A Mercedes üzent a Red Bullnak, mert „túl gyors”

Aggasztotta Toto Wolffot a Red Bull Bahreinben mutatott erős versenytempója. Max Verstappen azért kevésbé optimista.

Red Bull (Fotó: Honda) Red Bull (Fotó: Honda)
Eléggé lemondóan beszélt a Red Bull hétvégi esélyeiről Max Verstappen csütörtökön. Ehhez képest egészen meggyőző teljesítményt nyújtottak a pénteki edzésnapon. A holland az első és a második tréninget is a második idővel zárta, másfél tized körüli hátránnyal George Russellhez képest. Noha egy körön a Mercedes talán nagy falatnak tűnt számukra, a versenytempójuk ígéretesen alakult.

Olyannyira, hogy Toto Wolff, a csillagosok csapatfőnöke telefont ragadt a gyakorlás alatt… „Úgy véljük, egészen gyorsak vagyunk. Kaptam egy üzenetet Totótól, pedig sosem kapok tőle üzeneteket. Azt írta: »Fiúk, túl gyors a versenytempótok«” – mesélte Christian Horner, a Red Bull csapatfőnöke a Sky Sportsnak. „Rendben voltunk. Egy körön nem volt igazán tiszta menetünk, főleg Maxnál nem. A hosszú etapja viszont mindkét versenyzőnknek egészen versenyképesnek tűnt. Ez biztató. Egy trükkös kis pálya ez, nagyon más, mint a múlt hétvégi kihívás.”

A versenyzők visszajelzéseiből nem úgy tűnt, hogy mindennel elégedettek lennének. Mind Verstappen, mind Albon erős alulkormányzásra panaszkodott az edzés alatt egy körön. „Úgy éreztem, nagyobb volt a tapadásunk az első edzésen, mint a másodikon” – mesélte a 3. és 5. helyet jegyző Albon. „Kicsit elöl és hátul is hiányzott a tapadás, de főleg elöl. Megvizsgáljuk ezt, de a versenytempónk egész jó, ez pozitívum.”

Verstappen szerint más gondjuk is volt. „Az egyensúly még nincs meg. Főleg egy körön hiányzik még egy kevés. A hosszú etapok nem tűntek túl rossznak, de tudunk ennél jobbat is. Alulkormányzás, túlkormányzás, gyenge kigyorsítás – van még mit csinálni.”

Horner szerint az alulkormányzást a gumihasználat módja okozta. „Az egyensúly eltolódása elég nagy. Nem tudom, más versenyzők számoltak-e be hasonlóról. A gumikeverékek váltásakor, valamint a hosszú és rövid etapok között is elég nagy az eltérés ilyen szempontból. Nincsenek hosszú kanyarok, amik nagy energiát visznek a gumikba, és emiatt eléggé eltérően viselkednek a gumik, még úgy is, hogy ugyanazokat a keverékeket használjuk, mint egy hete. Ez fejtörést okoz a mérnököknek” – magyarázta.Verstappen az edzés alatt az előtte haladó Esteban Ocon túl jó egyenesbeli tempója miatt is panaszkodott, mivel nem tudta követni a Renault-t, hiába érezte magát gyorsabbnak. Horner elárulta, a franciák csapatfőnöke, Cyril Abiteboul is fölvette vele a kapcsolatot az edzés alatt. „Cyriltől is kaptam egy üzenetet. Azt írta: »Max szerelmes levelet küldött nekünk.« Szóval igen, ment a telefonozás az edzésen.”

Horner összességében úgy véli, a Red Bull erős versenytempóval rendelkezik, és nem hiszi, hogy a Mercedesszel szembeni előnyük e téren Lewis Hamilton hiányának volt köszönhető. „Ez talán a pályán múlik. Valtteri állandó, és péntekenként általában gyors. Most töröltek pár kört nála, de George gyors volt, és lenyűgöző, hogy mindkét edzést megnyerte. De azt mondanám, egy körön ők tűnnek jóval gyorsabbnak nálunk, míg a versenytempónk nekünk jobb valamivel.”

Verstappen eközben óvatosságra intett. „Valtteri körét törölték. Három és fél tizeddel vagyunk lemaradva, ami elég nagy hátrány. Javulnunk kell, dolgozni az időmérőre. Aztán a versenyre is muszáj még javítanunk, hogy versenyképesebbek legyünk” – adta ki az utasítást.