Musorujsag
Élő Eredmények

Felesége vette át Schumacher FIA-tól kapott elnöki különdíját

Felesége vette át Schumacher FIA-tól kapott elnöki különdíját

FIA
Elnöki különdíjat vett át Michael Schumacher felesége az FIA pénteki évzáró gáláján. A hétszeres világbajnok családját Lewis Hamiltonnal együtt ismerték el a sportágon kívüli tevékenységükért.

Pénteken Genfben tartotta hagyományos, ezúttal a virtuális lebonyolítási mód miatt mégis rendhagyó év végi díjátadó gáláját a Nemzetközi Automobil Szövetség, az FIA. Az este során a versenypályák győzteseinek járó trófeák mellett külön elismeréseket is kiosztottak, többek között három elnöki különdíj is gazdára talált. Ezek közül kettőt a Forma–1 két hétszeres világbajnokának ítéltek, Lewis Hamiltonnak, valamint Michael Schumachernek és családjánakkerültek. (A harmadik a Romain Grosjean bahreini baleseténél a mentésben résztvevőknek járt.)

Jean Todt, az FIA elnöke mindkét díjat a sporton kívüli társadalmi tevékenységek kapcsán ítélte oda. Korábbi versenyzőjét, Michael Schumachert a korábbi jótékonysági tevékenységeiért díjazta, a közutak biztonságáért folyó kampányban vállalt szerepéért, valamint az agyi és gerincsérülések kutatására létrejött ICM Alapítvány létrehozásáért.

 

Lewis Hamilton virtuálisan, Michael Schumacher neje személyesen vett részt a díjátadón (Fotó: FIA)

Emellett az általa és a tevékenysége által inspirált Keep Fighting Alapítványnak és a mögötte álló családnak is járt az elismerés. Szervezetük nemrég elsőként csatlakozott az FIA kezdeményezéséhez, melynek keretében megfizethető árú, biztonságos bukósisakokat terjesztenének el azokban az országokban, amelyekben a sisakok hiánya miatt kiugróan magas a halállal vagy súlyos sérüléssel végződő motoros balesetek aránya. A Schumacher család nemrég 5000 sisakot ajánlott föl e célra.

A díjat a hétszeres világbajnok felesége, Corinna Schumacher személyesen vette át. „Michaelnek mindig nagy szíve volt az olyan emberek irányába, akiknek szükségük volt valamire. Számára mindig kellemes érzés volt tenni valamit értük. A Keep Fightinggal mi csak szeretnénk folytatni, amit ő elkezdett, a jótékonykodást, amit ő csinált” – mondta Schumacher neje.

E díjat különlegessé tette, hogy egyszerre ítélték oda Schumachernek és a rekordját idén beállító Lewis Hamiltonnak. a Mercedes versenyzője a rasszizmus elleni küzdelméért, valamint az autóversenyzés világának sokszínűbbé tételére létrehozott Hamilton-bizottság felállításáért kapott elnöki különdíjat. „Amikor azt kérdezem a sporton belül, hogy miért nincs sokszínűség, a vezetők nem tudják a választ. A Hamilton-bizottságot az okok feltárására hoztam létre, valamint annak meghatározására, hogyan lehetne ledönteni a falakat, és megteremteni az egyenlő lehetőséget a fiatalok számára, hogy bekerülhessenek” – magyarázta Hamilton. „Azon nem tudunk változtatni, hogy a sportág költséges egy hozzám hasonló háttérrel rendelkező fiatal versenyző számára. Viszont azon változtathatunk az FIA-val és Jeannal, hogy megnyitjuk az ajtókat, feltárjuk és ledöntjük a korlátokat, hogy több mérnök legyen, többen tölthessenek be nagyszerű munkaköröket ebben a sportágban.”

Fotó: FIA

Jean Todt párhuzamba állította a két hétszeres bajnokot a versenypályán kívül vállalt felelőssége kapcsán. „Mindketten lenyűgöző emberek, mindketten bajnokok, és vissza akarnak adni valamit a társadalomnak. Helyeslem Lewis szerepvállalását a sokszínűség terén, jó munkát végez. Michael pedig mindig készen állt bármilyen kezdeményezés támogatására, ami a társadalom segítségére lehet, természetesen a közutak biztonsága terén is. Szükség van az olyan személyekre, mint Michael és Lewis, akik irányt mutatnak a fiataloknak, ez meghatározó. Michael mindig ott volt, és Lewisnak is köszönettel tartozom az elköteleződése kapcsán. De még hosszú út vár ránk. Szeretnénk javítani a versenyzés biztonságán, a közutak biztonságán, a sokszínűség, az egyenlőség, a befogadás terén is” – fogalmazott a francia.

Borítókép: Corinna Schumacher (Fotó: FIA)

További tartalmak