Musorujsag
Élő Eredmények

Wolff: Ez nem szétlövés Russell és Bottas között

Wolff: Ez nem szétlövés Russell és Bottas között

Sky Sports, F1
Bármennyire is próbálják mindent eldöntő szembesítésként beállítani George Russell Valtteri Bottas mellé ültetését, Toto Wolff szerint szó nincs ilyesmiről.

Kissé talán megtévesztő, ám így is nagyot szólt George Russell első mercedeses munkanapján elért két edzéselsősége Bahreinben. Valtteri Bottas talán csak különböző problémák miatt maradt el tőle, talán vannak még gondok a versenytempójával, és talán a rövid bahreini pálya is megkönnyítette kicsit a felgyorsulását, ám önmagában a teljesítményét nézve Russell így is elismerésre méltó munkát végzett, hiszen úgy versenyképes, hogy még csak nem is passzol rendesen a nála alacsonyabb versenyzőkre szabott Mercedes W11-be.

A helyzet arra csábít, hogy a mostani hétvégét amolyan jövőt meghatározó tesztként tekintsük, amelyben a két jövőbeli versenyzőjelölt egymásnak eresztése ad majd támpontot a Mercedesnek arra, hogy melyiküket alkalmazza 2022-ben. Toto Wolff csapatfőnök viszont nem győzte hangsúlyozni, hogy nem erről van szó.

„Ez egyáltalán nem szétlövés. Hallottam ezt a pletykát, de nem lehet szétlövésnek nevezni azt, amikor csak egy vagy két versenyről van szó” – mondta az osztrák. „Ez nem biztosít számodra jelentőséggel bíró adatokat. Ha George jól teljesít, az arra utaló jel lesz, hogy egy nap majd jó autója lesz, és remélhetőleg győzelmekért, bajnoki címekért fog küzdeni. Ez viszont még messze van, ezt ő is tudja. Most jó munkát kell végeznie, nem szabad hibáznia, és azt kell csinálnia, amit eddig. Ez nem szétlövés. Teljességgel bízunk Valtteriben, lojálisak vagyunk hozzá, mindig azok voltunk. Ez a mi álláspontunk.”

George Russell (Fotó: Mercedes) George Russell (Fotó: Mercedes)

Wolff rámutatott, a 2022 kapcsán más eljárásban fognak határozni a versenyzőkérdésükről, nem pusztán azt veszik figyelembe, hogyan teljesített egymás ellen a két jelölt most.  „Ez egy másfajta adathalmaz. A mostani hétvége és esetleg a következő hétvége több információt ad nekünk George eddig nyújtott teljesítményéről. Tudjuk, hogy jövőre Lewisszal és Valtterivel versenyzünk, és hogy mit kezdünk 2022-ben, az azon fog múlni, hogyan alakul a következő szezonunk, nem George bahreini ’oválon’ nyújtott teljesítményén, és nem Abu-Dzabin.”

„Valtteri elmondta: nem lenne túl szép, ha George legyőzné. De ez nem szétlövés kettejük között. George a Williamsnél lesz jövőre is, mi pedig meg fogjuk vizsgálni, hogy hogyan megy a jövő évi autónk, hogyan teljesít Valtteri és Lewis, és csak ezt követően, nyáron fogunk elgondolkodni a 2022-es felállásunkról. Nem igazán lehet viszonyítani egymáshoz a versenyzőket egy-egy versenyhétvégén, sem egy ötven másodperces körön, sem úgy, hogy az egyikük nagyon későn jött, a másikuk meg már egy hosszú szezon végén jár.”

George Russell (Fotó: Mercedes) George Russell (Fotó: Mercedes)

Russell jelenléte ugyanakkor így is hatással lehet a két állandó versenyzőre. Bottas szempontjából például idegesítő lehet a mostani szituáció, de legalábbis aligha segítség az utóbbi hetekben kissé szétcsúszott finn számára. Wolffot megkérdezték, milyen biztosítékot adtak neki arra, hogy nincs miért aggódnia. „Valtterinek sosem kellett biztosíték semmiről. Ismeri a csapaton belüli helyzetét, tudja, hol tart, tudja, hogy támogatjuk egymást. Realistának kell lenni: George sokra tartott fiatal versenyző, az egyik legtöbbre tartott. Várható tőle, hogy gyors lesz. Ismeri a csapatot, ez meg egy ötven másodperces pálya, amelyen a megfelelő időben a megfelelő helyen, a megfelelő motormóddal kell lenned. Innen nézve ez rendben lesz. Mind arra számítunk, hogy George versenyben lesz. Meglátjuk, hogy alakul a hétvége.”

Hamilton szempontjából eközben más miatt lehet érdekes Russell szereplése: a Mercedes a szerződéséről szóló tárgyalásoknál a brit jó teljesítménye esetén nyomást gyakorolhat bajnokára, legyen szó akár a jövőbeli csapattárs kiválasztásáról, akár a fizetéssel kapcsolatos kérdésekről. Wolff azonban ennek kapcsán is hárított. „Tudjuk, mink van Lewisszal, ő tudja, mit kap a csapattól. Egy ilyen helyzet sosem használható fel a helyezkedésre, és az mindkét irányba vezethet. Tiszteletben tartjuk, hogy ki ő, hogyan vezet, az eredményeit. Bármi történik most vagy a következő héten, annak nem lesz erre hatása” – tisztázta.

 

Van-e miért aggódnia Hamiltonnak Russell beugrásától?

Borítókép: George Russell (Fotó: Mercedes)

További tartalmak