Vettel meglátogatta a kórházban Grosjeant, a biztonságról diskuráltak

Romain Grosjean elárulta, Sebastian Vettel már a balesete másnapján meglátogatta őt a kórházban. Máris azon dolgoznak, hogyan lehetne javítani a biztonságon.

Romain Grosjean (Fotó: Romain Grosjean/Instagram)
A múlt vasárnap horrorisztikus balesetet túlélő Romain Grosjean életét és világszemléletét alighanem örökre megváltoztatta a bahreini szalagkorlátban, egy lángoló roncsban eltöltött közel fél perce. De az is biztos, hogy az ijesztő jelenet a Forma–1-ben is jelentős változást fog hozni.

A Haas versenyzője – aki szerdán hagyhatta el a kórházat – a L’Équipe című francia lapnak nyilatkozva elárulta, versenyzőtársa, Sebastian Vettel már a baleset másnapján meglátogatta őt, és arról kezdtek beszélni, milyen intézkedések jöjjenek most. Grosjean és Vettel a versenyzők érdekvédelmi szövetségének, a GPDA-nek az igazgatói. „Sebastian eljött meglátogatni a kórházba hétfő reggel. Egyetértettünk, hogy képzett szakemberekre van szükségünk. Aki kimentett, egy hivatásos katonai tűzoltó. Ez az úr pontosan tudta, hogy mit csinál, és megmentett” – utalt a tűzoltókészülékkel másodperceken belül segítségére siető, azóta már előléptetett katonáról.

Grosjean legkomolyabb sérülését a kezein szenvedte el, főleg a bal kezén. Amikor menekült az autóból, kénytelen volt a lángokba nyúlni, hogy fel tudjon emelkedni, és mivel a kezét csak egy kesztyű védi – szemben a testével, amit két réteg, egy overall és az alsó ruházat borít –, az kevésbé tartotta vissza a lángokat és a hőt.

A francia viszont más területeket is megnevezett, amik problémát jelentettek a menekülésekor. „Fel kell tárnunk, hogy a kesztyűk miért égtek el ennyire gyorsan, és hogy a nyaktámaszom miért jött le és akadályozott. Ezen javíthatunk. A sisak, az alsó ruházat, az overall elképesztő volt, mivel megmentettek. Azt is ki kell derítenünk, miért nyílt így szét a korlát. Jean (Todt, az FIA elnöke) megkért, hogy majd látogassak el az FIA-hoz, és dolgozzak együtt velük.”

Jean Todt Romain Grosjean kórházi ágyánálTodt mindenekelőtt a tűz keletkezését tartja aggasztónak. „Már el is felejtettük, milyen az, amikor egy autó lángra kap. Rá kell jönnünk, miért történt. Nem sok olyan balesetre emlékszem, amelynél egy autót ilyen módon kettészelve láttam. Alapos elemzésre lesz szükség” – mondta az FIA elnöke. „A túlélőcella jól kiállta a próbát. El lehet képzelni, mi lett volna a lábaival, ha a monocoque nem bírja. És ez a sok fejlesztés eredménye volt.”

Todt kiemelte, a kesztyűket is vizsgálni kell. „Romain másodfokú égési sérüléseket szenvedett, és fel kell tárnunk, mi történt. Emellett az orvossal történteket is meg kell néznünk, mivel az ő overallja is megégett.”

A francia kiemelte, a glória életet mentett, ugyanakkor rámutatott, hogy több problémás területnél is megoldásokat kell találni, kezdve a korláttal és a tűzesettel. „Miután ütközött Kvjattal, egyből a falnak ment, egy olyan helyen, ahol nem számítanál rá, hogy autó hagyja el a pályát. Aztán ott van a száz kilogramm üzemanyag és a kettévágott autó. Kétszáz kilométer/óra fölötti tempóval ment neki a korlátnak, és tudjuk, hogy mi történt volna, ha nincs a glória” – mondta Todt, kiemelve, hogy a történtek után nemcsak Grosjean, más glóriaellenző versenyző is megváltoztatta korábbi véleményét a fejvédő keretről, amit 2018-ban vezetett be az FIA.