Musorujsag
Élő Eredmények

Sajtóhír: halaszthatják az F1-es Ausztrál Nagydíjat

Sajtóhír: halaszthatják az F1-es Ausztrál Nagydíjat

Racefans
Elhalaszthatják a március 21-i F1-es Ausztrál Nagydíjat a koronavírus-járvány következtében hozott szigorú intézkedések miatt – állítja a Racefans című oldal.

Rekordhosszúságúra, 23 futamosra tervezi az idei szezonját a Forma–1, ám hiába a már meghirdetett program, akörül van még bizonytalanság. A bajnokság március 21-én Ausztráliában rajtolna, ám a Racefans úgy tudja, Melbourne szigorú járványügyi intézkedései és az azáltal teremtett logisztikai kihívások miatt van esély arra, hogy a nagydíjat nem tudják az eredeti időpontjában megszervezni.

Ausztráliában még a múlt évben vezettek be szigorú intézkedéseket. Előírják, hogy az országba érkezőknek 14 napig karanténban kell lenniük, mielőtt bármit is kezdhetnének érkezésük után. Az Australian Open nyílt teniszbajnokság mezőnye már jelezte, ők vállalják a kéthetes előzetes elkülönülést, és emiatt hetekkel elhalasztották a torna rajtját. Az F1 a hírek szerint ugyanezt nem tartja megoldhatónak.

Alternatív lehetőségként az lehetne a megoldás, hogy a teljes F1-es személyzet különgépekkel utazna a kontinensnyi országba, ahol aztán ugyanúgy teljesen elzárnák őket a helyiektől, mint tették azt a múlt évi Abu-dzabi Nagydíjon. A Racefans szerint ennek megvalósítása is problémás lenne logisztikai és pénzügyi szempontból.

Az oldal rámutatott, miután egy utcai pályáról van szó, a nagydíj előkészületei jóval több időt vesznek igénybe, így az illetékeseknek már a következő két hétben dönteniük kell arról, vállalják-e a nagydíj lebonyolítását az eredetileg tervezett időpontban. A jegyértékesítést mindenesetre még nem kezdték meg, az F1-es betétfutamnak számító ausztrál Supercars-sorozatnak pedig máris fölajánlották B-tervként, hogy az F1-es futam elmaradása esetén egy másik pályán, a közelben lévő Sndown Parkban keríthet sort a versenyükre.

Fotó: XPB

A Racefans arról is találgat, hogy az Ausztrál Nagydíj az elhalasztása esetén az év második felében kaphatna helyet, ám ezt megoldani nehéz lesz, mivel az F1 szervezői éppen a második félévet tömték tele versenyekkel, remélve, hogy addigra rendeződik a járványhelyzet. Amennyiben Melbourne valóban lefújná a versenyét, az idény Bahreinben indulna egy héttel később, március 28-án. Az arab állam a múlt év végén két hétvégén látta vendégül a mezőnyt, jövő évi versenyére pedig már a jegyárusítást is megkezdte.

A Racefans az F1-et is kérdezte az Ausztrál Nagydíj helyzetéről, szóvivőjük csak annyit felelt: „2020-ban bizonyítottuk, hogy képesek vagyunk biztonságban visszatérni, és megvalósítottuk, amit sokan márciusban még lehetetlennek véltek. A 2021-es naptárunkat megalkottuk, és várjuk már az idén márciusi kezdést.”

Az mindebből ugyanakkor nem lett egyértelmű, hogy a márciusi kezdésre március 21-én Ausztráliában, vagy március 28-án Bahreinben kerül-e sor…

Borítókép: Fotó: XPB

További tartalmak