Verstappen: Már felvette az alakomat a harmadiknak járó szék…

Valtteri Bottas hiányzó szélárnyéka láttatta szorosabbnak a csatát a Mercedes és a Red Bull között, Max Verstappen igazán sosem hitte el, hogy övé lehet a pole.

Motor Racing - Formula One World Championship - Sakhir Grand Prix - Qualifying Day - Sakhir, Bahrain Max Verstappen (Fotó: XPB)
Szorongatta a két Mercedest, legyőzni viszont egyiket sem tudta Max Verstappen a Szahíri Nagydíj időmérő edzésén. A Red Bull versenyzőjének a pole pozícióhoz 0,056 másodperc hiányzott, a második helyhez 0,030. A Q3 első körei után még ő állt az élen, megelőzve Charles Leclerc-t, ám mivel a végül három mért kört teljesítő Valtteri Bottas és George Russell akkor még a használt lágy gumikon futott, a részeredmény nem volt igazán mérvadó.

Verstappen úgy érzi, a végeredmény sem festett teljesen reális képet. „Sosem gondoltam, hogy harcolhatunk a pole-ért, de jó, hogy ilyen közel voltunk hozzá. Valtterinek az utolsó körén viszont nem volt szélárnyéka, ami némi időveszteséget jelentett számára. Reálisan nézve tehát ennél kicsit nagyobb a különbség” – értékelt visszafogottan a bajnoki harmadik helyezett.

„Amikor az első menetnél két tizedre voltam, tudtam, hogy nehéz lesz. Egyszerűen próbáltam a lehető legközelebb kerülni hozzájuk, és a fél tized nem rossz, és egy ilyen pályán jó számunkra a harmadik rajthely. Már hozzászoktam ehhez a székhez” – mondta a sajtószobában, ahol rendszerint a rendezői jobboldalon foglal helyet a két Mercedes-versenyző mellett. „Szerintem fel is vette már az alakomat…” – tette hozzá, miközben ellenőrizte is ezt. „Év végén haza fogom vinni ezt a széket! Egészen kényelmes.”

Max Verstappen (Fotó: XPB)A versenyt követő sajtótájékoztatóra azért bizonyára lecserélné már azt a helyet. A Red Bull pénteken ígéretes versenytempót diktált, a lágy gumin gyorsabbak voltak mindenkinél. Más kérdés, hogy a Mercedes nem a lágy, hanem a közepes gumin fog rajtolni. „Érdekes lesz, mivel más gumin fogok indulni. A múlt héten is jónak tűntek a hosszú etapjaink, de a versenyen mégsem volt elég. Több péntekünk is volt, amelyen jónak tűntünk, de a Mercedes talán kicsit altat ilyenkor még. Meglátjuk, mennyire leszünk versenyképesek. Bízom benne, hogy izgalmas verseny lehet.”

Verstappen egy hete amiatt kritizálta a Red Bullt, hogy nem volt elég merész taktikai szempontból. Megkérdezték, a mostani lágy gumis választásuk a rajthoz az agresszív szemléletmódjuknak köszönhető-e. „Ez más helyzet. Muszáj volt a lágyat választani, mert a közepes gumin futott köröm nem volt elég. Nem kell mindig agresszívnek lenni. A múlt héten szerintem végezhettünk volna más munkát, lehetett volna más a taktikánk. Az ember mindig tanul” – felelte.

Max Verstappen (Fotó: XPB)Verstappen számára a lágyabb keverék némi előnyt jelenthet a rajtnál a két Mercedesszel szemben, és talán azt is kihasználhatja, hogy George Russell nincs hozzászokva ahhoz, hogy ennyire elölről induljon. A harmadik pozíció ráadásul a versenyíven van, így valamivel jobban is tapadhat.

„Egy kicsit jobb lehet. A múlt héten a harmadik helyet kicsit jobbnak éreztem, mint a másodikat a második rajtnál. És természetesen a lágyabb gumin leszek, ami segíthet” – bizakodott Verstappen.