Nem 2021-re, de a világbajnoki cím az Aston Martin célja

Az Aston Marint és a brit márka F1-es csapatát birtokló Lawrence Stroll célja az, hogy istállójával hosszabb távon fölérjen a királykategória csúcsára. Ami versenyzőit illeti, bízik abban, hogy Sebastian Vettel jó formában lesz, fia, Lance pedig egy nap bajnokká válhat.

Aston Martin (Fotó: Red Bull) Aston Martin (Fotó: Red Bull)
A kanadai milliárdos 2018 óta birtokolja a Racing Pointot, és tavaly lett többségi tulajdonos a legendás brit autógyárnál; 2021-ben „összefűzi” a két vállalkozást, F1-es csapatát Aston Martin néven futtatja majd. A csapat egyik versenyzője továbbra is fia, Lance lesz, akinek a kezdetek óta segíti pályafutását, a másik pedig a négyszeres világbajnok, Sebastian Vettel.

Ami a célokat illeti, Stroll egy, a BBC-nek adott nyilatkozatában kifejtette, fel akar érni a csúcsra csapatával, és bár tudja, ehhez időre lesz szükségük, a 2022-es szabályváltozások érzése szerint segíteni fogják abban, hogy gyorsabban megvalósítsa tervét.

„Mint a többi vállalkozásom esetében, a célom most is az, hogy nyerjek” – jelentette ki határozottan Stroll. „Az F1-ben a sikerért évekig kell dolgozni, de egyik üzlet sem egyik napról a másikra épül föl. Itt is ez a helyzet. Most szeretnénk majd ott folytatni, ahol tavaly abbahagytuk, csak erősebben. Több dobogónk is volt, és egy győzelmünk is. Szeretném, ha idén még több dobogónk lenne, és újabb egy-két győzelmünk. Lépésről lépésre akarunk küzdeni az egyre több győzelemért.”

Elmondta, az új főszponzorral, a Cognizattal szorosabban együtt kívánnak működni, az amerikai cég ugyanis a legújabb adatelemzési technológiával és egyéb informatikai rendszerekkel látja majd el őket most épülő gyárukban. Kiemelte, a kapcsolatuk digitálisan is formálódik, a Cognizant pedig most egy teljesen új világba vezeti be őket.

Lawrence Stroll (Fotó: XPB)Elárulta, nemrég fölkérte a csapatvezetőt, Otmar Szafnauer és a technikai igazgatót, Andrew Greent, hogy mérjék föl, lehet-e az istálló bajnok, miközben folytatja jelenlegi politikáját, vagyis, a Mercedestől vásárol motorokat és egyéb elemeket. „Azt mondtam, itt vannak az új szabályok 2022-re, mi pedig azért vagyunk itt, hogy nyerjünk. Tudom, hogy mindenki ezért van itt, de én megadhatom az ehhez szükséges erőforrásokat. Mi mást kellene tennünk, hogy bajnokok legyünk? Andy azt mondta, nem hiszi, hogy sokat kellene változtatni” – idézte kollégáját.

Stroll szerint az F1-ben a fő különbséget továbbra is az aerodinamika jelenti majd, érzése szerint pedig a 2022-es szabályok és a költségvetési limit a kezükre játszik majd, hiszen a Mercedesszel, a Red Bull-lal és a Ferrarival, vagyis a legfőbb riválisokkal ellentétben nekik nem kell komolyabb létszámkorlátozásokba kezdeniük, és nem kell csökkenteniük a csapat kiadásait sem.

Ami versenyzőit illeti, a 2020-at jól kezdő, a második félévben viszont visszaeső Stroll-lal kapcsolatban elmondta, fia bizonyította rátermettségét, és azt, hogy megfelelőek a képességei, ezért reményei szerint az Aston Martinnal egy nap világbajnok lehet. „Lance tavalyi teljesítménye lenyűgöző volt egy 21 éves fiatalembertől. Törökországban megszerezte a rajtelsőséget az esős pályán, amikor mind tudtuk, hogy ilyen körülmények között az emberi tényező fontosabb. 30 körig aztán a futamot is vezetette, míg az első szárny egy része le nem tört. Volt két dobogója, és pár balszerencsés versenye. 21 évesen nagyon jó munkát végzett. Azt kívánom neki, amit minden apa kívánhat, a lehető legjobbat, és azt, hogy addig csinálja ezt, amíg boldoggá teszi” – hangsúlyozta.

Vettel pályafutása leggyengébb szezonja után csatlakozik az Aston Martinhoz, Stroll azonban bízik a négyszeres bajnokban, aki új csapatánál visszanyerheti régi formáját. „Sebastian tavalyi éve tele volt kihívásokkal. Mindenki számára nehéz lenne, ha már az év elején tudja, elveszíti az állását. Ez mentálisan nehéz, az F1-ben pedig sokat jelent a versenyzők mentális állapota. És olyan autója volt, ami trükkös volt számára, nem illett a stílusához. Ilyet már láthattunk a Red Bullnál, 2014-ben is. De egy négyszeres bajnokról van szó, aki nem hiszem, hogy elfelejtett vezetni. És igazán kiemelkedő a munkabírása. Senki sem dolgozik ennyire keményen, mint ő. Az egyik módja annak, hogy bajnokok legyünk, az hogy úgy kell viselkednünk, mint a bajnokoknak. És, hogyan csináljuk ezt? Vonjunk be a csapatba egy négyszeres bajnokot. Oda vezet majd minket, ahol lenni szeretnénk. Jól ismerem, és maximálisan megbízom benne. Jó munkát fog végezni, motiváltabb, mint valaha” – mondta.

Sebastian Vettel (Kép: Aston Martin)