Ha Alonsónak lehet? A Ferrari is tesztet akar Sainznak!

Azok után, hogy az FIA fiatal versenyzőnek minősítette a 39 éves, két év kihagyás után visszatérő Fernando Alonsot, a Ferrari is a kivételért lobbizik Carlos Sainz számára.

Motor Racing - Formula One World Championship - Sakhir Grand Prix - Preparation Day - Sakhir, Bahrain Carlos Sainz (Fotó: XPB)
Könnyen lehet, hogy az FIA kinyitotta Pandora szelencéjét. Csütörtökön hivatalossá vált, hogy Fernando Alonso annak ellenére részt vehet az Abu-dzabi Nagydíjat követő „fiatal versenyzők tesztjén”, hogy a teszt semmilyen kritériumának nem felel meg. A gyakorlást eredetileg gumitesztnek szánták, ám miután kitört a világjárvány, és a 18 colos kerekek bevezetésének elnapolása mellett törölték az évközi teszteket is, az F1-es csapatok úgy döntöttek, hogy ezen teszten biztosítanak némi gyakorlási lehetőséget kárpótlásként a fiatalok számára. Az előírás szerint résztvevő csak az lehet, aki legfeljebb 2 F1-es nagydíjon vett részt pályafutása során – Fernando Alonso a maga több mint 300 versenyével nyilvánvalóan nem tartozik ebbe a körbe.

A Renault viszont lobbizott, hogy bajnoka legalább egy kis esélyt kapjon az aktuális autóval való alaposabb ismerkedésre a megkurtított jövő márciusi tesztidény előtt, és a szövetség be is adta a derekát, megadta nekik a külön engedélyt.

Alonso tesztjét több csapat is hevesen ellenezte. Köztük volt a Ferrari is, amelynek jövő évi egyik versenyzője, Carlos Sainz szintén örömmel kezdene minél hamarabb ismerkedni az új munkaadójával. A különbség annyi, hogy ő nem hagyott ki két évet, és nem is kapott külön bánásmódot. Legalábbis egyelőre. A vörösök tudniillik Sainz szerint most elkezdték verni az asztalt az FIA-nál, hogy velük is tegyenek kivételt…

Fernando Alonso (Fotó: Renault)

Fernando Alonso (Fotó: Renault)„Én szeretnék tesztelni a Ferrarival. nem titok ez, főleg most, hogy az FIA nyitott a nem kezdők felé, a nem fiatalok felé, akik tesztelhetnek. Nem látom akadályát, hogy az FIA egy kicsit minden versenyző felé nyisson” – nyilatkozta Charles Leclerc jövő évi csapattársa.

A Ferrari már bejelentette, hogy akadémistájának, Robert Shwartzmannak és a szimulátoros fejlesztőversenyzőnek, Antonio Fuocónak biztosít lehetőséget Abu-Dzabiban. Sainz kiemelte, az ő tesztje nem feltétlenül érintené hátrányosan a tapasztalatot gyűjteni vágyó juniorokat. „Callum (Ilott), Mick (Schumacher) és Robert szerintem mind tesztelni fog, szóval ha beugranék a Ferrarihoz, nem arról lenne szó, hogy nem engedném tesztelni őket, mivel mindannyian tesztelni fognak így is. A Ferrari támogatja a fiatalok előmenetelét, éppen ez történik most is. Szóval nem látom, miért ne kaphatnék én is tesztlehetőséget. Nem tudom, mi fog történni, nem tudom, az FIA hogyan dönt, de azt elmondhatom, hogy meg fogom próbálni, mert ennyit tehetek” – mondta Sainz.

A Ferrari utánpótlás-programját és a fiatalok előléptetését, tesztlehetőségeit nem véletlenül emlegette. A Renault-nál az FIA azt is figyelembe vette, hogy a franciák átfogó programmal támogatják a fiataljaikat. Ugyanezt a Ferrari, de más csapatok is fel tudnák mutatni.

Sainz részleteket nem árult el arról, pontosan mire készülnek leendő csapatával. „Annyit viszont elmondhatok, hogy nagyon szeretnék tesztelni Abu-Dzabiban, főleg úgy, hogy a szerződésem lehetőséget kínál erre” – utalt arra, hogy a McLaren nem fogja őt vissza.

Carlos Sainz (Fotó: XPB)Egy év végi teszt azonban nem csak a spanyoloknak jönne jól. Csapatot vált jövőre többek között Sebastian Vettel és Daniel Ricciardo is, ám azzal egyikük sem számol, hogy a jövő évi előszezon előtt aktuális F1-es autót, sőt bármilyen F1-es autót vezethetnek. Vettel már a múlt héten megerősítette, először a téli teszteken fogja vezetni az Aston Martin autóját, és a csapat a McLarennel együtt részt sem vesz a mostani abu-dzabi teszten – részben pont azért, mert nincs fiatalja, akit autóba ültethetne…

Ricciardo a téma kapcsán elmondta: „Ami engem illet, sosem volt úgy, hogy résztvevő leszek. Mindig is úgy terveztük, hogy 2021-től kezdek dolgozni, és nem is érzem úgy, hogy hátrányba kerülnék, mivel soha nem is számítottam ilyesmire. Fernando biztosan egészséges és fitt maradt, úgy fest, jó formában van, fiatalos. szerintem ránézésre biztosan megfelel a fiatal versenyző leírásnak…” – tréfálkozott az FIA döntésén.