Musorujsag
Élő Eredmények

A Haasszal nem tesztelhet Grosjean – marad a Ferrari vagy a Mercedes?

A Haasszal nem tesztelhet Grosjean – marad a Ferrari vagy a Mercedes?

Autosport, Twitch, Sky Sports
Nem áll módjában a Haasnak búcsútesztet szervezni Romain Grosjean számára. Könnyen lehet, hogy a francia rászorul majd a Mercedes segítségére?

Kézsérülése miatt nem állt módjában Romain Grosjeannak részt venni a hétvégi Abu-dzabi Nagydíjon, amely a búcsúversenye lett volna a Forma–1-ben. A francia mindenáron szeretett volna visszaülni még egyszer egy F1-es autóba a bahreini horrorbalesete után, mivel úgy érzi, szüksége van erre a történtek feldolgozásához. Grosjean az abu-dzabi szereplésének lemondása előtt már jelezte, ha az utolsó versenyhétvégéje nem jönne össze, akkor a télen egy privát tesztet szeretne kapni bármelyik F1-es istállótól.

Utolsó csapata, a Haas már jelezte, ilyen gyakorlást nem tud biztosítani számára. „Sajnos nekünk nincsenek régi autóink, mivel nem áll rendelkezésünkre hozzájuk erőforrás” – nyilatkozta Günther Steiner csapatfőnök. „Elég sok régi autónk van, de nincs bennük motor, szóval sajnos nem tudjuk ezt megszervezni. Talán a jövőben valamit megpróbálhatunk, nem tudom, de pillanatnyilag nem ígérhetek semmit.”

Toto Wolff, a Mercedes csapatfőnöke már a múlt héten jelezte, amennyiben Grosjean korábbi csapatai nemet mondanak a tesztre, ők készek lehetőséget biztosítani a sorozatnak búcsút intő francia számára. És azt is tisztázta, hogy ezt nem figyelemhajhászásból tennék Grosjean nagy balesete után.

„Mindenekelőtt: ez nem egy PR-fogás, amivel felugrunk a balesetvonatra. Még nem is küldtem üzenetet Romainnak, mivel tudom, hogy minden nap ezrével kapja az üzeneteket” – mondta múlt vasárnap az osztrák. „Hallottam, hogy nem akarja egy balesettel lezárni a pályafutását, és erre azt mondtam, hogy ha nem kap helyet az F1-ben, és egyik volt csapata, a Renault és a Haas nem ad neki lehetőséget, akkor kipróbálhatja a mi gépünket az általunk kiválasztott pályán. Talán szeretne Mercedest vezetni. De semmi sem dőlt még el, csupán ennyit mondtam.”

Romain Grosjean és Günther Steiner (Fotó: XPB)

Steiner szerint a Mercedes-teszt előtt azért még futhatnak pár kört Grosjean érdekében. „Valószínűbbnek tartom, hogy beszéljünk a Ferrarival az egyik régi autójuk teszteléséről. Ez egy lehetőség, és egyszerűbb is, mint hogy mi készítsünk elő egy autót, mivel nekik állandóan rendelkezésükre állnak ilyen autók a partnereik számára. Nekünk nincs forrásunk sem erre. De ha szeretné ezt a tesztet, előbb gyógyuljon meg, aztán megnézzük, mik a tervei és a lehetőségei. Utána eldöntjük, hogy megvalósítható-e egy jó nap, amely az utolsó napja lenne egy F1-es autóban.”

Csütörtökön a követői Grosjeant is kérdezték az esetleges Mercedes-teszt lehetőségéről a Twitch-csatornáján. A versenyző mosolyogva csak annyit mondott: „Szerintem most eléggé elfoglaltak. De ne aggódjatok, fel fogom hívni a csapatokat, hogy adjanak nekem karácsonyi ajándékot!”

Borítókép: A Haas búcsúajándéka Romain Grosjeannak Bahreinben (Fotó: Haas)

További tartalmak