Musorujsag
Élő Eredmények

„Bábszínház” Alonso körül – már Vettel is képben a fiatalok tesztjén

„Bábszínház” Alonso körül – már Vettel is képben a fiatalok tesztjén

F1
Nagy a felfordulás Fernando Alonso év végi tesztje körül. Az ellenfelek mérgelődnek és próbálkoznak. A Racing Point Sebastian Vettellel tesztelne, a McLaren gátolná Carlos Sainz ferraris gyakorlását, és még Nigel Mansell is visszatérhet…

Külön engedélyt adott az FIA a Reanult-nak arra, hogy az Abu-dzabi Nagydíjat követő kedden autóba ültethesse Fernando Alonsót a „fiatal versenyzők tesztjén”. Cyril Abiteboul, a Renault csapatfőnöke az erről kiadott közleményben azt mondta, a szövetség a kivételt azért tette a két év kihagyás után jövőre visszatérő versenyzővel, mert leendő csapata programjával bizonyította, elkötelezett támogatója a fiatal versenyzőknek, és maga a spanyol is segíti a fiatalok előmenetelét.

E nevetségesnek ható indok több riválisnál is kiverte a biztosítékot, miként maga az FIA engedélye is. Carlos Sainz csütörtökön előrebocsátotta, a Ferrarival ezek után ők is megpróbálják elintézni, hogy csapatváltóként szerepelhessen a kérdéses gyakorláson, most pedig a Racing Point csapatfőnöke is bedobta, hogy hasonlóra készülnek Sebastian Vettellel – noha eredetileg részt sem akartak venni a teszten, mivel nincs olyan juniorjuk, akit autóba ültethetnének…

„Ha megtehetjük, ha a szabályok engedik, akkor mi is fontolóra vesszük ezt. De itt elég sok a ’ha’” – nyilatkozta Otmar Szafnauer. Alonso kapcsán bosszúsan tette hozzá: „Meglepett, hogy Fernandót engedik tesztelni, ezért muszáj lesz beszélnünk az FIA-val. A szabályok szerintem egészen világosak a szabályok: ez fiatal versenyzők tesztje. Egy kétszeres világbajnok a maga közel negyven évével az én szememben nem fiatal versenyző. Még értelmeznem kell a szabályokat, aztán meglátjuk, mi jön ezután.”

Sebastian Vettel (Fotó: XPB)

Vettel – aki egy hete még azt mondta, nem aggasztja, hogy csak jövőre ülhet először autóba új csapatánál – elmondta, nyitott a vártnál korábbi tesztelésre. „Igen, mindenképpen. Őszintén szólva kicsit csodálkozom, hogy ez a téma most így előjött. A csapatok már megállapodtak korábban, de a jelek szerint vannak különleges szabályok minden létező személy számára, így nem tudom, hogy áll ez az egész, de ha lehetséges, természetesen nekem segítség lenne” – mondta a négyszeres világbajnok, aki az egyes résztvevőknek adott extra lehetőségek kapcsán „bábszínháznak” nevezte, ami most zajlik a témában.

 

McLaren: Sainz nem ül autóba

A McLaren csapatfőnöke, Andreas Seidlnek eközben Alonso külön engedélye mellett most Carlos Sainz csütörtöki tesztről szóló kijelentése is sértette a fülét. Ő úgy véli, Sainz tesztjére nincs mód, ahogy Alonsóét is indokolatlannak tartja. „Ez érdekes idézet volt” – mondta a Renault-közleményben szereplő indoklásról. „Egyértelmű a szabályok alapján, hogy nem vehetünk részt a teszten egy aktív versenyzővel, és emiatt hoztuk azt a döntést, hogy nem is veszünk részt a teszten. Ez továbbra is érvényes. Mi nem tervezünk tesztet, de lesznek további egyeztetések a témában. A logisztika, a személyzetünk szempontjából készek a terveink, nem kívánunk változtatni rajtuk. Csak annyit tudok, amit a szabályok mondanak. Ha valaki másképp dönt, az ellen nem tudok mit tenni.”

„Ez inkább az egész vita alapjáról szól, nem arról, hogy Fernando vezet vagy sem. Én úgy vagyok vele: nem vesztegetem az energiámat olyan dolgokra, amiken úgysem változtathatok már.”

Sainz kapcsán azért hozzátette: „Először is: mi nyilvánosan nem beszélünk a versenyzőinkkel kötött szerződésünkről” – utalt arra, hogy Sainz azt mondta, a szerződése alapján lenne lehetősége tesztelni. „A szabályok egyértelműek, és nem látom, hogy Carlos hogyan vezethetne.”

Andreas Seidl (Fotó: XPB)

 

Mansell nem jön?

Miközben a három csapat egymással birkózik, Christian Horner, a Red Bull csapatfőnöke kimondottan viccesnek találja, hogy Alonso fiatal versenyzők tesztjének indulója lesz. „Talán hívniuk kéne Nigel Mansellt is – ő sosem vonult vissza hivatalosan, szóval meghívhatnánk őt is a fiatalok tesztjére” – viccelődött. „Ez egy nap tesztelés. Egy nap nem igazán változtatja meg a világot. Két autót futtathatunk rajta. Nekünk nincs problémánk azzal, hogy Fernando a Renault-t vezeti, és nem lenne azzal sem, ha Carlos akarná a Ferrarit, vagy Sebastian a Racing Pointot. Ugyanakkor ez egy fiatal versenyzőknek kiírt teszt, és nem tudom, Fernando hogy lehet az. Én máris fiatalabbnak érzem magam ettől…”

A Red Bull egyébként azt tervezi, hogy Sebastien Buemit küldi pályára a gyakorláson. Fiatal versenyzőnek ő sem nevezhető, de legalább nem lesz a jövő évi mezőny tagja. Az Alfa Romeo eközben a szintén veteránnak számító Robert Kubicával készül, vagyis nem Alonso lesz az egyetlen kakukktojás a december 15-ei mezőnyben.

 

Borítókép: Fotó: XPB

További tartalmak