Musorujsag
Élő Eredmények

Russell büszke, mégis bosszús az elszalasztott pole miatt

Russell büszke, mégis bosszús az elszalasztott pole miatt

F1, Sky Sports
Egyszerre bosszantja és teszi büszkévé George Russellt a 22 ezredmásodperces lemaradása, amivel élete első Q3-as szereplésével a második rajtkockát szerezte meg a bahreini időmérőn.

A csoda, amiben sokan talán reménykedtek elmaradt, ám George Russellnek nincs miért szégyenkeznie. A Mercedes által kedden riasztott brit, aki Lewis Hamiltont helyettesíti a Szahíri Nagydíj időmérő edzésén a második rajthelyet szerezte meg, a Q3-ban mindössze 26 ezredmásodperccel elmaradva a pole-szerző csapattársától, Valtteri Bottastól.

A Mercedestől elvárható eredmény, Russelltől viszont nem feltétlenül volt az. Innen nézve a fiatal tehetség maximálisan elégedett lehet teljesítményével. Az a 26 ezred viszont bosszantó is, hiszen élete első pole-jától választotta el. Az emiatti kettős érzés jellemezte őt a leintés után.

Russell elárulta, idegesen vágott neki a kvalifikációnak, és bizonytalan volt. „Ha öt nappal ezelőtt azt mondják nekem, hogy második leszek a rajtrácson, azt gondoltam volna, hogy viccel. Remekül dolgoztunk együtt a csapattal ezen a hétvégén, a fiúk fantasztikusak, és segített, hogy már eleve ismertem mindenkit. Itt volt a harmadik szabadedzés, ami nagyon gyengén sikerült, főleg miattam, mert hibázgattam, túlságosan erőltettem. Őszintén szólva ez majdnem meg is akasztott. Egészen ideges voltam az időmérő előtt. Arra gondoltam, talán már a Q1-ben vagy a Q2-ben kiesek, mivel annyira szoros a mezőny, én pedig nem éreztem rá igazán” – vallotta be.

George Russell (Fotó: XPB)

„Aztán szerencsére belelendültem, egyre jobb lett körről körre. A második hely lett belőle, aminek természetesen örülök, ugyanakkor hazudnék, ha azt mondanám, nem vagyok lesújtva attól, hogy csak két századdal maradtam le a pole-ról. Ez egy szempillantásnál is kevesebb.”

Azért próbálta e minimális differenciát a másik oldalról nézni: helyt állt a pole-harcban Valtteri Bottas és Max Verstappen ellen, akikről tudható, hogy milyen erősek egy körön. „Max nagyon ott van! Óriási elismerés neki! Sokkal több pole-t érdemelne” – emelt kalapot a tőle csupán 3 századdal kikapó Red Bull-os előtt. „Kivételesen vezet. Igazán megdolgoztatott engem és Valtterit. Mi voltunk abban a helyzetben, hogy továbbjuthattunk a Q3-ba a közepes gumin.”

„Valtteri gyors! Lewis ellen versenyez, és ha a statisztikát nézzük, csak egy tizeddel van elmaradva tőle átlagban az idei időmérőkön, és volt pár elképesztő pole-köre is idén. Örülök, hogy az első próbálkozásomra csak két századra voltam tőle.”

„Mind tudjuk, milyen nagyszerű Lewis, és Valtteri évek óta közel van hozzá. Szóval éppen csak mögötte végezni úgy, hogy az utolsó pillanatban, két nap felkészüléssel érkeztem… Elégedett vagyok!”

George Russell (Fotó: XPB)

Ami a kevés felkészülést illeti, Russell helyzete minden szempontból távol van az ideálistól, attól, amiben a csapatot 2017 óta erősítő Bottas van. Még a legalapvetőbb területeken is megfigyelhető ez, például kilóg kicsit az autóból, mert magasabb, mint a két állandó versenyző. „Elég hosszú verseny lesz a holnapi. Eléggé kivagyok, hogy őszinte legyek. Nem igazán illek az autóba. A fiúk nagyon keményen dolgoznak, hogy beleférjek, de az autójukat eleve nem így tervezték. A gépeiket Michael Schumacherre, Nico Rosbergre, Lewisra, Valtterire szabták, akik mind alacsonyabbak nálam. Szóval csak be vagyok préselve a kis fürdőkádba… De az adrenalin felül fog írni mindent!”

Emellett éles a váltás a Williams után. „Ez más fajta vezetés. Igyekszem elfelejteni mindazt, amit eddig tanultam a Williamsnél, és újratanulni, hogyan kell gyorsan vezetni ezt az autót. Sok mindent kipróbáltam a harmadik edzésen, de nem ment valami jól, szóval már annak örültem, hogy bejutottam a Q3-ba. Az utolsó körben aztán sikerült mindent összerakni.”

Russell úgy érzi, nehezebb dolga a versenyen lesz, ahol kiütközhet a tapasztalatlansága. „Nincs előttem senki az első sorban, és ilyen már nagyon-nagyon rég nem fordult velem elő. Igazán nehéz lesz. Az időmérőn érzem magam a legjobban, ott csak ki kell tenni a pályára, amid van. A verseny viszont inkább a kontrollról szól, a fineszességről, amit még nem tapasztaltam meg. De mindent bele fogok adni.”

Borítókép: George Russell (Fotó: XPB)

További tartalmak