Verstappen: Igenis szüksége van a Mercedesnek Hamiltonra

Az első rajtsorban a Mercedesek, függetlenül attól, kik ülnek bennük – ez fölvetette a kérdést, amire Max Verstappen szerint egyértelmű a válasz.

Motor Racing - Formula One World Championship - Sakhir Grand Prix - Qualifying Day - Sakhir, Bahrain Max Verstappen és George Russell (Fotó: XPB)
Azzal, hogy Lewis Hamilton a koronavírus miatt kidőlt a sorból, új vetületet kapott az elmúlt hetek, hónapok egyik kedvelt vitatémája. Sok véleményt lehetett hallani arról az elmúlt időszakban, hogy a hétszeres világbajnokká koronázott brit veretes eredménysora mennyiben köszönhető a kivételes képességeinek, és mennyiben a kivételes autójának, illetve hogy mennyire volt szükség a kivételes képességeire egy ilyen kivételes autóban.

Nos, a Mercedes szombaton úgy is kibérelte a szokásos első rajtsorát, hogy Valtteri Bottas mellett ezúttal egy másik brit, George Russell tekerte a kormányt. Az ifjú tehetség úgy lett második a finn mögött, hogy csupán két napot készült, és nem is igazán fér bele a W11-be. Mindezek után a Racefans újságírója föltette a kérdést a kvalifikáció első három helyezettjének: szüksége van-e a Mercedesnek egy olyan sztárra, mint Lewis Hamilton ahhoz, hogy két autójával mindenkit maga mögé utasítson?

Max Verstappen – aki a közelmúltban azt nyilatkozta, hogy a Mercedesszel a mezőny 90%-a képes lenne futamot nyerni – határozott válasszal szolgált. „Természetesen szükségük van rá, mivel a legfontosabb pillanatokban ő jelenti a különbséget. Ezért hétszeres világbajnok.”

Bottas nem meglepő módon diplomatikus választ adott, és igyekezett nem túlértékelni legfőbb ellenfelét. „Nem vagyok csapatmenedzser, de ha az lennék, a létező legjobb versenyzőpárost alkalmaznám. Ez így megy. Viszont csak versenyző vagyok, szóval nem igazán gondolkodom ilyesmiken.”

Max Verstappen és Valtteri Bottas (Fotó: XPB)A Hamiltont helyettesítő Russell bizonyára elhiszi magáról, hogy ő is képes lenne nagy sikereket elérni a Mercedesszel, ennek ellenére egyetértett Verstappennel. „Ahogy Max is mondta, Lewis jelenti a különbséget a kulcspillanatokban, amikor nagy a nyomás. Ezt csinálta Lewis annyira jól ilyen sok éven keresztül. Ő egy szupersztár, és ha te vagy Toto (Wolff), nyilván akarod őt az egyik autódba.”

Toto Wolff már jelezte, neki is szüksége van Lewis Hamiltonra, és szeretné, ha mielőbb visszatérne. Mindez azonban nem lehet akadálya annak, hogy a jövőben más versenyzőkbe vesse a bizalmát, például Russellbe, akit a jövő emberének nevezett. „Ne felejtsük el, olyan autóba ült most, amibe alig fér bele. Övé a jövő” – állapította meg.