Musorujsag
Élő Eredmények

Főnöke szerint Leclerc lesz az újjáépülő Ferrari új Schumacherje

Főnöke szerint Leclerc lesz az újjáépülő Ferrari új Schumacherje

Beyond The Grid
Michael Schumacher már vezérként érkezett a Ferrarihoz, Charles Leclerc a csapat tagjaként válhat azzá – a vörösöket irányító Mattia Binotto párhuzamokat vél fölfedezni a két versenyző között.

Mattia Binotto az 1990-es évek közepén kezdődő teljes újjáépítés idején csatlakozott a Ferrarihoz. Egy évben születtek Michael Schumacherrel, egyszerre is érkeztek Maranellóba, és együtt voltak a részesei annak az építkezési folyamatnak, ami végül egy 1999-ben, illetve 2000-ben kezdődő domináns korszakot készített elő.

A svájci születésű szakember azóta is a Scuderiát erősíti, immáron csapatfőnökként, és a múltbéli tapasztalatait most arra próbálja fölhasználni, hogy újra megcsinálja, amit a Schumacher-éra csapata véghez vitt: győzelemre akarja vezetni a Ferrarit egy hosszú ínséges időszak után.

Az F1 hivatalos podcastjának, a Beyond The Gridnek a vendégeként Binotto párhuzamba állította a sikerkorszakukat megelőző éveket a Ferrari mostani időszakával. „Gyakran hasonlítom össze ezt a két időszakot, mert vannak hasonlóságok. A Ferrari akkoriban, 1995 és 1998 között befektetéseket csinált, ahogyan most is. Befektetéseket technológiai szinten, de emberi szinten is. Mi most fiatal emberekbe invesztálunk, fiatal mérnökökbe. Az utóbbi években sokan kezdtek nálunk, ők jelentik az alapot. Az egész cég elkötelezett, ki akar építeni egy nyerő korszakot. Szóval megvan a hasonlóság” – vélekedett a szakember.

Ami a fiatal tehetségekre való építkezést illeti, a versenyzők szintjén is megfigyelhető ez a folyamat: Sebastian Vettel ideje leáldozott Maranellóban, a csapat már Charles Leclerc csapata, aki saját nevelésű versenyzőként két év alatt igazi kedvenc lett házon belül. Binotto szerint pedig vezér is. „Akkoriban Michael volt a vezér, most Charles. Ő nyilván nem olyan tapasztalt, mint Michael, hiszen nem világbajnok, mint Michael volt, viszont egyértelmű, hogy van egy vezérünk a pályán, és ez fontos” – állapította meg.

Mattia Binotto (Fotó: XPB)

Binotto korábban elárulta, Leclerc-nek is gyakran példálózik Schumacherrel. Ez aligha véletlen: látja a hasonlóságot a két versenyző között, illetve abban, amit a csapat számára jelentenek, jelenthetnek. „Mindketten nagyon tehetséges versenyzők. Ahogyan Charles vezet, abból nyilvánvaló, hogy tehetséges, gyors, képes előzni, fantasztikusan védi a pozícióját. Megvan a megfelelő mentalitása: a győzelem a legfőbb célja. Mindenben az motiválja, hogy mindig nyerni akar, nem csak részt venni. Győzni van itt, ezért húz sisakot, és a pályán is ezért van, a második hely sosem teszi elégedetté, ahogyan Michaelt sem tette.”

 

A két versenyző helyzete persze egyvalamiben különbözik: Schumacher kétszeres világbajnokként, Leclerc saját nevelésű tehetségként érkezett. „Charles sokkal fiatalabb, mint Michael akkoriban. Neki még vezérré kell fejlődnie a csapatnál. A Ferrari jövőbeli sikeressége azon is fog múlni, hogyan viselkedik ő vezérként. Miközben Michael már eleve vezér volt, Charles most fejlődik vezérré. És szépen fejlődik.”

Ez a fejlődés Binotto szerint idén is tetten érhető, annak ellenére, hogy miközben tavaly a pole pozíciókért és a győzelmekért is harcban voltak, idén még a dobogó sem lehet igazi elvárás velük szemben. A nehéz időszak viszont megedzi a monacóit, és főnöke szerint az eredményektől függetlenül is látszik a javulása. „Idén még jobban vezetett, mint tavaly. Egy nehezen vezethető autóval volt kiegyensúlyozott és erős. Alkalmazkodni tudott az eltérő pályakarakterekhez, ki tudta hozni az autóból a maximumot, alkalmazkodott a vezetési stílusával is, függően a gumik viselkedésétől.”

Charles Leclerc (Fotó: Ferrari) Charles Leclerc (Fotó: Ferrari)

„A legnagyobb fejlődést talán a gumikezelésben érte el. Egy körön nagyon jó, de most már a versenytempója is. Versenyzőként tehát erősebb lett, mint volt, ez a tapasztalattal járt. De nemcsak versenyzőként fejlődött, férfiként is. Nagyon közel áll a csapathoz, nagyon elhivatott a Ferrarival szemben, és ezt az embereink is érzik. Tetszik nekem, ahogyan a családunk része lett, ez a megfelelő módja, és becsülöm az elhivatottságát” – méltatta a kétszeres futamgyőztest.

Hogy mennyire bízik a Ferrari Leclerc-ben és a kapcsolatukban rejlő potenciálban, azt jól jelzi, hogy a múlt télen egészen 2024-ig hosszabbított szerződést vele, és ezzel minden korábbi Ferrari-versenyzőnél hosszabb távú bizalmat szavazott neki. Leclerc a BBC-nek adott interjújában e helyzet kapcsán ugyanakkor megállapította, a hozzáállásán a vezérszerep súlya mit sem változtatott. „Nem igazán érzem a különbséget a korábbiakhoz képest. Ugyanaz a feladatom, mint volt korábban. Végső soron azért vagyok itt, hogy a legjobb teljesítményt nyújtsam, amikor a pályán vagyok, és segítsem a csapatot a pályán kívül, amennyire csak lehet. Ezt csináltam korábban is, ezt fogom csinálni ezután is. A hozzászólásaimnak nyilván nagyobb súlyuk lesz most, hogy hosszú távon a csapattal maradok, és ők is tudják, hogy milyen sokáig fogok maradni. De nincs szó arról, hogy eddig nem hallgattak rám. Kívülről talán másnak tűnhet, de nem érzem másnak” – ecsetelte a monacói.

Borítókép: Charles Leclerc és Mattia Binotto (Fotó: Ferrari)

További tartalmak