Musorujsag
Élő Eredmények

McLaren: A céltól még mérföldekre vagyunk

McLaren: A céltól még mérföldekre vagyunk

GMM
Noha a McLaren komolyabb előrelépést tett 2020-ban, a csapat vezérigazgatója, Andrea Stella kijelentette, a végső cél elérése (ami természetesen a győztesek közé való visszatérés) továbbra is mérföldekre van az alakulattól.

Miután a 2010-es évek közepén mélypontra került, a McLaren az utóbbi években fejlődésnek indult: tavaly visszatért a középmezőny élére, majd idén még nagyobb lépést tett, harmadikként zárt a konstruktőrök bajnokságában. Nyolc év, tehát a 2012-es szezon – melyben még bajnoki kihívók voltak – óta ez a csapat messze legjobb eredménye.

Ezt az eredményt egy végig kiélezett csatába érték el a Racing Pointot és a Renault-t legyőzve, miután egész évben stabilan teljesítettek és csapatként végig remekül működtek, kevés hibát vétettek a futamokon. Noha a fejlődés érezhető, vezérigazgatójuk szerint a végső cél még nagyon messze van.

És hogy mi ez a végső cél, az nem kérdéses: az, hogy a csapat visszatérjen a régi sikerek útjára. „Az, hogy a szezont a középmezőny elején fejeztük be, jó mutatja, hogy szilárd alapokkal rendelkezünk” – kezdte Andrea Stella. „De még mindig úton vagyunk, a cél pedig mérföldekre van tőlünk. A teljesítményen, a megbízhatóságon és a csapat üzemeltetésén is van még mit javítani.”

„A megbízhatóság szempontjából az idén technikai hibák miatt elveszített pontok mutatják, hogy van még tér a fejlődésre. Ezek a hibák nagyrészt olyan problémákból eredtek, melyek nem rajtunk múltak. A karosszéria tekintetében jó munkát végeztünk, kivéve a bahreini időmérőt, amikor Carlos (Sainz) a fékrendszer hibája miatt nem tudott mért kört futni a második szakaszban” – folytatta részletesebben az elemzést.

A McLaren csapata (Fotó: McLaren) A McLaren csapata (Fotó: McLaren)

„Ha a csapat működését vizsgáljuk, azt hiszem, vannak területek, melyeken fejlődtünk. Ilyen az alkatrészek logisztikája, az autóépítés módja, és bizonyos folyamatok a hibák kezelésekor. De van, amiben még mindig lemaradunk a vetélytársak mögött. Például a kerékcserék, melyekben ugyan javultunk, de még további fejlődést kell elérnünk” – magyarázta.

„Ami az autó teljesítményét illeti, a szezon elején nagyon versenyképesek voltunk, és Monzában is, a második félévben viszont folyamatosan küzdöttünk azért, hogy ott maradhassunk” – folytatta a spanyol szakember.

A csapat technikai igazgatója, James Key a szezon kapcsán kijelentette, a McLaren jól felmérte erősségeit és gyengeségeit, és tudja, miben erősebbek, és miben maradnak el az ellenfelek. Úgy érzi, a gyengeségek 2021-re kiküszöbölhetők lesznek, annak ellenére is, hogy a szabályok értelmében csak korlátozottan lehet fejleszteni az autókon.

„Erősen kezdtük az évet, és ez valószínűleg meglepett néhány embert, mert a teszteken nem mutattunk olyan jó tempót” – kezdte. „Voltak fejlesztéseink egész évben, talán nem jöttek olyan gyorsan, mint másoknak, de időt szakítottunk arra, hogy megismerjük őket, és azt, milyen hatással vannak az autóra. A legtöbb javított a teljesítményen, és végül az autón maradt. De voltak olyanok is, amiken még dolgozni kellett volna, és jobban jártunk volna, ha jövőre vetjük be őket” – tette hozzá.

„Sikerült azonosítani azokat a területeket, melyeken a vetélytársak erősebbek nálunk, és fölismertük az autónk gyengeségeit is. Bizonyos pályák, és körülmények nem játszottak a kezünkre, főleg az évad végén. Úgy gondolom, hogy a szabályok adta kereteken belül is elegendő mozgástér lesz a gyengeségek javítására. Persze, ha tiszta lappal kezdenénk, jobban menne, de az érintett területek nem tartoznak a legfontosabbak közé” – emelte ki.

Borítókép: Fotó: XPB

További tartalmak