Musorujsag
Élő Eredmények

Bottas: Nem festene jó képet rólam, ha Russell legyőzne

Bottas: Nem festene jó képet rólam, ha Russell legyőzne

F1
Valtteri Bottas elismerte, kicsit kínosan venné ki magát, ha George Russell első nekifutásra legyőzné őt, ám nem érzi úgy, hogy veszélyeztetve lenne a jövője a Mercedesnél.

Sajátos helyzetbe hozta Valtteri Bottast Lewis Hamilton kidőlése a Mercedesnél. A brit helyét az a személy veszi át erre a hétvégére, aki Bottas legnagyobb ellenfele lehet a csapat 2022-es üléséért folyó versenyfutásban. Innen nézve cseppet sem mindegy, hogyan alakul a két versenyző egymás elleni hétvégi csatája.

Vannak, akik máris amolyan szétlövésként emlegetik Bottas és Russell összeeresztését, amelynek végkimenetele akár azt is meghatározhatja, a Mercedes milyen irányt választ a jövőben a versenyzők terén. A finnek a csütörtöki sajtótájékoztatón neki is szegezték a kérdést, mit gondol arról a forgatókönyvről, hogy Russell első nekifutásra legyőzi őt, nehéz helyzetbe hozva ezzel.

„Eléggé szúrós kérdés!” – felelte nevetve. „Nem igazán gondolkodtam ezen. Nehéz megmondani, mire számítsunk George-tól. A csapatot ismeri, de más a mostani autó, mint amit tesztelt korábban, és sok az újdonság is. Nem igazán tudom, mit feleljek erre a kérdésre, mert nem is így tekintek erre. Ha valamiféle választ akarok adni, azt mondanám: ha legyőzne, akkor igen, az nem mutatna jól a szempontomból – ha egyenes küzdelemben, normál versenyen győzne le. Próbálom ezt elkerülni. De én nem vagyok az a fajta ember, aki ezt így fogja fel. Én ezeket motivációnak fogom föl, pozitívan gondolkodom, így viszonyulok ehhez a hétvégéhez.”

Valtteri Bottas (Fotó: XPB)

A téma kapcsán Bottas kicsit rápirított az újságírókra, akik szerinte próbálják felfújni a most előállt helyzetet. „Sok ember gondolhatja így, és nyilván ti, újságírók is ezt teszitek, mert szeretitek felfújni a dolgokat, szerettek találgatni, drámát, szétlövést és hasonlókat kreálni. De kétlem, hogy George így fogná ezt föl, én legalábbis nem így fogom föl.”

„Ez egy nagyszerű lehetőség neki, sokat tanulhat, megmutathatja, mire képes a csapattal. Ami engem illet, versenyzőként nyilván mindig le akarod győzni a csapattársad, legyen az Lewis Hamilton, George Russell vagy bárki más. Megvan a feladatom az utolsó két versenyre, megvannak az egyéni motivációim. Szeretném megnyerni a hátralévő versenyeket, ez az egyetlen célom. Valamint, hogy pozitívan zárjam az évet, és hasznosítsam a mostani tanulságokat jövőre. Remélhetőleg ez segíthet nekem a következő év elején.”

„A szerződésem megvan a következő évre, a céljaim világosak jövőre, ahogy a csapat céljai is. Innen nézve minden nagyon egyszerű. Nincs rajtam nyomás” – magyarázta.

Bottas egyébként elárulta, kicsit önmagára emlékezteti most Russell. „Örülök, hogy George a csapattársam lehet most. Ez egy nagy lehetőség számára, és amikor hallottam a híreket, egyből azonosulni tudtam vele, mivel én is a Williamsszel kezdtem, és az első lehetőségem a csapaton kívül a Mercedestől jött. Egy kicsit tehát tudhatom, hogy ez milyen érzés, milyen most az első versenyére készülnie a csapattal” – állította párhuzamba magukat.

Valtteri Bottas (Fotó: XPB)

A kérdésre, milyen tanácsokkal látja el ifjú kollégáját, elmondta, nem próbálja istápolni Russellt. „Nem gondolnám, hogy tanácsokat kéne adnom George-nak. Már egy ideje a Forma–1-ben van, ismeri ezeket az autókat. A Williamsnél jó munkát végez. A csapat tagjainak többségét ismeri, ami segítség lesz. Okos és egységes csapat vagyunk, megkapja a támogatást, amivel gyorsan beilleszkedhet minden téren. George tud vezetni, és jól hangzik, amit a hétvégéhez való hozzáállásáról mondott. Szerintem én is így állnék hozzá” – utalt arra, hogy alkalmi csapattársának nincsenek konkrét elvárásai, csak a legjobbját akarja nyújtani, és élvezni akarja a lehetőséget.

Hamilton távollétében Bottas hirtelen a csapat vezérévé lép elő, legalábbis ami a rutint illeti. Érdekes lesz látni, mindez mennyire változtatja meg a helyzetét a gyakorlatban – ha egyáltalán. „Ez még csak a csütörtök, szóval a hétvége még el sem igazán indult. Csak pár megbeszélésünk volt eddig, így nehéz megmondani, hogy mennyiben változik a helyzet Lewis nélkül. A hétvége alatt majd kiderül. Meglátjuk, hogyan alakul. Mindig jól meghajtjuk egymást Lewisszal, élvezem, hogy a csapattársa vagyok, de a legfontosabb most az, hogy meggyógyuljon, ne legyenek rossz tünetei, és maradjon jókedvű, hogy aztán visszatérhessen.”

 

Borítókép: Valtteri Bottas és George Russell (Fotó: XPB)

További tartalmak