Musorujsag
Élő Eredmények

F2: Tsunoda nyert, Schumacher nagyot mentett

F2: Tsunoda nyert, Schumacher nagyot mentett

Boxutca
A rajtnál ugyan elveszítette az első helyet, a futam végén azonban visszaszerezte azt Yuki Tsunoda, aki tehát győzelemre váltotta a pole pozíciót Bahreinben. A két bajnoki rivális közül Callum Ilott ért előbb célba, hátrányát azonban nem tudta csökkenteni, Mick Scumacher ugyanis nagyot mentett a rossz időmérő után és a leggyorsabb kört is megfutotta!

A rajtot a szabadedzést és az időmérőt domináló Yuki Tsunoda várta a legkedvezőbb pozícióból, mellőle pedig a szintén győzelmi kényszer alatt versenyző (mindkettejüknek kellett a 25 pont a bajnoki remények életben tartásához) Nikita Mazepin indult. A listavezető Mick Schumacher eközben csak a tizennyolcadik, fő riválisa, Callum Ilott pedig a kilencedik helyről startolt.

Noha a hétvégét eddig a Carlin is Tsunoda dominálta, a rajtnál nem ő, hanem Mazepin volt a leggyorsabb: az orosz átvette a vezetést riválisától, akit aztán Robert Shwartzman is leelőzött. Tsunoda visszaesett tehát a harmadik helyre.

A tegnap katasztrofális időmérőt záró Schumacher tartotta ígéretét, vagyis villámrajtot vett és agresszíven támadta a riválisokat: az indulásnál már tizenhatodik volt, néhány körrel később pedig már a tizenkettedik helyen haladt.

Riválisa, Ilott eközben folyamatosan a hetedik és a kilencedik helyezés között ingázott, Schumacher tehát körről körre közeledett a fő riválisra, aki nem tudott komolyabb fölzárkózást produkálni. Sőt, az élmezőny egyre távolabb került tőle. A futam tizenötödik körében (a rövid pályán csak úgy pörögtek a körök) aztán Schumacher meg is érkezett a brit mögé! Ekkor tehát egymás mögött haladt a két fő rivális.

Az élen eközben Tsunoda és Shwartzman cserélt helyet, miután a japán sikeres manővert hajtott végre ellenfelével szemben. Ennek köszönhetően Mazepin egy kisebb előnyre tett szert az üldözőkkel szemben, kerékcseréje után viszont mindkét riválissal meg kellett küzdenie, hiszen mögéjük érkezett vissza a pályára, két agresszív manőverrel viszont visszatért eléjük! Tsunodát aztán Shwartzman is megelőzte.

Bár egymás mögé kerültek, Ilott és Schumacher nem sokáig vívhatott a pályán, ők ketten eltérő taktikán voltak ugyanis: a brit a lágyabb gumikon kezdett és később váltott a keményebbekre, míg Schumacher a keményebbeken indult és hosszabb első etapja után a második szakaszra kapta meg a lágyabbakat. Hasonló taktikán volt még Guanyu Zhou és Marcus Armstrong is (amikor az „alaptaktikán” haladók kiálltak, körökig ők hárman álltak az első három helyen).

Schumacher cseréje után a német a tizenkettedik helyre esett vissza, miközben Ilott az ötödik pozícióban haladt, autóján viszont a keményebb keverékek voltak, ellenfele tehát gyorsabban zárkózhatott a verseny utolsó szakaszában.

A német élt is a gumielőnnyel és folyamatosan hozta a pozíciókat (tizenkét körrel a vége előtt már benn volt a pontzónában), miközben az élen Tsunoda ismét leelőzte Shwartzmant és átvette a második helyet. Az oroszra ráadásul a klasszikus bahreini vonalvezetésen múlt szombaton futamgyőzelmet szerző Felipe Drugovich is fölzárkózott, a brazil is beszállt tehát a dobogóért folyó küzdelembe. Sőt, kilenc körrel a futam vége előtt át is vette a harmadik helyet Shwartzmantól, aki pár körrel később Zhouval szemben is pozíciót veszített, igaz a kínai 5 másodperces büntetést „cipelt”, tehát ekkora előnyt kellett volna kiautóznia, hogy papíron is az orosz elé kerüljön.

A középmezőnyben is zajlott az élet, Schumacher ugyanis megszerezte a nyolcadik, vagyis a holnapi futamon pole pozíciót érő helyezést, és megfutotta a futam leggyorsabb körét is, további két pontot mentve ezzel.

Izgalmak bőven jutottak az utolsó körre is, Tsunoda ugyanis nemcsak fölzárkózott Mazepinre, hanem támadni is kezdte az oroszt, nyomában pedig ott volt Drugovich és Zhou is, négyen küzdöttek tehát a győzelemért.

Mick Schumacher (Kép: Bryn Lennon/Getty Images)

Ezt a csatát végül Tsunoda nyerte, aki a gyengébb rajt után tehát megmentette a győzelmet. A jól rajtoló Mazepin végül csak harmadik lett, igaz a futam végén túlságosan agresszíven védekezett Drugovich ellen ezért pedig vizsgálat alá vonták.

A dobogón azonban még ott állt, a második helyen befutó és a Mazepintől végül 5 másodpercnyire elhúzó, tehát a pozícióját megőrző Zhou és a győztes Tsunoda társaságában. Drugovich végül negyedikként ért célba, Shwartzman pedig ötödik lett.

Ilott hatodik helyen futott be, Schumacher pedig, miután az utolsó körben Jehan Daruvalát is leelőzte, hetedik lett. A német tizenegy helyet javított tehát, és sikerült megőriznie tizennégy pontos előnyét is, hat pontja mellé ugyanis kapott még kettőt a leggyorsabb körért, Ilott pedig alapból nyolccal gazdagodott a hatodik pozíciónak köszönhetően.

Schumacher és Shwartzman pontjainak köszönhetően a Prema a mai versenyen megszerezte a csapatbajnoki címet, egyéniben viszont az utolsó futamra marad a döntés! Holnap derül ki, Schumacher vagy Ilott (már csak ők vannak játékban, hiába állt ugyanis dobogón Tsunoda és Mazepin, nekik ez már kevés volt az esélyek életben tartásához) lesz 2020 F2-es bajnoka. A versenyt természetesen az M4 Sport is közvetíti majd 13:15-től!

Borítókép: Yuki Tsunoda (Fotó: XPB)

További tartalmak