Musorujsag
Élő Eredmények
×

Grosjean: Az életem örökre megváltozik

Grosjean: Az életem örökre megváltozik

L'Équipe, Instagram
Romain Grosjean részletesen elmesélte, háromszori próbálkozásakor mi akadályozta a lángokból való kijutását, és mi mindenre gondolt az egész életét megváltoztató másodpercek alatt.

Az ember újra és újra beleborzong, ha megnézi vagy csak gondolatban felidézi Romain Grosjean múlt vasárnapi bahreini balesetét. A lángokat látva a „pokol”, a menekülésre gondolva a „csoda” szó jut eszünkbe, még ha tudjuk is, azért a csodáért az F1 és az FIA több évtizede fáradhatatlanul dolgozott.

Grosjean a történtek óta több interjút is adott már, a francia L’Équipe-nek viszont eddig nem látott/hallott részletességgel idézte fel a Danyiil Kvjattal történt ütközést, azt a 28 másodpercet, amit a lángoló Haas-roncsban töltött, és amely alatt háromszor kísérelte meg a kiszállást, valamint a pillanatot, amikor először beszélhetett feleségével telefonon a történtek után.

„Nagyon gyorsan történt” – mondta arról, hogy a második egyenesben hirtelen jobbra húzva a jobb hátsó kereke Danyiil Kvjat bal elsőhéhez ért. „Nem tudtam, hogy koccantam Danyiilel, mivel nem láttam őt. A látóteremen kívül volt, amikor kijöttem az első kanyarból. Kétszer néztem a visszapillantóba. Gyorsabban jöttem ki a kanyarból, mint a többiek, és balra törmelékek voltak, ezért jobbra helyezkedtem. Azt gondoltam, ott nincs senki, ezért mentem arra, de kiderült, hogy Kvjat ott volt. Eléggé meglepődtem.”

Romain Grosjean (Fotó: Formula1/Twitter) Romain Grosjean balesete (Fotó: Formula1/Twitter)

 

Elsőre föl sem fogta, hogy tűz van

Grosjean 221 km/órás sebességgel száguldott a szalagkorlát felé, amelynek ütközve 53 G-s erőhatás érte őt és a korlát által kettévágott autóját, mely a benzintank környékének sérülése miatt azonnal lángra lobbant. Grosjean az első kiszállási kísérleténél még nem is fogta föl, hogy tűz van körülötte.

„Jött az ütközés a fallal. Nem éreztem olyan durvának. Becsuktam a szemem. Aztán kinyitottam, majd kicsatoltam az övemet. Éreztem, hogy valami akadályoz, szerintem a glória volt. Visszaültem, és azt mondtam magamnak, valakinek jönnie kell segíteni. Ebben a pillanatban érzékeltem, hogy tűz van. Balra néztem: minden narancssárga. Eléggé furcsának találtam, és rájöttem, hogy ég az autó, mivel a sisakrostélyom fóliája kigyulladt. Próbáltam kiszállni, de nem sikerült. Egy pillanatig azt gondoltam, hogy úgy fogom végezni, mint Niki Lauda: csúnyán megégve.”

„Azt mondtam magamnak, hogy ez nem történhet meg, nem végezhetem így. Újra próbálkoztam, de még mindig be voltam szorulva. Ismét leültem. Ebben a furcsa pillanatban láttam közeledni a halált, amilyen közelségben csak érezni lehet. Azon gondolkodtam, melyik oldalam kezd megégni először, és hogy fájni fog. Mivel ötvenhárm G-s erőhatás érte a fejem, nyilván szédült voltam. Aztán őrült módjára húzni kezdtem magam, mivel a bal lábam a fékpedál mögé szorult.”

Romain Grosjean balesete (Fotó: Moy / XPB Images)

 

Végig racionálisan

Két sikertelen kísérlet után harmadszorra ki tudta húzni a lábát a fékpedál mögül – ekkor hagyta el a cipőjét. Aztán a glória és az elhajlított korlát között megtalálta a kiutat. „Eszembe jutott, hogy a másik oldalról még nem próbáltam kibújni. A tűzbe tettem a kezem, a kesztyűm teljesen fekete lett, éreztem a fájdalmat, és tudtam, hogy megégettem a kezem. Ahogy emelkedtem, megszabadultam, és tudtam, hogy élni fogok. Átugrottam a korláton, éreztem, ahogy az orvos húzza az overallom, és azt mondta, üljek le. Levettem a kesztyűmet, és ráordítottam, mivel úgy beszélt velem, mintha értetlen lennék.”

Grosjean furcsának találta, hogy a nagy baleset és a fenyegető életveszély ellenére mennyire racionális tudott maradni. „Nem tudom, hogy ez természetes-e, de a túlélési ösztönöm volt a legerősebb. Valahogy mindenen úrrá tudtam lenni. Még amikor azt gondoltam, hogy meghalok, akkor is voltam olyan tiszta, hogy a mozdulataimon gondolkodjak. Nagyon is tudatában voltam annak, hogy a tűzbe teszem a kezem, de ez volt a megoldás az életben maradásra.”

 

„Moszkitó, én vagyok az!”

A történtek után a versenyzőt előbb az orvosi központba, aztán egy Manamában található kórházba szállították. Családjával elsőként az őt már a pályakórházban és a kórházban is meglátogató Jean Todt FIA-elnök vette föl a kapcsolatot. „Amikor megérkeztem az orvosi központba, egy kicsit kezdtem fájdalmat érezni, főleg a lábamon, meglepő módon. Elkezdtem remegni a fájdalomtól. Jean Todt megkérdezte, mi a feleségem száma – ez egy azon kevesek közül, amit fejből is tudok. Elképesztő volt, többször is felhívta őt, aztán végre nekem is sikerült elérnem. Beleszólt, és azt mondta: »Moszkitó, én vagyok az.« Nevetett, majd összeomlott.”

Grosjean a lángok között is a családjára gondolt, őket féltette maga helyett. „Túl közelről láttam a halált. Ez olyan élmény volt, amit senkinek sem kívánok. Örökre meg fogja változtatni az életem. Abban a pillanatban nem féltem. Nem voltam zaklatott, de nem akartam így végezni. Káromkodtam: »B**** meg, nem végezhetem így!«”

„A baleset után a legrosszabb a feleségemnek és a gyermekeimnek volt. Beleképzeltem magam a helyükbe: a gyerekek a tévén keresztül élőben látják ezt, ahogy minden hozzátartozóm. Őket féltettem inkább.”

Mint elárulta, már visszanézte a balesete felvételeit. „Nem okozott gondot a baleset felvételeinek visszanézése. Szeretném látni az autóm kameráján keresztül is, ami biztosan nagyon hatásos. Azt mondták, nagyon nyugodt maradtam.”

Romain Grosjean (Fotó: MTI/EPA) Romain Grosjean (Fotó: MTI/EPA)

 

Segítő hősök és egy új élet

Azóta már közösségi oldalán is írt a felvételekről, és külön kiemelte a lángok közé elsőként érte menő FIA-főorvos, Ian Roberts, valamint a megközelítését lehetővé tevő tűzoltó hősiességét. „Ez a videó hihetetlen” – írta. „Látni a tűzoltó profizmusát, ahogy próbálja távol tartani tőlem a lángokat az autóban. Látni Ian Roberts szerepvállalását. Megmondtam neki, hogy egy hős volt: a tűzbe ment, amennyire csak tudott, hogy meg tudjon menteni.”

„Ez volt az a pillanat is, amikor felfogtam, hogy életben maradok. Kiemelték a testemet a karosszériából. Igen, megégtem, és igen, fájdalmas volt, de ez semmi ahhoz a boldogsághoz, amit utána éreztem, amikor fel tudtam állni. Éreztem, ahogyan Ian kezei kirántanak a korlát mögül, és onnantól tudtam, hogy biztonságban vagyok. Emlékszem minden egyes másodpercére, és az életem már soha nem lesz ugyanolyan, de biztosra veszem, hogy jobb lesz. Találkoztam a halállal, és ez a legrosszabb érzés, amit valaha megtapasztaltam. De élek, és élvezni fogom az életem minden egyes másodpercét, minden apró győzelmet, mostantól sokkal jobban.”

Grosjean a L’Équipe-interjúban egyértelművé tette, a versenyzői pályafutása szempontjából nem mindegy számára, hogy lesz-e lehetősége részt venni az utolsó F1-es nagydíján a jövő héten Abu-Dzabiban. Mindenképpen szeretne mielőbb visszaülni az autóba. „Igen, ez jó lesz. Lesz egy poszttraumás sokk. Kedd este már elkezdtem dolgozni a fizikoterapeutámmal. Azonnal eltökéltem, hogy vissza akarok ülni az F1-es autóba. Egyből Abu-Dzabira gondoltam – bocsánat, Marion, de erre szükségem van magam miatt” – szólította meg a feleségét, aki három gyermekével svájci otthonukban várja őt. „Tudni akarom, hogy meg tudom csinálni, látni akarom, milyen érzés lesz, hogyan reagálok rá. Nem várhatok úgy, hogy nem tudom, muszáj megpróbálnom visszaülni az autóba. Ha az orvosok azt mondják, hogy nem lehetséges, akkor hallgatni fogok rájuk, de muszáj megpróbálnom, muszáj önzőnek lennem.”

Borítókép: Ian Roberts doktor és a tűzoltó segít Romain Grosjean menekülésében (Fotó: XPB)

További tartalmak