Egy top 6-os eredményt várt a Mercedes a „pénzügyes” Russelltől

Toto Wolff elmesélte, hogyan vette le a Mercedes az összes terhet George Russell válláról az időmérő edzés előtt, és pénzügyi szakemberhez hasonlította a komoly tehetséget.

Motor Racing - Formula One World Championship - Sakhir Grand Prix - Qualifying Day - Sakhir, Bahrain George Russell (Fotó: XPB)
Megy ez Lewis Hamilton nélkül is! A Mercedes újabb első sorral bővítette idei időmérős sikerlistáját. A pole a címvédő távollétében Valtteri Bottasé lett, őt igen szorosan, mindössze 0,026 másodperces hátránnyal követte George Russell, aki a Mercedesszel is először vett részt kvalifikáción, és a Q3-ban is először szerepelt.

Toto Wolffnak nem lehetett oka a panaszra, még úgy sem, hogy a harmadik helyezett, Max Verstappen igencsak megszorongatta versenyzőit. „Jó eredmény ez a csapat számára: egy-kettő, miénk az első sor. Egy egy perc alatti köridővel szolgáló pálya természetes, hogy szoros csatát hoz. Látható, az első három helyezett között kevesebb mint egy tized volt. Elégedett vagyok ezzel az eredménnyel.”

Wolff úgy érzi, a Lewis Hamilton helyére ültetett Russell szépen helyt állt. „Remekül beilleszkedett. Nem igazán fér el az autóban, de a körülményeket figyelembe véve jól alkalmazkodott. A pálya mindenki számára új. Elégedett vagyok a teljesítményével.”

Russell a nap végén elismerte, a harmadik szabadedzésen kipróbáltak pár dolgot, és annyira nem vált be, hogy teljesen elbizonytalanodott, még a Q1-es, Q2-es kieséstől is tartott, mivel tudta, ha hibázik, van olyan sűrű a mezőny, hogy kellemetlen meglepetés legyen belőle. Wolff elárulta, próbáltak gondoskodni róla, hogy Russell ne érezze nyomás alatt magát.

„Az este hétkor megejtett ebédünknél volt egy jó beszélgetésünk. James Vowles (vezető stratéga, a szerk.) is ott volt. Minden nyomást le kellett vennünk George-ról. Azt mondtam neki: »Ha az első négyben zársz, az első két sorban, az máris egy fantasztikus eredmény! Ha az egyik McLaren vagy Ferrari átugrik és ötödik vagy, az is pontosan ugyanilyen nagyszerű.« Ennél többet nem vártam tőle, és úgy éreztem, ezek után nyugodtabban távozott.”

A második helye kiváló önbizalom-növelő lehet a vasárnapi verseny előtt.

George Russell (Fotó: XPB)Wolffot arról is kérdezték, milyen Russell-lel a közös munka. „Egészen érdekes ez, mivel nagyon eltérő karakterek Lewisszal. Lewis már régóta itt van, nagyon tapasztalt, higgadt és összeszedett fickó. George ugyanilyen higgadt, de sokkal beszédesebb. Az ember közben azt mondja: »Hű, ez bizony más!« És annyira komoly, hogy azt gondolnád róla, egy pénzügyi ember…” – jellemezte a pedáns britet.

A csapatfőnök elárulta, kapcsolatban állnak a koronavírus-fertőzése miatt karanténját töltő Hamiltonnal. „Elég komoly támogatást kapunk. Folyamatosan üzengetünk egymásnak. Nehéz lehet egy versenyzőnek a hotelszobájában ücsörögni koronavírusosan, miközben látja az autóját a pályán. De nagyon profi volt.”

Hogy hogy érzi magát, arról nem tudott helyzetjelentést adni. „Nem kérdeztem, hogy hogy van, mivel ha megteszem, azzal mindig csak emlékeztetem a kellemetlenségre, amikor ágyban fekszik” – érvelt. A jövő heti visszatérés mindenesetre továbbra is reális lehetőség. „Igen, minden esély megvan rá, ha negatív lesz a tesztje. Mindannyian reménykedünk, hogy visszatér Abu-Dzabiban, és újra a régi kerékvágásban megy minden.”

Azért gyanítjuk, van egy személy, aki nem bánná, ha Hamilton alaposabban kipihenné magát a betegsége után…