Musorujsag
Élő Eredmények

A Mercedesek helyett csak a múlt rémképei zavarták Verstappent

A Mercedesek helyett csak a múlt rémképei zavarták Verstappent

F1, Sky Sports
Rég tetszett már Christian Hornernek egy annyira unalmas futam, mint a vasárnapi szezonzáró. Max Verstappen a két Mercedes helyett csak a múlt rémképei zavarták…

Tükörsima győzelmet aratott az Abu-dzabi Nagydíjon Max Verstappen. A rajtól a célig vezetett, és valahányszor támadni próbálta őt a két Mercedes, mindig tudott reagálni. A célban 16 másodperc volt az előnye Valtteri Bottasszal szemben, akinek csapata ezúttal fogatlan oroszlánként próbált küzdeni vele.

A helyszíntől megszokott unalmas körözgetés nem volt egy szórakoztató szezonfinálé, Christian Horner csapatfőnöknek viszont ez most tökéletesen megfelelt. „Ez volt legjobb eseménytelen verseny, amit hosszú idő óta láttam! 2013-ban nyertünk itt legutóbb, sőt, 2013-ban volt, hogy bárki nyerni tudott itt a Mercedeseken kívül. Max egész hétvégén tisztán versenyzett, és bármivel próbálkoztak, ma mindenre volt válasza.”

Hogy miért éppen most, és miért éppen itt jött össze az, amivel a Red Bull már futamok óta hiába próbálkozott, azt ő sem teljesen értette. Azt viszont úgy érzete, hogy már a Szahíri Nagydíjon is lett volna keresnivalójuk, ha Charles Lecnerc nem ejti ki Verstappent már az első körben. „Az utolsó pár versenyen már közelítettünk, és Bahreinből Max lesújtva távozott. Nagyon gyors versenyautónk volt a múlt héten, és kemény volt számára, hogy már az elején kivették, miközben ő semmi rosszat nem csinált. De talpra állt, és hihetetlen munkát végzett. Az időmérő köreitől a mostani versenyig mindent csodálatosan csinált. Kontrollálta a versenyt. A legdominánsabb, legegyoldalúbb versenye volt a mostani velünk” – dicsérte a hollandot.

Max Verstappen (Fotó: XPB)

Verstappen nem titkolta, nem sokat kellett a határokat feszegetnie. „Nagyon kontrollált verseny volt. Az egész a gumik óvásáról szólt, mivel a biztonsági autó nagyon hosszúvá tette a második etapot. De az autó jól kezelte. Nagyon jól kezelhető volt, élvezet volt vezetni.”

Túl sok problémája nem volt, ám magányában azért bevillant neki pár rossz emlék. Menet közben volt is, hogy a csapatrádión a gumik oszcillációjára és vibrációjára figyelmeztette mérnökét. „Eszembe jutott Spa és természetesen Imola” – utalt arra, hogy utóbbi helyszínen a biztos második helyét kellett defekt miatt föladnia. „Az egyenesben folyamatosan rajta tartottam a szemem. De szerencsére minden rendben volt. A tempó megvolt, a gumik még bírták.”

Max Verstappen (Fotó: XPB)

A győztes elismerte, egyáltalán nem számolt azzal, hogy ilyen sikeres hétvégével zárja le a szezont. „Nem számítottam arra előzetesen, hogy megszerzem a pole-t, és hogy megnyerem a versenyt. De hallottam, hogy a Mercedes talán letekerte kicsit a motorját, szóval ez talán segített kicsit. Összességében nagyon jól teljesítettünk, jobban, mint vártuk, és ezzel elégedett vagyok. Mindig jó így zárni a szezont. A csapat egész évben nagyon keményen dolgozott az autó fejlesztésén, és ez az utolsó futamon aratott győzelem remek lökést ad, motivációt a télre. Remélem, hogy jövőre már az elejétől versenyképesek leszünk.”

Borítókép: Max Verstappen (Fotó: XPB)

További tartalmak