Musorujsag
Élő Eredmények

Red Bull: Pérez mellett szólt, hogy sok titkot tud a Mercedesről

Red Bull: Pérez mellett szólt, hogy sok titkot tud a Mercedesről

Servus TV, F1 Insider
A Mercedes-motorról és a csillagosok Racing Pointtal való együttműködéséről szerzett tudása is komoly szerepet játszott abban, hogy Sergio Pérez lett a Red Bull versenyzője.

A Red Bull a múlt pénteken jelentette be, hogy 2021-re szerződtette Sergio Pérezt. A Racing Point versenyzője kiváló szezont tudhat maga mögött, negyedik lett a versenyzők bajnokságában a két mercedeses és Max Verstappen mögött, 190 futam várakozás után megszerezte pályafutása első győzelmét, és olyan szezonhajrát produkált, amit látva a Red Bullnak nem volt választása, őt kellett alkalmaznia Alexander Albon helyett.

Helmut Marko, a Red Bull tanácsadója a Servus TV hétfő esti műsorában elmondta, mindenekelőtt azért választották a mexikóit, mert képesnek tartják arra, amire Albon idén nem volt: kiegyensúlyozott teljesítményre. „A mi célunk az előző évekhez hasonlóan a világbajnokság. Rájöttünk, hogy az élen két autóra van szükséged, ami a stratégia szempontjából megkönnyíti a dolgod. Úgy vélem, Pérez pillanatnyilag élete formájában versenyez. Alex Albonnal voltak csúcspontok és mélypontok, nem volt kiegyensúlyozott, ezért kellett meghoznunk a döntést, hogy ha komolyan a bajnokságért akarunk küzdeni, akkor két erős versenyzőre van szükségünk. Nem volt túl sok választási lehetőségünk” – magyarázta.

Ami az alternatív lehetőségeket illeti, még Nico Hülkenberg neve merült föl náluk opcióként. Noha Christian Horner csapatfőnök azt nyilatkozta, hogy sem ő, sem Sebastian Vettel nem volt komoly jelöltjük, Marko rácáfolt erre. Az F1 Insidernek elárulta: „Hülkenberg nagyon is komoly jelöltünk volt. Nagyon alaposan megvizsgáltuk a három jelöltünk, Alexander Albon, Sergio Pérez és Nico Hülkenberg erősségeit és gyengeségeit, és a végén egy dolog döntött Pérez javára Hülkenberggel szemben: ő tudja a legtöbbet a Mercedes-motorról. Nico Hülkberg idén csak keveset versenyzett” – fedte föl, mi volt a másik döntő érv Pérez mellett.

Sergio Pérez (Fotó: Racing Point) Sergio Pérez (Fotó: Racing Point)

A Servus TV műsorában Marko azt is egyértelművé tette, pontosan milyen területeken várnak információkat Péreztől. „Sok tudást hoz magával arról, hogyan működik a Mercedes-motor, milyen a vezethetősége, és természetesen miután szakítottak vele, nagyon figyelmes volt, és sok mindent látott arról, mi mindent vittek át a Mercedesről a rózsaszín Mercedeshez. Ebből is némi tudásáthozatalra számítunk, de legális módon” – mondta ki nyíltan.

Ebből kitalálható, a Red Bull a technikai titkok mellett a Mercedes és partnercsapatának együttműködésének titkaira is kíváncsi, utóbbival akár politikai szempontból is helyzeti előnyre tehet szert.

Pérezre persze nem egyszerű kémként tekint új csapata. A 2011 óta az F1-ben szerzett tudására is alapoznak. A mexikói legnagyobb erősségének a gumikezelés számít – Marko szerint ezen a téren is taníthat pár újdonságot a Red Bullnak. „Hihetetlen a gumikezelése, ez biztos. Természetesen erről is hoz magával tudást, például a guminyomás területéről. Törökországban mi például azért buktuk el a pole pozíciót, mert nálunk a guminyomás nem abba az irányba ment, mint a Racing Pointnál. Természetesen ott a tízéves tapasztalata, ami nagy előny. Emellett láthattuk az általa megnyert versenyen is, hogy mennyire sokáig tudott kint lenni egy szett gumin, mégpedig egészen gyors tempót diktálva.”

Borítókép: Sergio Pérez (Fotó: XPB)

További tartalmak