Két autót sem tudott összerakni a Racing Point, pár nap múlva nyert

Kettős dobogóval feledtette a Racing Point a bahreini Nagydíjon történt kettős kiesését. Főnökük elárulta, alkatrészhiány miatt az egy héttel korábbi balesetek után még két autót sem tudtak összerakni…

Motor Racing - Formula One World Championship - Sakhir Grand Prix - Race Day - Sakhir, Bahrain Racing Point Fotó: XPB)
„A múlt péntekihez hasonló mélységek csak még édesebbé teszik a mostanihoz hasonló csúcsokat.” Otmar Szafnauer megállapítása ez, aki egy héttel ezelőtt a Bahreini Nagydíj leintése előtt három körrel még magányosan szomorkodott a boxfalon, miközben Sergio Pérez füstölgő autóját nézte a képernyőn, és aki a mostani Szahíri Nagydíjon már a nagy lehetőség miatt hitetlenkedve mosolygott, amikor a Mercedes hibái után Sergio Pérez a mezőny élére állt. Egy héttel korábban egy harmadik hely veszett el az utolsó pillanatban, most egy győzelem talált rájuk a semmiből.

De ez talán nem is a helyes kifejezés, hiszen nagyon is megdolgoztak azért a győzelemért. A 18. helyről az élre kapaszkodó Pérez is, és az egy héttel korábbi csalódásból talpra álló csapat is. „Nagyon boldog vagyok. Nézzük meg Sergiót! Micsoda hatalmas versenyzés volt! Az utolsó helyről az elsőig – ezt nem sokan mondhatják el!” – dicsérte versenyzőjét Otmar Szafnauer. „Teljes mértékben megérdemel egy helyet a Forma–1-ben, nagyszerű munkát végzett most, és nagyszerű munkát végzett egész évben. Remélem, megszerzi a negyedik helyet a bajnokságban. Ez segíthet neki. Egyértelműen helye van a mezőnyben.”

A silverstone-iak Racing Pointként először nyertek versenyt, de előző identitásaikat tekintve sem most volt a legutóbbi sikerük. Jordanként 2003-ban ünnepeltek győzelmet. Szafnauer akkor még nem volt a csapat tagja, hasonló élményben pedig csak egyszer, 2006-ban a Hondánál volt része. „Nekem ez a második győzelmem a Forma–1-ben, szóval nagyon jelentős. De sokkal fontosabb, hogy ez egy csapatmunka, nem rólam szól. A silverstone-i gyárban mindenki keményen dolgozott azon, hogy összeálljon ez az autó. Versenyképesebb, megbízhatóbb legyen” – terelte egyből a csapatára a figyelmet az amerikai.

Racing Point Fotó: XPB)Mint elárulta, komoly nehézségeket kellett leküzdeniük az első bahreini hétvége csalódása után. Akkor Lance Strollt fejre állította Danyiil Kvjat, Pérez autóját pedig a kigyulladt Mercedes-motor pörkölte meg, így igencsak szorult helyzet állt elő. „A múlt hétvégén volt egy nagy bukásunk, a másik autónk meg kigyulladt. A múlt vasárnapot úgy zártuk, hogy aggódtunk a tartalékalkatrészek miatt. Nem tudtunk összerakni két autót. A gyárban mindenki nagyon keményen dolgozott, éjjel-nappal dolgoztunk. Lawrence (Stroll tulajdonos) repülőgépével repültünk vissza, csütörtökig vártunk, hogy elkészüljenek az alkatrészek, és hozhassuk ide őket, és két versenyautót építhessünk. Ez erről szól, a csapatmunkáról, nem az egyénekről” – mesélte Szafnauer.

Pérez győzelmét Lance Stroll 3. helye tetézte – a dupla dobogót úgy ünnepelte a csapat, mintha bajnokságot nyert volna. „Egészen elképesztő! Mindenki önfeledten boldog, örül, még könnyek is voltak. Nagyon szép” – adott helyzetjelentést a csapatáról Szafnauer.

Sergio Pérez és Lance Stroll a dobogón (Fotó: XPB)Miközben a Racing Point idén inkább a kihagyott lehetőségei kapcsán került a figyelem középpontjába, most mindent jól csináltak, jól taktikáztak, Pérez első körös balesete után is megtalálták az előre vezető utat. „Az ütközés után kint tartottuk, és kérdeztük, hogy rendben van-e az autó. Aztán gyors döntést hoztunk, hogy föltesszük a közepest. A biztonsági autó mögött blokkolta  a kerekét, és elég erős vibráció lépett föl. Nem tudtuk, kihívjuk-e a kemény gumikért. De a vibráció annyira nem volt rossz, ezért a közepesen tartottuk, és ez működött is. A fiúk nagyon jó munkát végeztek. Mindkét oldalon. Ne feledkezzünk meg Lance-ről se, aki harmadik lett. Még egészen fiatal, tanul. Mindkét versenyzőnk nagyszerű volt.”

A Racing Point a dupla dobogójával nagy lépést tett a konstruktőri bajnokság harmadik helye felé. Ez a csapat történetének legjobb helyezése lenne. Előnyük 10 pont a McLarennel szemben. „Még van hátra egy verseny. Nem tudom, hogy állunk a konstruktőri bajnokságban, de abban biztos vagyok, hogy harcban vagyunk a harmadik helyért. Jó munkát kell végeznünk a jövő hétvégén, aztán már a jövő hétvégére kell koncentrálnunk” – adta ki a feladatot Szafnauer.