Brawn listáját is Hamilton vezeti

A Forma–1 sportigazgatója, Ross Brawn a hetedik világbajnoki címét idén megszerző Lewis Hamiltont tartja a szezon legjobbjának, kiemelve, a brit új mércét állított fel a királykategóriás versenyzők számára.

XPB_1065725_HiRes Lewis Hamilton (Fotó: XPB)
Hamilton idén bajnoki címek tekintetében beérte, futamgyőzelmek számát nézve pedig túl is szárnyalta Michael Schumachert, teljesítménye elismeréseként pedig számos rangos díjat is ő kapott az év végi „gálaszezonban”, valamint számos szakember, csapatvezető és rivális listáján is volt az első, amikor 2020 legjobbjait kellett sorba rendezni.

Őt nevezte meg a Forma–1 sportigazgatója, Ross Brawn is, amikor a királykategória hivatalos oldalának podcastjében arról kérdezték, szerinte ki volt a legjobb a mezőnyben a mögöttünk lévő versenyidényben.

„Az első hely Lewisé kell, hogy legyen” – kezdte. „Azért kell, mert a bajnoki címek számát tekintve idén új mércét állított fel. Az emberek feltételezhetik, hogy mivel neki volt a legjobb autója, ez egy könnyű feladat volt, de korántsem ez a helyzet. Egyértelmű, hogy olyan futamokat is megnyert, amiket nem kellett volna megnyernie” – emelte ki.

Max Verstappen (Fotó: Red Bull)

Max Verstappen (Fotó: Red Bull)Brawn külön kiemelte a Török Nagydíjat, melyen Hamilton a gyenge időmérő után, a hatodik helyről indulva látványos gumikezeléssel végül megszerezte a győzelmet a kaotikus futamon. „Gondoljunk csak a török versenyre, az év legnehezebb futamára. Csendesen kivárt és tette a dolgát, addig, amíg nem adódott lehetőség, amikor pedig megkapta azt, kihasználta és megnyerte a versenyt. Ez is azt húzta alá, amit tudtunk, hogy kivételes versenyző. Azon a szinten van, mint (Michael) Schumacher és (Ayrton) Senna, ehhez kétség sem férhet” – magyarázta.

Brawn Max Verstappent is dicséretben részesítette, hangsúlyozva, a holland az idei szezonban is sokat fejlődött. „Nagyon érett volt idén. Ha visszagondolunk a pár évvel ezelőtti Maxra… Idén eléggé balszerencsés volt. Néhányszor az autó nem teljesített, néhányszor balesetbe keveredett, melyek nem az ő hibájából történtek, és megfosztották attól, hogy fusson néhány nagyszerű versenyt” – jegyezte meg a két futamgyőzelmet arató holland kapcsán.

Végül a Mercedes védencét, a Szahíri Nagydíjon a csillagosoknál lehetőséget is kapó és győzelmi esélyét egy boxutcai baki miatt elveszítő George Russellt is kiemelte. „Nagyon jó versenyzőink vannak. És azt hiszem, mindenki nagyon izgatott volt, mikor George beült a Mercedesbe. Ez egy tündérmese lehetett volna, ami végül nem vált tündérmesévé, de nem hiszem, hogy elfelejtjük. Remek sztorikat írt ez az év. Optimista vagyok a mostani versenyzőket illetően, akik nagyszerű futamokat produkálnak majd, főleg akkor, amikor majd megpróbáljuk javítani az autókat, és azok követési képességét” – fogalmazott.

George Russell (Fotó: XPB)