Musorujsag
Élő Eredmények

Elvárja Ricciarótól a McLaren, hogy ő is kinyissa a „titkok ládáját”

Elvárja Ricciarótól a McLaren, hogy ő is kinyissa a „titkok ládáját”

McLaren
Elvárja a McLaren Daniel Ricciardótól, hogy elődjéhez hasonlóan ő se titkolózzon csapattársa előtt. Versenyzőik együttműködése kulcsszerepet játszott a konstruktőri harmadik hely megszerzésében.

A Racing Point 2020-as csomagjában talán egész idényben nagyobb potenciál rejlett, és voltak időszakok, amikor a Renault is meggyőzőbbnek tűnt, mégis a McLaren nyerte a három csapat izgalmas idei versenyfutását a csapatbajnoki harmadik helyért. A wokingiak ezzel a 2012 óta legerősebb szezonjukat zárták, miközben 2013 óta először dobogós helyezéseket is ünnepelhettek, kettőt is.

Az istálló sikerességében meghatározó szerepe volt az erős versenyzőpárosuknak. Miközben a Renault-nál Esteban Ocon, a Racing Pointnál pedig Lance Stroll maradt le jelentősen a csapattársától, Carlos Sainz és Lando Norris a teljes mezőnyt tekintve a legkiélezettebb küzdelmet vívta egymással az időmérőkön és a versenyeken is, folyamatos jó teljesítményük pedig hatékonyabbá tette a McLarent a két ellenfélnél.

Andreas Seidl csapatfőnök a szezon során többször is hangsúlyozta, a legnagyobb erősségüket a két másik csapattal szemben a versenyzőpárosuk jelentette. Ezzel Andrea Stella versenyigazgató is egyetért. „Végső soron a versenyzők vezetik az autókat, nekik kell kihajtani és mindent kihozni belőle ahhoz, hogy meglegyen az eredmény. Pontokat nem szerezhetsz, ha a versenyző nem végzi el a feladatát. Carlos és Lando pedig idén kiváló volt” – dicsérte őket az olasz mérnök.

Rámutatott, az ő közreműködésük jóval mélyebb volt, mint hogy egyszerűen csak gyorsan tudnak vezetni. Sainz és Norris igazi barátok lettek a két közös évükben, és a jó viszonyuk a csapatra is jó hatással volt. „Az együttműködésük hihetetlen magas szintű volt. Ez az egyik oka annak, hogy ennyire egyenlők voltak a pályán. Amikor nyílt és átlátható párbeszéd zajlik a csapattársak között, az a teljesítményükön is javít, mivel így hamar kiderül, mik az autó gyenge pontjai, vagy hogy hogyan érdemes ráfordulni egy kanyarra. Ez Carlos és Lando személyiségének köszönhető, és remélem, hogy olyan közeget alakítottunk ki, ami ösztönzi ezt a nyíltságot és bizalmat. A versenyzők nyugodtan nyitják ki a titkok ládáját, és meg sem próbálják zárva tartani azt a csapattársuk előtt, hogy előnyre tegyenek szert.”

Carlos Sainz és Daniel Ricciardo (Fotó: XPB)

A McLarennél úgy érzik, ez a fajta munkamódszer nagyban hozzájárult az autójuk gyengeségeinek gyors kijavításához. Stella emiatt azt várja a Sainz helyére érkező Daniel Ricciardótól, hogy hasonlóan nyílt legyen Norrisszal és a csapattal. „Ő bizonyítottan az egyik legjobb a mezőnyben. Az én szememben a legfontosabb az lesz, hogy megőrizzük azokat a feltételeket, amiket megteremtettünk, és amik lehetővé tették Carlos és Lando ilyen szintű egymüttműködését. De nemcsak a megőrzés a lényeg, talán módosítanunk is kell majd. Daniel nem Carlos, és a Landóval való kapcsolata más lesz. Talán hasonló lesz, de nem ugyanolyan, és ezt szem előtt kell tartanunk csapatként” – fogalmazott az olasz.

A technikai igazgató James Key 2012-ben és 2013-ban a Toro Rossónál már dolgozott együtt Ricciardóval, így van elképzelése arról, mire számíthatnak. A különbség csak annyi, hogy az ausztrál időközben hétszeres futamgyőztessé vált, a mezőny legjobbjai közé került. „Ő egy kiváló versenyző, jó vele dolgozni” – mondta az ausztrálról. „Amióta együtt dolgoztunk, sok tapasztalatra és tudásra tett szert, szóval több lépéssel előrébb jár már, mint akkoriban. Már bizonyító futamgyőztesként érkezik, aki a legjobb versenyzőkkel vívott fej-fej melletti küzdelmet. Daniellel könnyű kijönni, pozitív hatása lesz a csapatra. Remek viszonyítási pontot jelent számunkra, és Lando számára is. Ez lesz az egyik legerősebb versenyzőpáros a mezőnyben” – vélekedett.

Borítókép: Daniel Ricciardo és Lando Norris (Fotó: XPB)

További tartalmak