×

Tost nem sajnálja a bukott Red Bull-pilótákat

Az Alpha Tauri csapatvezetője, Franz Tost továbbra is úgy érzi, a fiataloknak több időre lenne szükségük, mielőtt a Red Bull felviszi őket az anyacsapathoz, ugyanakkor nem sajnálja azokat, akik elbuknak az istállónál.

XPB_1039717_HiRes Franz Tost (Fotó: XPB)
A 2016-ban lefokozott Danyiil Kvjat és a tavaly év közben elküldött Pierre Gasly után 2020 végén Alexander Albon is „kibukott” a Red Bulltól egy a vártnál gyengébb versenyévad után. Ami a thai versenyzőt illeti, neki ülése sem maradt 2021-re, míg a francia visszatérhetett az Alpha Taurihoz, ahol 2019 második fele óta élete formájában versenyez (idén győzelmet is szerzett, és szinte folyamatosan pontszerző volt).

Ennek kapcsán fölmerült a kérdés, az Alpha Tauri/Toro Rosso tud-e valami „titkot”, amivel többet kihozhat versenyzőiből, vagy azok, akik később elbuktak a Red Bullnál, túl korán kerültek fel az első számú alakulathoz.

Franz Tost szerint inkább az utóbbi; az osztrák szakember továbbra is ragaszkodik évek óta hangoztatott véleményéhez, miszerint a fiataloknak több évet le kellene húzniuk az Alpha Taurinál, mielőtt bedobják őket a mélyvízbe. „Nincsenek varázstrükkjeink” – kezdte. „Vannak olyan versenyzők is, akik a Red Bullnál is sikeressé váltak.”

Alexander Albon (Fotó: Red Bull)„Legyen szó akár Sebastian Vettelről, akár Daniel Ricciardóról vagy Max Verstappenről. Néha viszont nem úgy teljesítenek, mint amire számítottunk. Amikor Vettel a Ferrarihoz igazolt, Danyiil Kvjatnak egy év után kellett beugrania a Red Bullhoz. Én továbbra is azt mondom, hogy egy versenyzőnek három szezonra is szüksége lehet az Alpha Taurinál, hogy túlélhessen a Red Bullnál” – emelte ki a rutinos csapatvezető.

„A Red Bull teljesen más szinten áll, ott ugyanis a versenyzők a győzelemért, a bajnoki címért csatáznak. Elöl kell lenniük a bajnoki tabellán, ahhoz pedig, hogy ott lehessenek ebben a küzdelemben, tapasztalatra van szükségük. Gaslynak is hirtelen kellett beugrania Ricciardo távozása után. Néha a tehetség háttérbe szorulhat, ha néhány összetevő nincs a helyén. Ha nem vagy 100 százalékosan erős mentálisan, akkor fenn áll a veszélye annak, hogy nem sikerül megvalósítanod a feladatot” – folytatta.

Noha több időt adna nekik, a racionalitásáról híres Tost nem sajnálja különösebben azokat, akik elbuknak a Red Bullnál. „A Forma–1 egy csúcskategóriás sportág. Az ember vagy fenn marad a felszínen, vagy elsüllyed benne. Túl kell lépned a nehézségeken, amikor a dolgok egy ideig nem akarnak összejönni. Nem reménykedhetsz benne, hogy a dolgok mindig tökéletesen mennek majd, ez már csak ilyen” – fogalmazott.