Musorujsag
Élő Eredmények
×

Felbosszantva vonul el téli szünetre a Mercedes

Felbosszantva vonul el téli szünetre a Mercedes

F1, Motorsport, Crash
Figyelmeztető pofonnak tekinti a Mercedes, hogy a Red Bull erőből legyőzte őket a szezonzárón.

Sosem látott magasságokba jutott idén a Mercedes. Sorozatban hetedszer duplázott a bajnokságokban, Lewis Hamiltonnal egy sor rekordot megdöntött, és csak azokat a versenyeket nem nyerte meg, amelyeken valami rendkívüli hiba vagy történés az útját állta.

Egészen a szezonzáróig. Azon ugyanis Max Verstappen a domináns szezonjukba nehezen illeszthető vereséget mért rájuk. Valtteri Bottas és Lewis Hamilton még csak veszélyt sem tudott jelenteni a pole-ból rajtoló, végig vezető hollandra, akinek előnye a célban 16 másodperc volt.

Toto Wolff csapatfőnök szerint ez a zárás egyfajta figyelmeztetéssel ért fel számukra. „Látható, hogy mindenkinek vannak gyengeségei, és mi ezen a hétvégén nem hoztuk a csúcsformánkat. Ez egy egyszerű tény” – ismerte el. „A Red Bull simán nyert. Láthattuk, hogy Albon is nagyon jó versenyt futott, szóval igazán jó  autójuk van, és ez is azt mutatja, hogy a gépükkel jó irányba haladnak, hiszen mindkét versenyzőjük jól teljesített vele. Albon tempója talán még jobb is volt a végén a miénknél. Lehettek volna előttünk is, végződhetett volna rosszabbul is számunkra. Ez a verseny egy pofon volt nekünk. Nem volt nagyszerű hétvége. Ez az autó egész évben nem hagyott minket cserben, talán az utolsó hétvégét leszámítva.”

A Mercedes váratlanul sima vereségének persze több oka is lehet. Maga Wolff ismerte el szombaton, hogy a partnercsapataik MGU-K-hibái miatt vissza kellett kicsit fojtaniuk a teljesítményt. Emellett gondjuk volt a gumikezeléssel is, ráadásul az ebben profi bajnokuk, Lewis Hamilton éppen csak visszatért a koronavírusból, nem volt formában, és az autójával sem volt elégedett.

Valtteri Bottas (Fotó: XPB)

„Valtteri és Lewis nagyon vigyázott a gumijára, mert nem volt világos, hogy mennyire fogják bírni a végén. Mindkettejükben jobb tempó volt. Látható volt, hogy a végén az első szektorban az autónk egyszerűen nem akart elfordulni az ötösben és a hatosban, és az utolsó szektor sem volt nagyszerű. Egyszerűen alulkormányzott volt az autónk egész nap. Pénteken jó volt, de szombaton már nem. Mindkét irányban próbálkoztunk, gyengítettük a hátulját, de semmi sem segített. És ezt rendbe kell tennünk” – elemezte helyzetüket Wolff.

Ismerve a Mercedest, a problémákat akár aggasztó jelnek is tekinthetik az ellenfelek: a csapat évek óta az ilyen tét nélküli helyzetekben elő-előjövő gondokból okulva tudja tökéletesíteni a csomagját. Valtteri Bottas úgy érzi, a vereség remek motivációt jelent számukra a télre. „Mindennel próbálkoztunk, amivel lehetett, de elég hamar, már az első etapon nyilvánvaló volt, hogy Max és a Red Bull gyorsabb. Az első etapunkon eléggé alulkormányzott volt az autó. Aztán változtattunk kicsit az első szárnyon, és a második etap jobb is volt, csak nem volt elég gyors. Meglepetés volt ez, arra számítottunk, hogy nagyjából hasonló lesz a versenytempónk, de nem volt.”

„Voltak ennél sokkal rosszabb versenyeink is idén, és számomra ez még a jobbak közé tartozott. Érhetett volna rosszabb véget is a szezon, de ha az összképet nézem, ismerem ezt a csapatot, és tudom, hogy egy utolsó versenyes vereség a Red Bulltól csak még jobban motiválni fogja őket a télen, a következő évre, hogy ne történjen meg újra” – nyilatkozta a versenyt és a bajnokságot is a második helyen záró finn.

Borítókép: Valtteri Bottas (Fotó: XPB)

További tartalmak