Hajnalban a fürdőben érte a Mercedes hívása Russellt

Hajnali kettőkor ugrasztotta George Russellt a Mercedes csapatfőnöke, hogy közölje vele, Lewis Hamilton koronavírusos. Onnantól őrült 48 óra következett.

Motor Racing - Formula One World Championship - Sakhir Grand Prix - Preparation Day - Sakhir, Bahrain George Russell (Fotó: XPB)
A Mercedes kedden reggel jelentette be, hogy Lewis Hamilton elkapta a koronavírust, ezért nem állhat rajthoz a hétvégi Szahíri Nagydíjon. Helyét átmenetileg a Williamstől kölcsönkapott George Russell veszi át. Mindez csak szerdán vált hivatalossá, ám mint azt a brit tehetség elárulta, tulajdonképpen kezdettől fogva vele tervezett a csillagos csapat helyettesként.

„Még nem teljesen ülepedett le, ami itt történt. Igazán intenzív volt az elmúlt negyvennyolc óra” – mesélte Russell a csütörtöki sajtótájékoztatón. „Nagyon türelmetlen voltam kedden, amíg vártam, hogy kiderüljön, nyélbe tudjuk-e ütni az üzletet a Williamsszel. Nagy köszönet jár nekik, hogy szabaddá tettek erre a versenyre. És most itt vagyok. Két éven át voltam a Mercedes tesztversenyzője, ismerek mindenkit a csapatnál, ami nyilván nagy segítséget jelent. Most csak úgy bombáznak az információkkal az új csapatról.”

Arról is beszélt, hogyan fogadta a hírt, hogy számításba veszik a Mercedesnél. „Toto Wolff hívása hajnali kettőkor jött, és én éppen a fürdőszobában voltam, ami egy kicsit kínos volt. Toto megkérdezte: »George, te most a fürdőben vagy?« Mire én: »Ó, igen, sajnálom, a fürdőben vagyok.« Azt mondta: »Lewis elkapta a COVID-ot, jól van, ez a legfontosabb, de szeretnénk, ha te vezetnél.« Erre én: »Rendben.« Aztán nyilván nem aludtan az éjszaka. Kedden aztán intéztük az egészet, hogy megvalósulhasson. Tegnap megszámoltam, hatvannégy telefonhívásom volt aznap nagyon sok emberrel.”

George Russell (Fotó: XPB)A brit tehetség elárulta, nem volt könnyű őt „beleilleszteni” a W11-es autóba, amit a nála alacsonyabb két állandó versenyzőhöz terveztek.  „Nehéz volt bepréselni az autóba. És a lábam mérete is nagyobb. Egy számmal kisebb cipőt kell viselnem, ami nem lesz ideális. Kicsit kényelmetlen, de élvezni fogom a fájdalmat ezért a lehetőségért.”

A versenyző büszke arra, hogy a Mercedes őt akarta, és becsüli a sok erőfeszítést is, amit az elmúlt két napban tett érte. „Nagyon sokat jelent számomra, hogy a Mercedes megadta nekem ezt a lehetőséget, mivel nem volt könnyű számukra. Sok mindent tettek ezért az egyezségért, és nagyon becsülöm is ezt. Például a sisakomat huszonnégy óra alatt festették le, a ruházatomat is elkészítették, és már repültek is ide Olaszországból az Egyesült Királyságba, aztán Bahreinbe. Nagyon sok mindennek rendeződnie kellett nagyon kevés idő alatt. Sokat jelent ez számomra, és szeretném jó teljesítménnyel meghálálni.”

Ami a sisakját illeti, egyébként a szüleit is mozgósítania kellett. Az angliai hálószobájából, a polc tetejéről kellett levenniük és a Mercedes gyárába vinniük a fejvédőjét, amelyről csak ott derült ki, hogy nem is használhatja, mivel már nem érvényes rá az FIA engedélye. A Russell-házaspár ettől függetlenül a fiuk szerint élvezhette az utat, mivel nagyon büszkék előléptetett gyermekükre.

 

Nem foglalkozik a győzelem esélyével


Russell konkrét célok és elvárások nélkül vág neki a hétvégének, és úgy érzi, nyomás sincs igazán rajta a körülmények sajátos volta miatt.  „A legjobbamat nyújtani – mindig ez a cél. Nagyon nehéz lesz Valtteri ellen, mert nagyon nyomni fogja. Lewis az évek alatt sokat elért, tudom, hogy nem lesz könnyű feladat beugrani. Egy versenyzőnek sem az, amikor be vagy épülve egy csapatba. Én a Williamsnél két éve ugyanabban az autóban ülök, ugyanazokkal a szerelőkkel és mérnökökkel dolgozom, és a váltásnál nagyon sok az újdonság. Nincsenek elvárásaim vagy céljaim, csak építkezni akarok péntektől, tanulni, élvezni a dolgot, és a legjobbamat nyújtani.”

Noha többen is említették neki, hogy az idei Mercedesszel akár még a futamgyőzelem is kinézhet neki, ő ezt a gondolatot igyekezett elhessegetni. „A részemről nincs nyomás. Beledobtak ebbe az utolsó pillanatban. Nem vezettem a szimulátorukat két éve, az ülésem három éves már, sok mindent kell megtanulnom, és Valtteri lesz az ellenfelem, ami nem lesz egyszerű. Jó helyzetben vagyok, semmiféle nyomás nincs rajtam, csak kimegyek és élvezni fogom. Nincsenek céljaim, sem elvárásaim, sem a Mercedesnek, sem Totónak velem szemben. Nem várhatod el, hogy valaki a mezőny végéről versenyt nyerjen.”

George Russell (Fotó: XPB)„Ez a hét a tanulásról szól, főleg a péntek. Az időmérőre és a versenyre fogok összpontosítani. Aztán ha megkapom a lehetőséget, hogy Abu-Dzabiban is versenyezzek, akkor ki tudja? Az már könnyebb lesz számomra.”

Miközben a sajtó a nagy esélyként emlegeti a mostani hétvégét Russell számára, amivel megalapozhatja a 2022-es mercedeses szerződését, ő úgy látja, ez csak egy egyszeri alkalom, ami aligha lesz döntő. „Nem egy verseny fogja meghatározni, mit tud egy versenyző, sem azt, milyen döntések születnek tizenkét hónap múlva. Én nem is gondolok erre. Csak kimegyek, élvezem, tanulok, amennyit csak tudok. Vissza kell térnem a Williamshez, és az lesz a feladatom, hogy azt a csapatot is előre vigyem. Igyekszem mindent megtanulni, amit lehet, akár a csapattól, akár Valtteritől. Ami a jövőt illeti, az egész szezont veszik alapul, a múlt eseményeit, nem csak egyetlen vagy két versenyt.”