Musorujsag
Élő Eredmények

Hamilton nem hagyja, hogy újra vitatható büntetések akadályozzák

Hamilton nem hagyja, hogy újra vitatható büntetések akadályozzák

Racefans
Már bánja Lewis Hamilton, hogy megvádolta az FIA-t, keresztbe akar tenni neki, ám jelezte, 2021-ben esélyt sem adna a vitatható büntetésekre.

Mindössze hat olyan versenyt rendeztek 2020-ban a Forma–1-ben, ami nem Lewis Hamilton győzelmével zárult, és négy olyat, amelyen a Mercedesnél Valtteri Bottas a brit előtt ért célba. Ezek közül három esetben az eredménynél közrejátszott, hogy Hamilton büntetést kapott valamilyen időmérőn vagy versenyen/verseny előtt történt szabálysértésért.

Hamiltont az évnyitó Osztrák Nagydíjon nem sokkal a rajt előtt büntették meg, mivel az időmérő edzésen figyelmen kívül hagyott egy dupla sárga zászlós jelzést. Az FIA szombaton felmentette őt, aztán az F1 hivatalos csatornáin megjelent egy fedélzeti kamerás felvétel, amit látva a Red Bull másnap óvást nyújtott be az első döntés ellen, és sikerrel járt. A címvédő három rajthelyes büntetésével elveszítette a 2. rajtkockáját, és csak 5.-ként vágott neki a futamnak, ami Bottas győzelmével zárult.

Monzában Hamilton magabiztosan vezetett, amikor az FIA Kevin Magnussen leálló autója miatt virtuális biztonsági autós fázist léptetett életbe és lezárta a boxutcát. A mercedeses a tiltó jelzések ellenére hajtott ki csapatához kerékcserére, amiért időbüntetést kapott. Végül csak hetedik lett.

Lewis Hamilton (Fotó: XPB)

Szocsiban eközben már a rajt előtt vétett a szabályok ellen. Rajtgyakorlatait szinte a pályáról, a boxutca legvégéről végezte el a boxutca megnyitása után, amiért időbüntetésekkel és büntetőpontokkal sújtották. A versenyt csak harmadikként zárta, és úgy tűnt, a több nagydíjhétvégén fenyegetni fogja az egyversenyes eltiltás veszélye is a büntetőpontjai miatt, ám a Mercedes végül kilobbizta az FIA-nál, hogy változtassa meg az ítéletét, és a bajnok pontozása helyett inkább a csapatot ítélje pénzbírságra.

Noha utóbbi furcsa ítéletmódosításával a szövetség inkább a kínos helyzettől megmentett Hamiltonnak tett szívességet, a versenyző többször is nyílt támadást indított az FIA ellen, és megvádolta őket azzal, hogy próbálják akadályozni őt, ezzel érdekesebbé téve a versenyeket, a bajnokságot. „Próbálnak megállítani” – vádaskodott az Orosz Nagydíj után, miközben Mugellóban és Monzában arról beszélt, hogy a piros zászlós megszakításokat és a biztonsági autós fázisokat is a futamok manipulálására használja az FIA, a Mercedes-dominancia miatt.

Hamilton  a szezon lezárása után elismerte, az oroszországi vádjával talán túlságosan messzire ment, ugyanakkor azon véleménye mellett kiállt, hogy a büntetése túlzás volt. „A pillanat hevében mondasz dolgokat. Amikor úgy érzed, hogy árral szemben úszol, szerintem ez természetes emberi reakció. Visszatekintve mindig elmondhatjuk, hogy csinálhattunk volna dolgokat másképp is” – ismerte el, hogy talán nem kellett volna az FIA-ra mutogatnia. „Sokat fejlődtünk idén, a sportág is tett bizonyos lépéseket. Én nem vagyok gyakori vendég a versenybíráknál, de úgy érzem, az FIA-val és a bírákkal egyre jobban megértettük egymást, egyre nőtt a kölcsönös tisztelet közöttünk.”

Lewis Hamilton szabálytalan rajtgyakorlata (Fotó: Formula1/Twitter) Lewis Hamilton szabálytalan rajtgyakorlata Szocsiban (Fotó: Formula1/Twitter)

Igazságosabbnak viszont ettől még nem érzi a kapott büntetéseit. „Még mindig úgy gondolom, hogy ezek a büntetések szükségtelen büntetések voltak, de ez van. Nem az én feladatom megmondani, milyennek kell lenniük a büntetéseknek.”

Hamilton 124 pontos előnnyel zárta a világbajnokságot, úgy, hogy egy versennyel kevesebbet teljesített a második Bottasnál, vagyis a büntetéseken való elmélkedésének a bajnokság alakulása szempontjából túl nagy jelentősége nincs. A hétszeres világbajnok ugyanakkor máris megfogadta, hogy 2021-ben efféle támadási felületeket sem fog adni.

„Megtanultam a leckét, és nem fognak újra elkapni, ez biztos! Éber és gondos leszek a jövőben. Sportolóként mindig keresem az előnyszerzési lehetőségeket, mindig találok valami extrát. Van egy finom vonal aközött, hogy a határon vagy, és hogy túlmész rajta. Nincs baj azzal, ha ez túlment a határon, mert tanulok belőle, és nem fog még egyszer megtörténni” – ígérte.

Borítókép: Lewis Hamilton (Fotó: XPB)

További tartalmak