Musorujsag
Élő Eredmények

Átfogó vizsgálat indult Grosjean balesete ügyében

Átfogó vizsgálat indult Grosjean balesete ügyében

FIA
Mindenre kiterjedő vizsgálatot indított a Nemzetközi Automobil Szövetség (FIA) Romain Grosjean bahreini balesete ügyében.

Hivatalosan is elindította az FIA a múlt vasárnapi Bahreini Nagydíjon Romain Grosjeannal történt baleset vizsgálatát. A nemzetközi szövetség közleményben jelezte, hogy a történteknek minden aspektusát alaposan kielemzik, így a versenyzők által használt biztonsági eszközök (sisak, HANS, ruházat), valamint az autó védelmi eszközeinek (túlélőcella, fejtámasz, belső tűzoltó berendezés, glória fejvédő) szerepét is megvizsgálják. Emellett a karosszéria, valamint a pálya biztonsági falainak teljesítményét is megnézik, továbbá kiértékelik az orvosi személyzet és a pályabírók tevékenységét.

A vizsgálatban az FIA szakembereit a Forma–1 emberei, a Haas csapata, valamint a versenyzők érdekvédelmi szervezete, a GPDA is segíteni fogja.

„Az adatgyűjtés meghatározó része lesz a vizsgálatnak, és a Forma–1-ben több adatszerző eszköz működik, mint bármelyik más bajnokságban. Az FIA kutatói adatot gyűjthetnek a különböző videós csatornákon keresztül, a csúcssebességű kamerát is beleértve, ami a versenyzővel szemben van elhelyezve, és 400 képkockát rögzít másodpercenként, így lassításban mutatja be, mi történt a baleset során” – írta az FIA.

Fotó: XPB

Előrebocsátották, hogy a teljes vizsgálat 6-8 hétig fog tartani, annak eredményeit csak ezt követően teszik nyilvánossá. A folyamatban orvosok, mérnökök, kutatók és hivatalos személyek is részt vesznek, és a baleset vizsgálatát az F1-en kívüli adatokkal, esetekkel segítik, eredményeit pedig az F1-nél szélesebb körben is hasznosítják.

Simon Baker, az FIA biztonsági igazgatója elmondta: „Ahogy a súlyos baleseteknél lenni szokott, minden aspektusát kielemezzük ennek a balesetnek, együttműködve minden érintett féllel. Amennyi adat a Forma–1-ben elérhető, lehetővé válik minden részlet pontos meghatározásának, és a munka már kezdetét is vette. A kutatás eredményeit nagyon komolyan vesszük, szigorú eljárásrendet fogunk követni, hogy rájöjjünk, pontosan mi történt. A potenciális fejlesztések csak ezután jönnek.”

Borítókép: Fotó: XPB

További tartalmak