hogy Russell helyett a hivatalos tartalékversenyzőjük, Jack Aitken ül az autójukban a hétvégén, ami egyúttal azt is jelenti, hogy állandó versenyzőjük a nevelőcsapatához léphet föl.

Úgy tudni, a Mercedes csak Russellt és Vandoorne-t tekintette reális opciónak beugróként, mivel a szintén esélyesnek tartott Nico Hülkenberg velük ellentétben egyáltalán nem ismeri a csapatot. Russellben egyébként megvan mindaz, ami a másik két versenyző mellett szólhatott volna: ismeri a Mercedest, akárcsak Vandoorne, ráadásul vele ellentétben tesztelt is már velük korábban; és lendületben van, akárcsak Hülkenberg, ráadásul nem csak három verseny van mögötte idén, hiszen a mezőny állandó tagja.

Russellnek óriási lehetőség a mostani. A tavaly kezdődő F1-es pályafutása során eddig még csak pontot sem szerzett a Williamsszel, most viszont a mezőny leggyengébb csapatából a bajnokcsapatban találta magát, egy győzelemre esélyes masinában. Habár azonnali győzelmet az átállás nehézsége miatt talán túlzás lenne várni tőle, most megkapja azt az esélyt, amire már oly régóta vágyott: egy ütőképes autóval bizonyíthatja tehetségét.

„Szeretnék köszönetet mondani mindenkinek a Williamsnél” – nyilatkozta Russell egy videóüzenetben. „Köszönöm a támogatásukat, hogy megadták nekem ezt a hihetetlen lehetőséget, hogy a Mercedesnél versenyezzek ezen a hétvégén. Továbbra is száz százalékig Williams-versenyző vagyok. Ezt a lehetőséget arra fogom használni, hogy tanuljak a legjobbaktól, jobb versenyző legyek, erősebben térjek vissza a Williamshez, és harcoljunk a pontokért, amennyire keményen csak lehet, és hogy előrébb vigyük a csapatot a középmezőnyben, oda, ahová tartunk, ahová valók vagyunk. Köszönöm a Williamsnek! Nagyon várom a hétvégét!”

George Russell (Fotó: XPB)

A Williams eközben egy másik britnek, Jack Aitkennek ad lehetőséget az F1-es bemutatkozásra – ő a Romain Grosjeant helyettesítő Pietro Fittipaldival a második debütálója lesz a Szahíri Nagydíjnak.

A 25 esztendős Aitken idén már vezette a Williams autóját, az év eleji Stájer Nagydíjon teljesített egy szabadedzést a grove-iakkal. „A fellegekben járok, hogy megkaptam a lehetőséget a bemutatkozásra a Williamsszel az előttünk álló hétvégén, és nagyon örülök George lehetőségének is! Komolyan úgy érzem, hogy azonnal otthon voltam a Williamsnél, amikor az idei év elején csatlakoztam hozzájuk, most igyekszem segíteni a csapatot, hogy végre elérje a pontszerző helyezést. Mindent elkövetek, hogy jól felkészüljek a következő napokban, de igazából Melbourne óta úgy érzem, hogy készen állok” – mondta Aitken, kiemelve, mielőbbi gyógyulást kíván Lewis Hamiltonnak, és sok szerencsét Russellnek.

Simon Roberts, a versenyzőcserét lehetővé tevő Williams megbízott csapatfőnöke elmondta: „Nem titok, hogy George hosszú távon a Mercedes partnere, szóval örülök, hogy George most megkapja ezt a különleges lehetőséget, hogy csatlakozhat a Mercedeshez, a jelenlegi konstruktőri bajnokhoz. Keményen dolgoztunk a megállapodáson a Mercedesszel, hogy lehetővé váljon ez a nagyszerű esély. George a Williams versenyzője marad, és alig várjuk, hogy friss élményekkel térjen vissza egy sikeres versenyhétvége után.”

Jack Aitken (Fotó: XPB)

Aitken bemutatkozása kapcsán hozzátette: „Izgatottak vagyunk, hogy mindez egy újabb brit tehetség, Jack Aitken Forma–1-es debütálására is lehetőséget ad. Jack év elején csatlakozott hozzánk, a COVID-19-es megszorítások miatt sajnos nem érintkezhettünk vele annyit, mint szerettünk volna, de hamar a csapat teljes értékű tagja lett. Alig várjuk, hogy az autónkkal eddig szerzett tapasztalatokra építve most megmutassa, mire képes az időmérő edzésen és a versenyhelyzetben.”

A Williams jelenleg a konstruktőri bajnokság utolsó helyén áll, a mezőny egyedüli csapataként még nem szerzet idén pontot. A Mercedesnek a mostani lesz az első versenye a 2012-es szezonzáró óta, amelyen nem Lewis Hamilton vezeti az egyik autóját. A hétszeres világbajnok a 2007-es F1-es bemutatkozása óta nem hagyott ki versenyt.

 

Borítókép: George Russell (Fotó: XPB)

További tartalmak