Musorujsag
Élő Eredmények

Brawn: Biztató a Red Bull győzelme

Brawn: Biztató a Red Bull győzelme

F1
A Forma–1 sportigazgatója, Ross Brawn úgy érzi, a szezonzáró reményt adhat arra, hogy 2021-ben szorosabb lesz a bajnoki küzdelem, a Red Bull ugyanis az év végén erőből győzte le a Mercedest, a következő idényben pedig alig változnak a versenyautók.

Az időmérőt és a futamgyőzelmet is a Red Bull és Max Verstappen vitte a szezonzárón, és bár fölmerült, ehhez nagy szükség volt a Mercedes konzervatívabb motormódjára és Lewis Hamilton rossz formájára (a címvédő nem sokkal a futam előtt produkált csak negatív koronavírus-tesztet), a csillagosok jelezték, agresszív beállításokkal és egy fitt Hamiltonnal is kikaptak voltak.

Az újabb egyértelmű Mercedes sikert hozó szezon után a Red Bull fölzárkózását (a második félévben folyamatosan közeledtek) és győzelmét látva többen reménykedni kezdtek abban, hogy a bikások 2021-ben jobban megszorongathatják majd riválisukat.

Ross Brawn (Fotó: XPB)

Ebben bízik az F1 sportigazgatója, Ross Brawn is, aki futamértékelőjében rámutatott, 2021-re csak keveset változnak az autók, így a Red Bull megtarthatja lendületét. „Nagyon jó volt látni, hogy a Red Bull és Max Verstappen erőből győztek” – írta a brit szakember. „Ez az eredmény pedig bizakodásra adhat okot, hogy jövőre szorosabb csata lesz az élen, főleg, hogy az autók alig változnak.”

„Ez a hétvége bizonyította, hogy az F1-ben minden az apró különbségekről szól. A Mercedes most egy kicsivel alulmaradt, a Red Bull pedig tökéletes hétvégét futott” – folytatta. „Szintén biztató, hogy ha visszagondolunk az év elejére, a Mercedes előnye nagy volt, de a Red Bull fölzárkózott. Voltak gondjaik az RB16-ossal, de ezeket aztán sikerült megoldaniuk” – hozott még egy érvet a tapasztalt szakember, aki évekig maga is csapatvezetőként dolgozott.

A szakember írásában kiemelte, a 2020-as szezon hatalmas kihívás volt, de az F1 világa sikerrel vette az akadályt. „Az idei év mindenkit kihívások elé állított. A sportban dolgozó rengeteg zseniális ember találékonyságát igazolja, hogy sikerült 17 futamot teljesítenünk. A szabályok szigorúak voltak, de szükségesek a működéshez. Körülbelül 80 ezer tesztet végeztünk, amiből kevesebb, mint 100 lett pozitív. Az arány 0,11 százalék. Ez a statisztika lenyűgöző, és bizonyítja, hogy a Forma–1 bioszférája tökéletesen működött” – fogalmazott.

F1 flag, zászló, logo (Fotó: XPB) Fotó: XPB
Borítókép: Max Verstappen (Fotó: Red Bull)

További tartalmak