Musorujsag
Élő Eredmények

Nem biztos, hogy változtatások nélkül túlélt volna az Alfa Romeo

Nem biztos, hogy változtatások nélkül túlélt volna az Alfa Romeo

Motorsport
Nem biztos, hogy az Alfa Romeo Forma–1-es csapata túlélne a mostani nehéz gazdasági helyzetben, ha a királykategória nem döntött volna komolyabb költségcsökkentő intézkedésekről és nem fagyasztotta volna be a fejlesztéseket.

Az F1 pénzügyeit is komoly mértékben érintő koronavírus világjárvány nyomán a csapatok már tavaly tavasszal megegyeztek abban, egy évvel eltolják az eredetileg 2021-re tervezett szabálymódosításokat, a 2020-as autókat pedig „átmentik” az új szezonra úgy, hogy limitálják a fejlesztési lehetőségeket.

Az Alfa Romeo F1-es csapatát vezető Frédéric Vasseur ennek kapcsán nemrég kijelentette, kulcsfontosságúak voltak az istálló felszínen tartásához, és kiemelte, hálás a rivális csapatvezetőknek, amiért egyezségre jutottak.

„Sosem könnyű megtenni egy ilyen lépést, mert félsz, hogy előnybe hozol egy másik csapatot” – kezdte a francia szakember. „Annyira nehéz helyzetben voltunk, hogy meg kellett egyeznünk a költséglimit csökkentéséről és a fejlesztések befagyasztásáról. Akkoriban elképzelhetőnek tartottuk, hogy egyes csapatok majd drasztikusabban ellenzik ezt” – tette hozzá.

Frédéric Vasseur (Fotó: XPB)

„Ha úgy érzed, a tesztek során nem teljesítettél túl jól, akkor nem szívesen fagyasztanád be az autód fejlesztését a következő 18 hónapra. Szerencse, hogy végül mindez összejött, mert nem vagyok biztos benne, hogy ezek nélkül is sikerült volna túlélni” – magyarázta.

A szakember szerint 2020 politikai szempontból forradalmi volt az F1 számára, hiszen a nehézségek szorosabb együttműködésre kényszerítették a csapatokat. „Egy kicsivel korábban, ez biztos nem jött volna össze. Biztos, hogy nehéz időkben több szolidaritás tapasztalható. Pár hét alatt többet tettünk a költséghatár csökkentésével és a szabályváltoztatásokkal, mint az előző 10 évben. A FOM hihetetlen naptárt készített pár hét alatt, a csapatok pedig nagyon rugalmasak voltak” – mutatott rá.

„Rövid idő alatt nagyon sok minden történt, ezért szerintem ez forradalmi volt az F1-ben a gondolkodásmód tekintetében. Most meg kell őriznünk ezt a hozzáállást, mert a jövőben is szembesülhetünk még problémákkal. Ezzel a hozzáállással pedig elég gyorsan javíthatunk a helyzeten, hiszen együttműködünk” – fogalmazott.

A csapat jövőjének szempontjából fontos bejelentés volt, hogy az Alfa Romeo 2021-ben is folytatja a velük való együttműködést, ami a főnök szerint túlmutat az F1-es partnerségen és a szponzoráción, hiszen a Sauber az Alfa közúti autóinak fejlesztésében is érdekelt. „Ez döntő fontosságú. Nem akarok a pénzügyekről beszélni, de természetesen az is része a nagy egésznek, de főként az motiváló, hogy megengedhetjük magunknak a csapatot érintő fejlesztéseket is. Az, hogy az Alfa szerződést hosszabbított velünk, szép jutalom, és egyben a következő lépés is. Együttműködünk az autóiparban is, szerintem ez egy remek partnerség a vállalatunk számára” – mondta.

Kimi Räikkönen sérült első szárnya (Fotó: XPB)
Borítókép: Fotó: Alfa Romeo

További tartalmak