Musorujsag
Élő Eredmények
×

Verstappen: Ez a győzelem semmit sem jelent 2021 szempontjából

Verstappen: Ez a győzelem semmit sem jelent 2021 szempontjából

F1, Sky Sports, Auto Motor und Sport
Lendületet és reményt ad a Red Bullnak, hogy az év utolsó futamán erőből legyőzte a Mercedest. A főnökök szerint a fejlesztés volt a kulcs, Max Verstappen csínján bánna a jóslatokkal.

Deja vu érzésünk lehet. Véget ért egy szezon, a Mercedes azt emlegeti, milyen veszélyes közelségbe került hozzá a legfőbb ellenfele, ami izgalmas bajnokságot vetít előre a következő idényben, a Red Bull pedig fogadkozik, hogy majd legközelebb… Több szezonban is láttunk már hasonló levezetést, a különbség most annyi, hogy a Red Bull nem megszorongatta a Mercedest, hanem le is győzte a szezonzárón.

Hogy ennek lesz-e bármi jelentősége 2021 szempontjából, az majd pár hónap múlva kiderül. A Red Bull számára mindenesetre az erőviszonyok alakulásától függetlenül van jelentősége. „Mindig próbálod megnyerni az utolsó versenyt, mert ez megalapozza a telet. Átvisszük ezt a lendületet a télbe” – magyarázta Christian Horner csapatfőnök, miért is olyan fontos számukra, hogy összejött ez a szezonbéli második elsőség. „Milton Keynesben mindenki nagyon sokat adott bele ebbe az évbe. Ez nem az, amit a pályán látsz, hanem ami a színfalak mögött zajlik. Különösen az idei évben, a sok megszorítással, a rendhagyó naptárral. Ez most a kemény munka elismerése, aminek eredményeként ebbe a helyzetbe kerülhettünk.”

Christian Horner (Fotó: Red Bull) Christian Horner (Fotó: Red Bull)

Horner persze megállapította, hasonló teljesítménnyel és eredménnyel szeretnék indítani a következő bajnokságot. Úgy érzi, az RB16-os év végi rendbetételével és továbbfejlesztésével lehet is esélyük erre. „Szeretnénk magunkkal vinni ezt a lendületet. A Mercedes egészen első osztályú munkát végzett idén. Ők sem állnak meg, mennek tovább. A mostani autónak a nagy részét visszük át a következő évre, mi ezért mentünk tovább, tanulni próbáltunk. Szeretnénk továbbvinni a lendületet, és a következő év már nincs is annyira messze. Fontos ez számunkra, mindenki önbizalomra tett szert.”

Persze akad itt pár tényező, ami bizonytalanná teszi az abu-dzabi győzelmük értékét. Egyfelől a Mercedes gyenge hétvégét teljesített, Lewis Hamilton és az erőforrásuk sem volt teljes értékű, talán az autójukat sem készítették föl a legjobban. Emellett a Red Bull-lal ellentétben ők már Spa óta egyáltalán nem fejlesztették az autójukat, vagyis a fölzárkózás rájuk szinte törvényszerűnek tűnik.

Helmut Marko tanácsadó ennek ellenére hatékonynak értékeli a munkájukat, és úgy véli, a karosszériájukkal sikerült fölzárkózniuk a Mercedesre a szezon végére. „Ez egy jelzés volt 2021-re. Akkor az elejétől a Mercedes szintjén kell teljesítenünk, a karosszéria és a motor terén is.”

Red Bull (Fotó: Red Bull) Red Bull (Fotó: Red Bull)

Max Verstappen ugyanakkor már túl sokszor hallott hasonló év végi fogadkozásokat, és túl sokszor csalódott aztán év elején, így ezúttal próbálja nem túlértékelni a mostani győzelmét. Szerinte sem ez, sem az év végi felzárkózásuk nem változtat semmit a 2021-es feladataikon. „Őszintén nem akarok most semmit sem érezni, egyszerűen keményebben és jobban kell dolgoznunk a télen. Nem lehet csak erre az eredményre alapozni. Tudjuk, hogy sokat kell még javítanunk az autón, és tudjuk, hogy mely területeken kell még javulnunk. Nemcsak az autón, az erőforrásnál is.”

„Remélem, hogy tanulunk az elmúlt évekből. Nem mintha direkt csinálnánk” – utalt arra, hogy hiába törekednek már évek óta az erős szezonkezdésre, valahogy sosem sikerül nekik. „Most jó érzésekkel megyünk neki a télnek, ami mindig jó. Az utolsó versenyt megnyerni jó a csapat számára, főleg egy ilyen évben, amelyben sok verseny követte egymást. Folyamatosan gyártották az új elemeket, mert elég sokat használtunk. Ez most lökést ad, remélem, hogy tanulunk a hibáinkból, amiket a mostani év elején elkövettünk, és bízom benne, hogy jövőre jobb autóval kezdjük az évet” – mondta visszafogott optimizmussal a 2020-as bajnoki bronzérmes.

Max Verstappen (Fotó: Red Bull) Max Verstappen (Fotó: Red Bull)
Borítókép: Max Verstappen (Fotó: Red Bull)

További tartalmak