Musorujsag
Élő Eredmények

A keddi teszt résztvevői

A keddi teszt résztvevői

Boxutca
Vasárnap véget ért a 2020-as szezon, a 2020-as autók azonban egyszer még akcióba lendülnek. Kedden teljesíti ugyanis a királykategória azt az egynapos tesztet, amit először fiatal versenyzők számára írtak ki, később viszont a rutinosabbak előtt is megnyitották. Íme, a résztvevők!

Tegnap teljesítette az évad utolsó futamát, a mezőny nagyja viszont a szezonzáró helyszínén maradt, kedden ugyanis hivatalos tesztnapot tartanak a pályán. Ezen a részvételi szándékáról már hetekkel ezelőtt lemondó McLaren és Racing Point kivételével minden 2020-as csapat részt vesz, ráadásul két autóval (kivéve a Haast, náluk csak Mick Schumacher kapott lehetőséget)!

A tesztet eredetileg háromnaposra tervezték, a világjárvány miatt azonban a sportág vezetői a csapatokkal közösen már a szezon elején eldöntötték, egynaposra rövidítik azt a költségcsökkentés érdekében.

Nem ez az egyetlen változás az eredeti tervekhez képest: a tesztet fiatalok tesztjének írták ki, tehát csak olyan versenyzők vehettek volna részt, akik kettőnél kevesebb F1-es futamon indultak pályafutásuk során. Az FIA azonban (miután a Renault lobbizott Fernando Alonso indulásáért) megnyitotta a gyakorlást a rutinosabb versenyzők előtt is.

Fernando Alonso (Fotó: XPB)

Az új előírások értelmében a fiatalok (vagyis a csapatok azon védencei, akik kettőnél kevesebb F1-es futamon vettek részt) mellett olyan rutinos pilóták is indulhatnak, akik 2020-ban nem teljesítettek királykategóriás viadalt.

Így kapott lehetőséget a jövőre visszatérő Fernando Alonso, majd miután a spanyol indulását megerősítették, a Red Bull is közölte, Sébastien Buemi is autóba ül, majd a Mercedes bejelentette Stoffel Vandoorne-t, az Alfa Romeo pedig Robert Kubicát. Mellettük csak fiatalok lesznek az ideiglenes mezőnyben.

Lehetőséget kap a Haasszal való ismerkedést már a hétvégén megkezdő F2-es bajnok, Mick Schumacher, valamint fő bajnoki riválisai is (az F2 első négy helyezettjéből mindenki ott lesz a pályán). De láthatjuk a kategória tavalyi bajnokát, ráadásul egy Mercedes volánja mögött, miközben a Szahíri Nagydíjon beugró Jack Aitken is lehetőséget kap a Williamstől.

A tesztnap résztvevői:                                                                                                                       

Csapat Versenyzők
Mercedes Stoffel Vandoorne Nyck de Vries
Red Bull Sebastien Buemi Juri Vips
Renault Fernando Alonso Guanyu Zhou
Ferrari Robert Shwartzman Antonio Fuoco
AlphaTauri Yuki Tsunoda Marino Sato
Alfa Romeo Robert Kubica Callum Ilott
Haas Mick Schumacher  
Williams Jack Aitken Roy Nissany

Borítókép: Mick Schumacher (Fotó: Haas)

További tartalmak